Η Βρετανία στα χνάρια της Γαλλίας: Περιορισμοί στις μετακινήσεις

O κορονοϊος βάζει το Λονδίνο σε αυστηρό lockdown από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιδιώκει να αντιμετωπίσει ένα γρήγορα επιταχυνόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού. 

Η αναπνευστική πανδημία, η οποία εμφανίστηκε στην Κίνα πέρυσι και σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, εξαπλώνεται στα περισσότερα μέρη της Βρετανίας, των οποίων ο επίσημος αριθμός θανάτων 43.155 είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη.

Ο θυμός, ωστόσο, αυξάνεται λόγω του οικονομικού, κοινωνικού και υγειονομικού κόστους από τη μεγαλύτερη μείωση των ελευθεριών από τον πόλεμο. Ένας πρώην κυβερνητικός σύμβουλος προειδοποίησε ότι μερικοί άνθρωποι θα είχαν πρόβλημα να ντύσουν τα παιδιά τους σύντομα.

Ο Yπουργός Υγείας, Matt Hancock, είπε ότι το Λονδίνο, το οποίο έχει πληθυσμό 9 εκατομμυρίων, καθώς και η γειτονική, πυκνοκατοικημένη κομητεία του Essex, θα τεθεί σε «υψηλό» επίπεδο συναγερμού, από το «μεσαίο», ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Ο κύριος αντίκτυπος της μετάβασης στο «υψηλό επίπεδεο συναγερμού» είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να συναντήσουν άλλα νοικοκυριά σε κοινωνικούς χώρους σε οποιοδήποτε περιβάλλον, για παράδειγμα στο σπίτι ή σε ένα εστιατόριο. Τα ταξίδια πρέπει να μειωθούν όπου είναι δυνατόν, είπε ο Χάνκοκ.

«Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν γίνουν καλύτερα», είπε ο Χάνκοκ. «Αλλά ξέρω ότι υπάρχουν φωτεινότεροι ουρανοί και πιο ήρεμες θάλασσες μπροστά – ότι η εφευρετικότητα της επιστήμης θα βρει έναν τρόπο να το ξεπεράσει και μέχρι τότε πρέπει να έρθουμε μαζί.«

Η Βρετανία ακολουθεί τη Γαλλία

Η κίνηση της Βρετανίας να σταματήσει την κοινωνικοποίηση στην πρωτεύουσα της σημαίνει ότι το Λονδίνο και το Παρίσι – οι δύο πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης – σύντομα θα ζουν υπό τη σκιά των κρατικών περιορισμών καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη.

Θυμίζουμε ότι την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες. Όποιος κυκλοφορεί έξω κατά τις ώρες απαγόρευσης, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί «θα πρέπει να έχει κάποιον καλό λόγο», πρόσθεσε ο Μακρόν. Σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, θα επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ.