19.7 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Αντί-Λογος: Απεργία σε όλο το Δημόσιο | Πέμπτη 15 Οκτώβρη

Συλλογικότητα Εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας

Πρόσφατα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Πέμπτη 15 Οκτώβρη, λίγες μέρες μετά την ιστορική απόφαση – νίκη του αντιφασιστικού λαϊκού κινήματος, εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές, που θρέφουν τις φασιστικές, ρατσιστικές ιδέες και πρακτικές.

Ως Αντί-Λογος, συλλογικότητα που δρα στο Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο που σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικό μέρος αυτών των πολιτικών, συμμετέχουμε και καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης και στην συγκέντρωση στην πλ. Κλαυθμώνος στις 10πμ.

Δυστυχώς, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι ανίκανες να οργανώσουν τον αγώνα που απαιτείται. Η ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου έβαλε “πλάτη” στο αντεργατικό δόγμα Βρούτση “να πληρώσουμε όλοι (εργαζόμενοι-εργοδότες-Κράτος) την κρίση”, ενώ η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ-ΑΡΚΙ-(ΣΥΡΙΖΑ)) προκηρύσσει ασυντόνιστες και απροετοίμαστες κινητοποιήσεις για το “θεαθήναι”. Η Ομοσπονδία και ο Σύλλογος μας δεν ενημερώνουν καν για την απεργία της Πέμπτης! Αυτές τις ηγεσίες πρέπει ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ να τις ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ. Από την Πέμπτη, πρέπει να τις αναγκάσουμε με την μαζική συμμετοχή μας στις κλαδικές και γενικές κινητοποιήσεις, να οργανώσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα.

Το Υπουργείο μας είναι στην πρώτη γραμμή σε ότι αφορά την αλλαγή του εργατικού δικαίου προς ένα δίκαιο “έκτακτης ανάγκης” (που προορίζεται να μονιμοποιηθεί αν δεν αντιδράσουμε) προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και σε βάρος των εργαζομένων. Η περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις και η ουσιαστική μετατροπή της αγοράς εργασίας σε αγορά “χρόνου εργασίας”, αδιαφορώντας για τον εργαζόμενο ως πολύπλευρό ανθρώπινο ον είναι στην αιχμή των ρυθμίσεων που έχει εισάγει ή προωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Έχει ήδη μονιμοποιηθεί ο διαβόητος θεσμός της αναστολής σύμβασης εργασίας που μεταθέτει το άγχος του επιχειρηματικού ρίσκου από τον επιχειρηματία στους …εργαζομένους. Μαζί στις ζημιές και χώρια στα κέρδη δηλαδή. Ταυτόχρονα, ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως το ΣΕΠΕ, απαξιώνονται είτε με την θεσμική αποψίλωσή τους από αρμοδιότητες (π.χ. αναστολή υποχρέωσης εργοδότη για εκ των προτέρων δήλωση των υπερωριών), είτε μέσω την λειτουργικής αποδυνάμωσης του (έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, μέσων ατομικής προστασίας κ.α).

Συναδέλφισσες/-οι,

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για την ζωή και την υγεία όλων μας. Δεν αύξησε τις δημόσιες δαπάνες για την Υγεία, δεν έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και δεν προέβη στην ίδρυση και λειτουργία νέων ΜΕΘ και στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, περιορίζει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα και χρησιμοποιεί την πανδημία ως πρόσχημα για την προώθησή τους. Άνοιξε ανεξέλεγκτα τις πύλες εισόδου της χώρας, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με τις υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες να τις ζούμε σήμερα. Στους χώρους δουλειάς, δεν τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα, ενώ στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς οι μαθητές και τα παιδιά συνωστίζονται σε τμήματα των 25 ατόμων και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι δραματική. Την ίδια ώρα τεράστια ποσά δεσμεύονται για νέες “αγορές του αιώνα” και καταστροφικούς εξοπλισμούς.

Με τη συμμετοχή μας στην απεργία και στα συλλαλητήρια στις 15 Οκτώβρη, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Μόνιμη και σταθερή εργασία, ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ενοικιαζόμενη και την εκ περιτροπής εργασία. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.

 • Κατάργηση του θεσμού της αναστολής σύμβασης εργασίας και καταβολή του συνόλου της μισθοδοσίας από τις επιχειρήσεις, με ενίσχυση μόνο αυτών που πραγματικά πλήττονται  από την πανδημία.

 • Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (ΣΕΠΕ) με προσωπικό και ατομικά μέσα προστασίας. και με αρμοδιότητες και εργαλεία που θα συμβάλλουν στην εκπλήρωση του σκοπού τους. Διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού της “εργατικής διαφοράς” από τους Επιθεωρητές Εργασίας.

 • Αύξηση των δαπανών και μαζικές προσλήψεις σε Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια – Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ασφαλιστικά Ταμεία.

 • Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας. Εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 35 ωρών και 30 στα ΒΑΕ. Μείωση των ορίων ηλικίας και των χρόνων που απαιτούνται για συνταξιοδότηση.

 • Διενέργεια μαζικών και δωρεάν τεστ κορονοϊού, ενίσχυση του ΕΣΥ, αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ και επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ.

 • Αύξηση των δαπανών και μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. Δεκαπέντε μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.

 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Απαγόρευση πλειστηριασμών και διακοπής ρεύματος και νερού.

 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.

 • Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Αποκατάσταση όλων των συντάξεων και καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους.

 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, στις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών του κράτους στους ιδιώτες.

 • Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου «ατομικής αξιολόγησης». Άμεσα κρίσεις-τοποθετήσεις προϊσταμένων με τη νόμιμη διαδικασία. Κανένας μετακλητός σε θέση ευθύνης!

 • Κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα στη διαδήλωση και στην απεργία, που καθιερώνουν ηλεκτρονική ψηφοφορία για την εκλογή εκπροσώπων των εργαζόμενων καθώς και όλων των αντεργατικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

 • Λεφτά για παιδεία-υγεία-κοινωνικά αγαθά και όχι για εξοπλισμούς.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις