19.7 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

«ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP»: Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις στο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποσυρθεί το νέο ΕΣΔΑ

Δελτίο Τύπου της συλλογικότητας «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει» για τη νέα φωτιά στο ΧΥΤΑ Φυλής, το Σάββατο 26 Σεπτέμβρη

Πρόσφατα

Πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Φυλής: Ως πότε θα κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα;

Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις στην Φυλή!

Ούτε θάψιμο, ούτε κάψιμο των σκουπιδιών! Να αποσυρθεί το νέο ΕΣΔΑ!

Οποιαδήποτε πυρκαγιά συνιστά ένα μεγάλο κίνδυνο. Όμως κάθε πυρκαγιά σε χώρο διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί επιπλέον ένα σοβαρότατο χημικό ατύχημα καθώς αποδεσμεύει τοξικές και εξαιρετικά καρκινογόνες χημικές ουσίες. Ιδιαίτερα χθές, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, οι διοξίνες, τα πολυχλωριωμένα διφενίλια, οι χλωροαρωματικές ενώσεις και οι πολυαρωματικοί υδρογονάθρακες, που εκλύθηκαν από την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ της Φυλής, ταξίδεψαν και «έλουσαν» την Πετρούπολη, όλη την δυτική Αθήνα και μεγάλο κομμάτι της Αττικής!

Η Πολιτική Προστασία μέσω του 112 μας κάλεσε να κλείσουμε πόρτες και παράθυρα και να αποφύγουμε τις μετακινήσεις. Αλλά τα παραπάνω αποτελούν την «κατάρα» των 100άδων χιλιάδων κατοίκων της Πετρούπολης και της Δυτικής Αθήνας, χρόνια τώρα. Κλείνουμε πόρτες και παράθυρα τις πολύ ζέστες μέρες του χρόνου ή όταν οι άνεμοι είναι δυνατοί, γιατί η δυσοσμία από τον ΧΥΤΑ Φυλής είναι μια μόνιμη ανυπόφορη κατάσταση. Μια διαρκής απειλή για τη δημόσια υγεία, τον αέρα, το νερό, το περιβάλλον, τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας.

Όσες επιχωματώσεις κι αν κάνουν τώρα για να σβήσουν τις εστίες εδώ κι εκεί, η ουσία είναι ότι ο ΧΥΤΑ της Φυλής θα παραμείνει μια βραδυφλεγής βόμβα κι ένα μνημείο χάους. Υπερκορεσμένος, με άπειρους ασταθείς σκουπιδολόφους και με συχνότερα και απολύτως προβλέψιμα «ατυχήματα».

Αλλά υπάρχει και μεγαλύτερη πρόκληση! Είναι το νέο ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων 2020-30) που ενέκρινε η κυβέρνηση της ΝΔ στις 31/8, που εισάγει την μαζική καύση σκουπιδιών. Σε 3-4 πανελλαδικής εμβέλειας γιγάντιες εγκαταστάσεις που δρομολογούνται, αλλά και σε κάθε μια από τις 43 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε κάθε σχεδόν Περιφέρεια ή μεγάλη πόλη της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας. Ενώ στην Αττική οι υποψήφιοι χώροι για Μονάδα καύσης είναι η Φυλή ή το Σχιστό, όπου υπάρχει έτοιμο υλικό από τον ΧΥΤΑ 24 ώρες το 24ωρο!

Δεν έχουμε άλλη επιλογή! Ως τοπική κοινωνία, ως μέρος κι εμείς του μαζικού κινήματος υπέρ μιας φιλοπεριβαλλοντικής και φιλολαϊκής διαχείρισης των απορριμμάτων, χρειάζεται να επιμείνουμε αγωνιστικά. Να οργανωθούμε, να σχεδιάσουμε πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις, μαζικές πορείες, συμβολικές καταλήψεις και τοπική γενική απεργία αν χρειαστεί. Να συντονιστούμε με τα κινήματα στον Βόλο, στην Θεσσαλονίκη και πανελλαδικά και να απαιτήσουμε:

– Να κλείσουν όλες οι εγκαταστάσεις στην Φυλή!

– Ούτε θάψιμο, ούτε κάψιμο των σκουπιδιών! Να αποσυρθεί ο νέος ΕΣΔΑ!

– Ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με σχεδιασμό για την μείωση τους, διαχωρισμό στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση σε μικρές αποκεντρωμένες 100% δημόσιες/δημοτικές εγκαταστάσεις, επανάχρηση. Και όλα αυτά κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών. Μόνο έτσι θα προστατευτεί το περιβάλλον, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα μειωθούν τα τέλη και οι φόροι για την διαχείριση των απορριμμάτων. Μόνο έτσι θα αφήσουμε μια αξιοπρεπή παρακαταθήκη στα παιδιά μας!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις