12.2 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Τα συνδικάτα βάσης στη Βρετανία παλεύουν για τα δικαιώματα των επισφαλώς εργαζόμενων

Το UVW – United Voices of the World (2014) όπως και το IWGB – Independent Workers’ Union of Great Britain (2013) είναι δυο από τα νέα ανεξάρτητα «ακτιβίστικα» και «αντιεραρχικά» σωματεία με αισθητή τη παρουσία γυναικών και μεταναστών εργατών. Το UVW έχει ισχυρές καταβολές από τον «αναρχοσυνδικαλισμό» και τα λαϊκά κινήματα της Λατινικής Αμερικής. Το 2018 αντικατέστησε τις θέσεις του γενικού γραμματέα και του πρόεδρου με μία συνέλευση στην οποία συμμετέχουν από κοινού οι επαγγελματίες οργανωτές/τριες και τα μέλη του συνδικάτου σε εθελοντική βάση.

Το IWGB αποτελεί διάσπαση των γιγαντιαίων συνδικάτων Unite και Unison τα οποία είναι μέλη του TUC (Κογκρέσο των Συνδικάτων – η Βρετανική ΓΣΕΕ). Οι διαφωνίες του IWGB εστίαζαν στο τρόπο διεκδίκησης και την αναγκαιότητα στοχοπροσήλωσης στους επισφαλείς και μετανάστες εργαζόμενους, ειδικά στη σύγχρονη βιομηχανία της ευέλικτης απασχόλησης (app,gig economy). Το IWGB δίνει μεγάλο βάρος στο γυναικείο κίνημα3 αλλά και σε ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ+ για τα οποία έχει οργανώσει πολλές ημερίδες. Το συνδικάτο αυτό επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή των μελών στις διαδικασίες του συνδικάτου διατηρώντας εκλεγμένες δομές που λογοδοτούν στα μέλη.

Το IWGB έγινε ευρύτερα γνωστό από την οργάνωση του αγώνα που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα με την επιτυχημένη απεργία στους κούριερ νέας τεχνολογίας (app) Deliveroo (2016)4.

Το UVW έγινε πρόσφατα πιο γνωστό από τη ταινία που κυκλοφόρησε στη Guardian (γνωστή ψηφιακή εφημερίδα) που καταγράφει τον νικηφόρο αγώνα για την μονιμοποίηση και πρόσληψη 1200 εργαζομένων καθαριστριών/τών, οι οποίες/οι μέχρι πρότινος δούλευαν σε εργολάβο, στα νοσοκομεία Imperial Trust, St Mary’s, Charing Cross και Hammersmith του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η αξιοθαύμαστη αυτή ταινία δείχνει ανάμεσα σε άλλα την οργάνωση ιερόδουλων (Sex Workers) στο συνδικάτο5.

Τα συνδικάτα αυτά αξίζουν την προσοχή μας καθώς παρεμβαίνουν αποτελεσματικα σε όλα τα ζητήματα που χτυπούν την εργατική τάξη από την πανδημία Covid 196 έως και το ρατσισμό7 και την έμφυλη διάκριση8. Και τα δυο συνδικάτα συνεργάζονται στενά στην οργάνωση των γυναικών εργατριών.

Το UVW τώρα αρχίζει έναν νέο ρωμαλέο αγώνα. Ακολουθεί η νέα ανακοίνωση του συνδικάτου για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στο Great Ormond Street Hospital (GOSH)9.

Κάθε συνδικαλίστρια-ης μπορεί να βοηθήσει δημοσιεύοντας αυτόν τον αγώνα και στηρίζοντας ηθικά και οικονομικά την καμπάνια τους.

Mετάφραση, επιμέλεια: Μάνθος Ντράκοβιτς

Η ανακοίνωση του UVW:

EKTAKTA ΝΕΑ: Το UVW κτίζει άλλη μια απεργία στο NHS (ΕΣΥ) για τον τερματισμό της εξωτερικής ανάθεσης (εργολαβίες) και του θεσμικού ρατσισμού – αυτή τη φορά στο Great Ormond Street Hospital (GOSH). Και θα κερδίσουμε!

Η σχεδόν αναπόφευκτη συνέπεια της εξωτερικής ανάθεσης της εργασίας σε εργολαβίες στο NHS αλλά και αλλού, ιδίως με τους ενοικιαζόμενους/ες εργαζόμενους/ες σε εγκαταστάσεις στο Λονδίνο, είναι ότι δημιουργείται μια κατάσταση δυο ταχυτήτων, φυλετικά διαχωρισμένη, στο οποίο οι μετανάστες/τριες και οι εργαζόμενοι/ες «BAME»10 αντιμετωπίζονται σαν να είναι εργαζόμενοι/ες δεύτερης κατηγορίας, που θεωρούνται ανάξιοι/ες να είναι ίση εργαζόμενοι/ες, με ίσους όρους και προϋποθέσεις με τους εργαζομένους/ες του ιδρύματος στο οποίο εργάζονται. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο GOSH.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περίπου 300 μετανάστριες/ες και εργαζόμενες/νοι «BAME» που καθαρίζουν το GOSH έχουν πει «αρκετά!» και εντάσσονται μαζικά στο UVW για να αγωνιστούν για τον τερματισμό της εξωτερικής ανάθεσης και του θεσμικού ρατσισμού στο NHS.

Οι εργαζόμενοι/ες της GOSH (Great Ormond Street Hospital) εμπνεύστηκαν από την απεργία της UVW που οδήγησε στο χτύπημα της εξωτερικής ανάθεσης της εργασίας σε 5 νοσοκομεία της Imperial Trust –συμπεριλαμβανομένων των St Mary’s, Charing Cross και Hammersmith– όπου είδαν 1.200 ενοικιαζόμενους/ες της Sodexo (εργολαβική εταιρία) να προσλαμβάνονται μόνιμα στις εγκαταστάσεις που εργάζονταν και να γίνονται υπάλληλοι του NHS. Αυτός ο αγώνας απεικονίστηκε υπέροχα σε αυτήν την ταινία που κυκλοφόρησε πρόσφατα στον ιστότοπο του Guardian:

https://www.theguardian.com/politics/ng-interactive/2020/aug/12/united-voices-outsourced-key-workers-fighting-for-equal-rights-video?fbclid=IwAR3NgqDuAKtmDk9d18oHnV4wxrD6CpcqCbI8yWFL-VGbHHJLjk1Xy9a0JhE

Αν θέλετε να υποστηρίξετε τις/τους εργαζόμενες/νους στο GOSH, τότε συμπληρώστε αυτήν τη φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας. Οποιοδήποτε ποσό αλληλεγγύης είναι πάντα ευπρόσδεκτο!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScC6NmSJfxdtZ-thXPnaWQ3tU-6dQ-iDEqiIojT8IeLfHaHhQ/viewform


Σημειώσεις

1 United Voices of the World [Ενωμένες Φωνές του Κόσμου]:

2 IWGB – Independent Workers Union of Great Britain [Ανεξάρτητο Συνδικάτο Εργατών Μεγάλης Βρετανίας]

3 «Women’s Project», Independent Workers Union of Great Britain.

4 Will Searby, «Η απεργία στα Deliveroo και η ανατομία της οικονομίας της ευέλικτης απασχόλησης», e la libertà, 26 Αυγούστου 2016.

5 «United Voices», Guardian, Αύγουστος 2020.

6 Independent Workers Union of Great Britain, «Coronavirus», Independent Workers Union of Great Britain.

7 «UVW union to argue in court that outsourcing is “institutional racism”», United Voices of the World, 10 Ιουνίου 2020.

8 «UVW’s joint project with IWGB and LAWRS brings together grassroots union building and a participatory, rights-based approach to tackling gendered workplace issues. Join us!», United Voices of the World.

9 «United Voices of the World the union», Facebook.

10 BAME – Black Asian, Ethnic Minority (Μαύροι, Ασιάτες και Εθνικές μειονότητες).

Παρόμοια Άρθρα