19.7 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Υπ. Παιδείας: Εγκύκλιος για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές ανάδειξης αιρετών στα Υ.Σ. των εκπαιδευτικών

Πρόσφατα

Διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) ΥΠΑΙΘ: Αρ. Πρωτ. Φ.350 /51/139940/E3

Ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω… Διός

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, και παρά τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων στον εκπαιδευτικό κλάδο, που έχουν προειδοποιήσει με απόσυρση των ψηφοδελτίων τους, κανονικά και μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, θα διεξαχθεί η εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη. Η ψηφοφορία θα υλοποιηθεί μέσω του ειδικού πληροφοριακού συστήματος (σύστημα «ΖΕΥΣ») του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. («ΕΔΥΤΕ ΑΕ.»).

Η διαδικασία

Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καταρτίζουν ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «myschool» τους πίνακες εκλογέων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους εκπαιδευτικούς που έχουν οργανική θέση, ή υπηρετούν ως προσωρινοί αναπληρωτές σε σχολικές μονάδες που υπάγονται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης καταρτίζουν ηλεκτρονικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «myschool» τους πίνακες εκλογέων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που υπηρετούν οργανικά ή ως προσωρινοί αναπληρωτές σε ΣΜΕΑΕ και ΚΕΣΥ της περιοχής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Για κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο, θα λειτουργήσει ξεχωριστή «ηλεκτρονική κάλπη». Η εφορευτική επιτροπή παρακολουθεί την κανονική λειτουργία του συστήματος και μετά τη λήξη της εκλογικής διαδικασίας θα εκδώσει τα αποτελέσματα.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα σε κάθε συνδυασμό ή ανεξάρτητο υποψήφιο, αφού απευθυνθεί στην οικία εφορευτική επιτροπή, να παραστεί διά εκπροσώπου, αντιπροσώπου ή αυτοπροσώπως, στον χώρο που θα γίνει η εξαγωγή των αποτελεσμάτων και η καταμέτρηση των ψήφων.

Βρόμικο χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Ζητήματα νόθευσης, ελέγχου και χειραγώγησης της εκλογικής διαδικασίας

«Η πρόβα-τζενεράλε της κυβέρνησης απέναντι στο βρόμικο χτύπημα που ετοιμάζει ενάντια στις συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών για τα οποία, αθετώντας την εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία για διενέργεια των εκλογών την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, σύμφωνα με το ΠΔ 1/2003, ψήφισε τροπολογία για διεξαγωγή των εκλογών, ημέρα Σάββατο, και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, χωρίς να επικαλείται την πανδημία, αφού λόγω της πανδημίας μια σειρά από συνδικαλιστικές διαδικασίες, συνελεύσεις και αρχαιρεσίες μεταχρονολογούνται με αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών», σημειώνει ανάμεσα στα άλλα η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ, σε σχετική της ανακοίνωση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

«Αυτό θα έκανε και με τις υπηρεσιακές εκλογές, δηλαδή θα τις μεταχρονολογούσε λόγω της πανδημίας, αν δεν είχε κατά νου να ανοίξει το δρόμο για τη συνολική καταστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης, βάζοντας μάλιστα τις δυνάμεις και τα ρεύματα του κλάδου να τη νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι εκτός των κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων που ανοίγονται από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, εγείρονται και σοβαρότατα ζητήματα νόθευσης, ελέγχου και χειραγώγησης της εκλογικής διαδικασίας», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ» (διαβάστε αναλυτικότερα | Για κάθε μορφή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αποσύρουμε τα ψηφοδέλτια της Πρωτοβουλίας και τους υποψηφίους της από όλα τα Υ.Σ.).

Αν δεν υπάρξει αντίδραση, η μέρα που οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν από το σπίτι τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές, τύπου ΓΣΕΕ, δεν είναι μακριά

«Το μείζον θέμα, ωστόσο, που τίθεται με την εν λόγω τροπολογία είναι το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και όσο και να προσπαθεί να το υποβαθμίσει η κυβέρνηση συνδέοντάς το με την πανδημία, είναι ευθύνη και καθήκον των συνδικαλιστικών οργανώσεων να το αναδείξουν και να μην επιτρέψουν να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου με μια τέτοια εξέλιξη. Η ΑΡΕΝ και η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. θεωρούν ότι αυτή η εξαιρετικά αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια των δυνάμεων της αντίδρασης να περιστείλουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και να παρέμβουν στις διαδικασίες των σωματείων. Ο νόμος Αχτσιόγλου που θέτει ως προϋπόθεση το 50%+1 για τη λήψη απεργιακής απόφασης, ο νόμος Βρούτση για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία, ο νόμος Χρυσοχοϊδη για τις διαδηλώσεις και η τωρινή τροπολογία Κεραμέως αποτελούν κομβικά σημεία μιας οργανωμένης προσπάθειας αποσυλλογικοποίησης, απομαζικοποίησης και αποδυνάμωσης των κινηματικών διαδικασιών», σημείωναν η Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα και η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών ΠΕ, την περίοδο κατάθεσης της επαίσχυντης τροπολογίας.

«Αν δεν υπάρξει αντίδραση, η μέρα που οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν από το σπίτι  τούς γραφειοκράτες συνδικαλιστές τύπου ΓΣΕΕ, που θα έχουν αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τους πελατειακούς μηχανισμούς και στη συνέχεια θα παρέχουν από τα συνδικαλιστικά τους γραφεία κάλυψη στην κυβερνητική πολιτική, δεν είναι μακριά. Αν σήμερα δεχτούμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία της Κεραμέως, αύριο θα έχουμε ηλεκτρονικές εκλογές και στα σωματεία και η απόλυτη κυριαρχία του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού θα είναι η εφιαλτική πραγματικότητα που θα αντικαταστήσει την ιδεολογική ζύμωση των γενικών συνελεύσεων και τις κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων και την αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχεται το δημόσιο σχολείο και ο κόσμος της εργασίας γενικότερα» (διαβάστε αναλυτικότερα | ΑΡΕΝ, Πρωτοβουλία ΠΕ: Όχι στην περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων).

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις