Σε ισχύ τίθενται από τη Δευτέρα, το πρωί, τα πρόσθετα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, για την συγκράτηση της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στην Αττική. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα στοιχεία δείχνουν πως η Αττική είναι στο «πορτοκαλί», μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, έχει περίπου 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους καθημερινά. Η κατάσταση, όπως είπε, είναι σταθερά αυξητική, γι’ αυτό και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, προτού ο συναγερμός φτάσει στο «κόκκινο».
Έτσι, λοιπόν, από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, και έως 4 Οκτωβρίου, λαμβάνονται τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Αττική:
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
- Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.
- Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
– Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
– Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
– Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. - Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
- Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
– Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
– Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9:00 το πρωί.
– Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας. - Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
- Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβεβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.
Δ1α/ΓΠ.οικ. 56924/15.9.2020 Έκτακτα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού COVID-19 στην Περιφέρεια Αττικής (ΦΕΚ 3957Β/15-09-2020): Σύμφωνα με το άρθρο 1 της παραπάνω ΚΥΑ τα νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού ισχύουν «εντός της Περιφέρειας Αττικής κατά το χρονικό διάστημα, από τις 16 Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2020», ενώ στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά και με βάση όσα είχε πει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέτρα θα ίσχυαν μέχρι τις 4 Οκτώβρη (παραπάνω φωτογραφία).
Βρούτσης: Δε «μεταβάλλονται» σύμβαση και μισθός με την τηλεργασία
Τη «διαβεβαίωση» (μέσα σε εισαγωγικά, με το δεδομένο πως ό,τι λέει το ακριβώς αντίθετο γίνεται) ότι δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας ούτε ο μισθός για εκείνους και εκείνες που θα εργαστούν με τηλεργασία έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, που θα γίνει τον Οκτώβριο, υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον για την τηλεργασία.