6.7 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Αγία Παρασκευή: Από το «είμαι πάντα και θα είμαι κατά των ιδιωτικοποιήσεων», στην «κωλοτούμπα» και στους ιδιώτες στον ΠΟΑΔΑΠ

Πρόσφατα

Στις 26 του περασμένου Ιούνη, κατά την τότε συνάντηση που είχε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής, με το δήμαρχο, Βασίλη Ζορμπά, ο τελευταίος δήλωνε ότι «πάντα ήταν – και θα είναι- κατά των ιδιωτικοποιήσεων». Ωστόσο, άφηνε ανοιχτό το παράθυρο στους ιδιώτες, με τη δικαιολογία της έλλειψης προσωπικού σε μια υπηρεσία. Ο Σύλλογος, από την πλευρά του, του είχε ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και προοπτική, δηλαδή στην ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, και ζήτησε την κάλυψη όλων των υπηρεσιών του δήμου με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό αλλά και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Προτού καλά καλά, ωστόσο, ξεχαστούν οι δηλώσεις κατά των ιδιωτικοποιήσεων του δημάρχου Αγίας Παρασκευής και πριν κοπάσει ο σάλος που ξεσήκωσε με την προσπάθειά του να απολύσει εργαζόμενες από τους Παιδικούς σταθμούς, ο Βασιλής Ζορμπάς… ξαναχτύπησε, πράττοντας τα αντίθετα από όσα είχε δηλώσει: άνοιξε την πόρτα στους ιδιώτες για να εισβάλλουν στον Πολιτιστικό Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΟΑΔΑΠ). Και μάλιστα, με συνοπτικό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί, σήμερα Τρίτη 22 Σεπτέμβρη και ώρα 10πμ., στην έδρα του Οργανισμού (Αιγαίου Πελάγους και Τέρμα Νότου). Το κόστος για την τσέπη των δημοτών 49.282,27 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.

Συμπρωταγωνιστής, σε αυτήν την περίπτωση, είναι ο πρόεδρος του ΠΟΑΔΑΠ, συνταγματάρχης ε.α., Σπύρος Παπασπύρος, ο υμνητής του Νίκου Ντερτιλή (σ.σ.: καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη, για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και σε ισόβια κάθειρξη ως ένοχος ανθρωποκτονίας από πρόθεση του διερχόμενου, Μιχάλη Μυρογιάννη, κατά την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβριο του 1973). Να σημειωθεί, επίσης, πως ο πρόεδρος του ΠΟΑΔΑΠ είναι δοτός, καθώς τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση, με απόφαση του δημάρχου και τις «διευκολύνσεις» που έχει δώσει μέσα από τη νομοθεσία η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς το δημοτικό συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής είχε απορρίψει την τοποθέτησή του στον Οργανισμό. Επιπλέον, στις τρεις τελευταίες δημοτικές εκλογικές αναμετρήσεις δεν κατάφερε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος.

Η απόφαση για τους ιδιώτες στον ΠΟΑΔΑΠ από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, και με τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων από τις λεγόμενες «ταξικές δυνάμεις», γεγονός που προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Η δικαιολογία που πλασαρίστηκε πως «δεν υπήρχε άλλη λύση» από όλους δεν είναι παρά η απαρχή όλων όσα μπορούν να ακολουθήσουν με την είσοδο των ιδιωτών στις δημόσιες, δημοτικές υπηρεσίες: και για τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού και για το κόστος για το δημότη, που θα το επωμιστεί μέσα από αυξημένα δημοτικά τέλη. Είναι αποδεδειγμένο: εργαζόμενοι και χρήστες των υπηρεσιών βγαίνουν χαμένοι, την ώρα που οι ιδιώτες θησαυρίζουν και βγαίνουν κερδισμένοι. Δεν προκαλεί, ωστόσο, καμία εντύπωση η προσπάθεια διατήρησης της «θεσούλας» με κάθε κόστος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτής του δοτού προέδρου, μέσα από τους ιδιώτες και τη μεταφορά του κόστους στους δημότες.

Το πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος στους ΟΤΑ ήταν και παραμένει η οριστική κατάργηση κάθε δυνατότητας που παρέχει η νομοθεσία στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκηση να εκχωρούν αρμοδιότητες υπηρεσιών σε εργολάβους. Στην επιθετική νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, την οποία εφαρμόζει η συντριπτική πλειονότητα των αιρετών προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των κερδών των εργολάβων, με τη σταδιακή παραχώρηση δημόσιων, δημοτικών και κοινωνικών υπηρεσιών προς τους ιδιώτες, οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να παραμένουν θεατές της καταστροφής τους, με το δεδομένο ότι αυτό «χτυπά» άμεσα τις θέσεις εργασίας τους και το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται περιστασιακά και μεμονωμένα. Συνολικά. οι εργαζόμενοι, μέσα από τα συνδικάτα τους, οφείλουν να οργανώσουν τον αγώνα τους και να ανατρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης και αιρετών, να υπερασπιστούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων, να διαφυλάξουν την εργασία τους που γίνεται βορά στα αρπακτικά του κέρδους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις