Νέα παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εργασίας, καλλιτέχνες και εργαζόμενοι στο Θέαμα – Ακρόαμα, διαμαρτυρόμενοι κατά των νέων μέτρων για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και απαιτώντας άμεσα μέτρα στήριξης. Μεταξύ των αιτημάτων προς την κυβέρνηση, είναι η επιδότηση όλων των εργαζομένων και η αναστολή πληρωμών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ. Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ, με επικεφαλής το γραμματέα της παράταξης, Γιώργο Χαρίση.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, αφού σημειώνει ότι η αν και «την περασμένη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου ορίστηκε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου για την επόμενη μέρα την Τρίτη 22/9, η οποία ακυρώθηκε λόγω κρούσματος κορονοϊού που βρέθηκε στο υπουργείο», έκτοτε «οι αρμόδιοι αρνούνται να ορίσουν νέο ραντεβού», παρά τις συνεχείς προσπάθειες των πρωτοβάθμιων σωματείων ΠΜΣ και ΣΕΗ και την επικουρική παρέμβαση της ΠΟΘΑ. «Η ολιγωρία του Υπουργείου δεν μας αφήνει άλλη επιλογή, δεν υπάρχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο. Ο κλάδος του Πολιτισμού είναι πλέον στην Εντατική», επισημαίνει η ΠΟΘΑ.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος το 80% των εργαζομένων στον πολιτισμό δεν έχει κάποιο έσοδο. «Για άλλη μια φορά τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας παίρνονται με πρόσημο τις ανάγκες της κερδοφορίας των λίγων. Στη δικιά μας περίπτωση τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα καθοριστούν με βάση τον καλλιτεχνικό και οικονομικό σχεδιασμό των μεγάλων ιδρυμάτων και ορισμένων μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου», σημειώνει. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών που έκανε λόγο για «διχαστικά μέτρα» τα οποία «καταφέρουν άλλο ένα πλήγμα» στον πολιτισμό.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων είχε καταγγείλει την κυβέρνηση πως «πέρα από κάθε λογική, πέρα από κάθε πολιτική, πέρα από κάθε σεβασμό στη δουλειά μας, έρχεται η κυβέρνηση με τον παραλογισμό του διαχωρισμού αποκλειστικά και μόνο του μουσικού κλάδου, να κλείσει τις επιχειρήσεις μας και να αφήσει τους εργαζόμενους στον χώρο των συναυλιών εκτός από άνεργους και άφωνους».
ΣΕΘΕΑ: Κινητοποίηση στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση 24 Σεπτεμβρίου 2020

Πραγματοποιήθηκε σήμερα κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην Στέγη Γραμμάτων κ Τεχνών από τα σωματεία στον χώρο του θεάματος για τις απαράδεκτες συμβάσεις που φέρνει η εργολαβική εταιρεία όπου εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω εξαθλίωση όλων των εργαζομένων στους κλάδους του θεάματος. Σε έναν ήδη εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί χρόνια στους χώρους δουλειάς, έρχονται τώρα με νέα μέτρα να ισοπεδώσουν όλα τα δικαιώματα μας, να σφίξουν περαιτέρω την θηλιά γύρω από τον λαιμό του εργαζόμενου προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, πάνω στις δικές μας πλάτες!!
Στη ΣΤΕΓΗ οι προσλήψεις όλα τα προηγούμενα χρόνια διαρκούσαν το πολύ 9 μήνες! Το καλοκαίρι, εν αγνοία των συναδέλφων,η Διοίκηση έστελνε μαζικά email σε τεχνικούς για να μάθει πόσα θέλει ένας εργαζόμενος για να δουλέψει, κάτι σαν «έρευνα αγοράς» και μέσο πίεσης προς τους εργαζόμενους του Ιδρύματος. Τα σχέδια αυτασφάλισης των εργαζομένων για δουλειά με μπλοκάκι τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν, όμως η «επαναπρόσληψη» των εργαζομένων τελικά (όσων έγινε) -που είχαν λήξει οι συμβάσεις τους- θα γίνει με τη «διαμεσολάβηση» εργολαβικής εταιρείας με απαράδεκτες συμβάσεις το πολύ του ενός μήνα και με απολαβές 50 -52 ευρώ το οχτάωρο. Φυσικά οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για όσες μέρες απασχολούνται. Αν δεν απασχοληθούν γιατί το Ίδρυμα δεν τους χρειάζεται, δεν θα έχουν καμία απολαβή! Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Στέγη δίνει το έναυσμα, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο μας. Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο τους συναδέλφους του Ιδρύματος αλλά όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
Το παράδειγμα με την εργολαβία το έχουν ζήσει στο πετσί τους οι συνάδελφοι στο Κατασκευαστικό της Λυρικής, όπου άλλαξε η εργολαβική εταιρεία και οι εργαζόμενοι από τη μια μέρα στην άλλη βρέθηκαν άνεργοι. Από τη μία δηλαδή λόγω των υγειονομικών μέτρων η ανεργία σπάει κόκαλα και από την άλλη όσοι « τυχεροί» θα εργαστούν με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα. Η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν φτιάξει όλο το νομοθετικό πλαίσιο, όπου βασίζεται η εργοδοσία και τα μεγάλα Ιδρύματα ,όπου ανατρέπονται όλο και περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις. Υπάρχει όλο το νομικό οπλοστάσιο που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, που τους δίνει τη δυνατότητα να τροποποιούν όποτε θέλουν μια σύμβαση, να απολύουν ελεύθερα, να απασχολούν χωρίς ασφάλιση κ.ο.κ. Δε φτάνει η νομική διεκδίκηση και οι διαβουλεύσεις με εργατολόγους. Η δικιά μας απάντηση είναι η συσπείρωση ακόμα περισσότερων συναδέλφων με το Σωματείο μας και η κλιμάκωση των αγωνιστικών μας διεκδικήσεων μέχρι να δικαιωθούμε.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην σημερινή κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας στις 12:00. Δεν θα φύγουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας !
Να πάρουν πίσω τώρα την σύμβαση έκτρωμα.
Θα μας βρίσκουν μπροστά τους.