18.7 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Καταγγελία Σωματείου ΚτΥΠ για ελλιπή μέτρα μετά την παρουσία κρούσματος κορονοϊού

Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Πρόσφατα

Οι εργαζόμενοι στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ καταγγέλλουμε με ιδιαίτερη ανησυχία και αγανάκτηση, τη λήψη ελλιπών μέτρων μετά τη διάγνωση κρούσματος στο χώρο εργασίας μας. Μάλιστα το πιο ανησυχητικό είναι ότι, τα ελλιπή αυτά μέτρα στηρίχτηκαν σε Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για την περίπτωση κρούσματος σε δημόσιο φορέα, που αφήνει πολλά θέματα σε αοριστία και πολλές ερμηνείες.

Πιο συγκεκριμένα στο δημόσιο φορέα στον οποίο εργαζόμαστε, προέκυψε θετικό κρούσμα εργαζόμενου που ήταν ασυμπτωματικός, μετά από μοριακά τεστ που έγιναν σε όλο το προσωπικό –ως αποτέλεσμα των συνεχών πιέσεών μας προς τη Διοίκηση ήδη από το καλοκαίρι με την επιστροφή των αδειούχων-. Από πλευράς της εταιρείας η μόνη ενημέρωση που λάβαμε ήταν ένα email από τον Γενικό Διευθυντή το βράδυ της Δευτέρας 5/10/20 με το οποίο ενημέρωνε ότι τα γραφεία της εταιρείας θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη 6/10/20 για να γίνει απολύμανση λόγω «έκτακτης ανάγκης» !!! Μόνο μετά από τηλεφωνική όχλησή μας, παραδέχτηκε ότι βρέθηκε θετικό κρούσμα. Από την πλευρά μας στείλαμε άμεσα επιστολή προς τη Διοίκηση, τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία ότι θα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πέραν των τυπικών και εν πολλοίς ημίμετρων που αναφέρονται στο Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, καθώς και να δημοσιοποιηθεί στους συναδέλφους το όνομα του κρούσματος, αφού μπορεί και ο ίδιος να μην θυμάται με ποιους ήρθε σε επαφή ή ποιους κοινόχρηστους χώρους χρησιμοποίησε τις προηγούμενες μέρες. Επισημάναμε δε ότι, με την κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικότερα, ο καθένας μπορεί να μολυνθεί με το ιό χωρίς να είναι δική του υπαιτιότητα και δεν τίθεται προφανώς κανένα θέμα στιγματισμού ή προσωπικών δεδομένων.

Οι λόγοι που επιμείναμε για ουσιαστικά μέτρα είναι:

1. Ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων που στεγαζόμαστε σε δύο κτίρια (περίπου 200 άτομα), 2. Το αντικείμενο της δουλειάς μας, με βάση το οποίο πολλοί συνάδελφοι έρχονται σχεδόν καθημερινά σε επαφή τόσο μεταξύ τους όσο και με πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες (επιτροπές, εργοτάξια σε σχολεία, νοσοκομεία, κ,α, προμηθευτές, συναντήσεις με Δήμους, υπουργεία, κ.ά). 3. Η τοποθεσία του χώρου εργασίας μας που είναι η πλατεία Βάθη στο Μεταξουργείο.

Επισημάναμε ότι δεν αρκεί μία απολύμανση των χώρων και να μπει σε προληπτική καραντίνα το Τμήμα που εργάζεται το κρούσμα ή κάποιοι που δήλωσε ότι θυμάται ότι ήρθαν σε στενότερη επαφή τις προηγούμενες μέρες

Τονίσαμε ότι η μόνη σχετικά ασφαλής λύση είναι να κλείσει η εταιρεία για το επόμενο τριήμερο (δηλ. για 5 μέρες μαζί με το Σαββατοκύριακο), να μπουν όλοι σε καραντίνα (ώστε να δούμε αν θα παρουσιάσουν κάποιοι συμπτώματα) και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά από Δευτέρα 12/10/20 οπότε και με ευθύνη πλέον και συνεργεία του Ε.Ο.Δ.Υ. θα επαναληφθούν άμεσα σε όλους τα μοριακά τεστ. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα που εγκυμονούν σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και τον περίγυρό τους και δεν βάζουν αποτελεσματικά εμπόδια στη διασπορά του ιού.

Δυστυχώς η Διοίκηση του φορέα ακολούθησε τα «τυπικά» του Πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ, δηλαδή μία απολύμανση των χώρων και καραντίνα για τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης που εργάζεται το κρούσμα, καθώς και κάποιων που θυμήθηκε ο ίδιος και εκτίμησε ότι ήρθε σε στενή επαφή τις προηγούμενες μέρες. Μάλιστα θεώρησαν ως «υπέρβαση» ότι αποφάσισαν να βγουν σε καραντίνα οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης που εργάζεται το κρούσμα, ενώ με βάση το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ αρκούσε το Τμήμα του.

Με αυτά τα ημίμετρα και την τυπική χρήση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ που μάλλον δίνουν προτεραιότητα στη συνέχιση της λειτουργίας των δημοσίων φορέων και υπηρεσιών έναντι της προστασίας της υγείας των εργαζομένων και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας, ούτε οι εργαζόμενοι και ο περίγυρός τους προστατεύονται, ούτε μπαίνουν ουσιαστικά εμπόδια στην διασπορά του ιού. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες και δεν μπορούν να τις κρύψουν πίσω από την προπαγάνδα περί «ατομικής ευθύνης».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις