5.9 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Τέλος οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις από την Πέμπτη | «Κορονοχάρτης» στο covid19.gov.gr

Χαρδαλιάς: Πολύ κρίσιμη η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας | Μαγιορκίνης: Λήψη πολλών μέτρων για ανάσχεση της πανδημίας

Πρόσφατα

«Από Πέμπτη αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες παραστάσεις», ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, είχε ανακοινωθεί η αναστολή συναυλιών σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα, ειδικά στην Αττική και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας πως το Λεκανοπέδιο είναι στο «πορτοκαλί». Σημείωσε ότι όπου εφαρμόστηκαν τοπικά μέτρα, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και υπενθύμισε τη σειρά πρόσθετων μέτρων που ισχύουν από χθες, Δευτέρα, έως και τις 4 Οκτωβρίου στην Αττική για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και των χώρων εργασίας.

Ειδική πλατφόρμα covid19.gov.gr

Από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, είπε ο υφυπουργός, στην ειδική πλατφόρμα covid19.gov.gr θα υπάρχει χάρτης ανά δήμο και περιφερειακή ενότητα με χρωματισμένο (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) τον βαθμό επικινδυνότητας από κρούσματα κορονοϊού. Στην ίδια πλατφόρμα, με χρήση του Ταχυδρομικού Κώδικα του τόπου κατοικίας τους, οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους, ανά τομέα δραστηριότητας.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε πως σήμερα ενεργά είναι 4.363 κρούσματα, 1.738 ασθενείς πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο, ενώ 8.703 ανάρρωσαν κατ’ οίκον. Για τα σχολεία είπε πως σε σύνολο 14.060 πανελλαδικά, μόνο επτά (δύο Νηπιαγωγεία, 2 Δημοτικά, δύο Γυμνάσια, ένα Λύκειο) έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους, ενώ τμήματα έκλεισαν σε 51 σχολικές μονάδες (3 νηπιαγωγεία, 18 Δημοτικά, 17 Γυμνάσια, 13 Λύκεια).

Αναφερόμενος στα σενάρια για νέο lockdown και τις συζητήσεις για την επόμενη μέτρα, είπε πως σκοπός είναι να μην πάμε σε νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόσουμε όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί. Ζήτησε δε να μην αναλωνόμαστε σε σενάρια, αλλά να τηρούμε τους κανόνες, για κοινωνική απόσταση, χρήση μάσκας κι εφαρμογή των κανόνων υγιεινής.

Μαγιορκίνης: Πρέπει να ληφθούν πολλά μέτρα για ανάσχεση της πανδημίας

H επιδημία επανέρχεται απειλητικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο δεύτερο κύμα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Γκίκα Μαγιορκίνη. Ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθούν πολλά μέτρα για να επιτευχθεί η ανάσχεσή της, είπε κατά την τακτική ενημέρωση. Όπως εξήγησε, πολλές χώρες επανέρχονται σε lockdown, όπως έγινε στο πρώτο κύμα. Για παράδειγμα, το Ισραήλ εφαρμόζει επιλεκτικά απαγορεύσεις μετακινήσεων με βάση τις κοινωνικοοικονομικές προτεραιότητες.

Αναφορικά με τις νέες διαγνώσεις, ο καθηγητής επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων για δεύτερη συνεχή εβδομάδα και δυστυχώς δεν δείχνει σημεία υποχώρησης. Αυξητική τάση όμως έχουν και οι ασθενείς που μπαίνουν στις ΜΕΘ και διασωληνώνονται. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Αττική παραμένει υψηλά στα θετικά κρούσματα και απαιτείται επιπλέον προσπάθεια για να μειωθεί αυτός ο αριθμός. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουν βοηθήσει στο να έχουμε σαφώς πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας και συμπλήρωσε ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα προς το τέλος της εβδομάδας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις