15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιδιωτικός Τομέας: Υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων στην Αττική, από 21/9 | Η εγκύκλιος… κατόπιν έναρξης των μέτρων

Πρόσφατα

Εκ των προτέρων θα δηλώσουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής το 40% των εργαζομένων τους υποχρεωτικά σε τηλεργασία. Η υποχρεωτική τηλεργασία εντάσσεται στα έκτακτα και προσωρινά μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή από την Δευτέρα και ειδικά στην Αττική, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Να σημειωθεί πως, αν και για το Δημόσιο εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος με το πως θα λειτουργούν οι υπηρεσίες από τις 21 Σεπτέμβρη, ωστόσο, για τον ιδιωτικό τομέα, για μια ακόμη φορά, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αδιαφορεί επιδεικτικά για την έκδοση εγκυκλίου, η οποία αναμένεται αφού… αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργοδότες όλων των επιχειρήσεων εντός της Περιφέρειας Αττικής θα έχουν περιθώριο ένα 24ωρο από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ για να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας τους μισθωτούς που θα θέσουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία.

Η προαναγγελία των εργαζομένων που θα μπουν υποχρεωτικά σε τηλεργασία θα γίνει με το Έντυπο Ειδικού Σκοπού 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασία». Η υποχρέωση αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας.

Προσοχή, το ποσοστιαίο όριο 40% της υποχρεωτικής τηλεργασίας σε μια επιχείρηση υπολογίζεται επί των μισθωτών, των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από απόσταση.

Για παράδειγμα, σε μια βιοτεχνία με 80 εργάτες και 20 υπάλληλους γραφείου, το 40% υπολογίζεται επί των 20 υπαλλήλων γραφείου και η βιοτεχνία υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία 8 υπαλλήλους.

Όσες επιχειρήσεις παραβούν την υποχρέωση της προαναγγελίας κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η υποχρεωτική τηλεργασία του 40% των εργαζομένων, που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής ισχύει κατ αρχήν από την δημοσίευση της ρύθμισης σε ΦΕΚ. Ωστόσο, ανάλογα με την πορεία της υγειονομικής κρίσης μπορεί με ΚΥΑ:

  • να παρατείνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η χρονική ισχύς του μέτρου ή
  • να επεκτείνεται γεωγραφικά το μέτρο σε άλλες Περιφέρειες της χώρας εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο ή
  • να αυξηθεί ή να μειωθεί το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ορίστηκε στο 40%

Βρούτσης: Ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία

Τη «διαβεβαίωση» ότι δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας ούτε ο μισθός για όλους όσοι εργαστούν με τηλεργασία έδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος τόνισε ότι στο μεγάλο εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται τον Οκτώβριο θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία.

Σύµφωνα µε το νέο πλαίσιο, η τηλεργασία θα µπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, µερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, όπως επίσης αυτοτελώς ή ακόµη και σε συνδυασµό µε απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη. Ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισµού και τη συντήρησή του. Αν ο εξοπλισµός ανήκει στον εργαζόµενο, στη σύµβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία. Εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται επίσης το µηνιαίο πρόσθετο κόστος για τον εξοπλισµό, το οποίο αν δεν καταβάλλει ο εργοδότης βρίσκεται αντιµέτωπος ακόµη και µε ποινικές κυρώσεις, όπως επίσης και µε την ακύρωση της συµφωνίας περί τηλεργασίας.

Ο εργοδότης υποχρεούται επίσης να τηρεί το ωράριο εργασίας, το οποίο πρέπει να προσδιορίζεται εγγράφως. Εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται και τυχόν συµφωνία µε τον εργαζόµενο για τα χρονικά όρια της τηλε-ετοιµότητας και τις προθεσµίες ανταπόκρισης, ενώ απαγορεύεται ρητά η χρήση κάµερας για τον έλεγχο του εργαζοµένου. Αν τεθεί σε λειτουργία οιοδήποτε σύστηµα ελέγχου, αυτό πρέπει να σέβεται τη νοµοθεσία περί δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα, να επιβάλλεται από τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και να περιορίζεται στο πλαίσιο του επιδιωκόµενου σκοπού. Ο εργοδότης οφείλει επίσης να γνωστοποιεί εγγράφως στον εργαζόµενο περιορισµούς στη χρήση του εξοπλισµού ή εργαλείων πληροφορικής, όπως το Διαδίκτυο, και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους.

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη υπουργική απόφαση παρατάθηκε έως το τέλος του έτους και την 31η Δεκεμβρίου, η δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς καθεστώς τηλεργασίας στους μισθωτούς του.

Προσέλευση και αποχώρηση με βάρδιες 

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας θα εφαρμοστεί προσέλευση στην εργασία σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα. Το ωράριο εργασίας των μισθωτών προσαρμόζεται υποχρεωτικά κατά την έναρξη και λήξη, ώστε οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν σε βάρδιες ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου.

Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, αλλά συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις