17.5 C
Athens
Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025

Πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη Ν.2» από τον Τσίπρα, που δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει

Πρόσφατα

Ένα σχέδιο το οποίο, όπως είπε, είναι έτοιμος να εφαρμόσει την επόμενη ημέρα που θα αναλάβει τις τύχες της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης, παρουσίασε το Σάββατο, το βράδυ, από «Thessaloniki Helexpo Forum», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του εμφάνιση μετά το «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και το νέο σήμα. «Η χώρα χρειάζεται ένα ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό συνάμα σχέδιο ανασυγκρότησης, μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία, εργαζόμενους, μικρομεσαίους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέα γενιά…Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Είμαστε έτοιμοι για μια νέα, ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα εκεί που της αρμόζει», είπε.

Ουσιαστικά, επανέφερε… μνήμες παλιές και παρουσίασε ένα «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης Ν.2» (το νούμερο ένα το πήρε… το μνημόνιο 3), μοιράζοντας δισεκατομμύρια με τη σέσουλα. Αναλυτικότερα, ανακοίνωσε 11 παρεμβάσεις, (νέες) υποσχέσεις:

1) Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.

2) Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

3) Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση (κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση).

4) Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση. 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.

5) Μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανα επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.

6) Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.

7) Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.

8) Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.

9) Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ (η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους).

10) Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

11) Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Βεβαίως, δικαίως ο καθείς μπορεί να σκεφθεί, με βάση τις παραπάνω εξαγγελίες του, γιατί δεν προχωρούσε σε αυτά τα βήματα, όντας κυβέρνηση επί 5,5 χρόνια, όπως, για παράδειγμα, στις 30.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και στην Παιδεία, ή στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με το οποίο χαράτσωνε τους επαγγελματίες, ακόμα και εάν ήταν άνεργοι. Η απάντηση, απλή: γιατί εφάρμοζε ό,τι εφαρμόζει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, που αποτελεί τη συνέχεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: μνημόνια, πολιτικές λιτότητας, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, περικοπή εργασιακών, συνδικαλιστικών (απεργία), ασφαλιστικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων κτλ.

Τα όσα ανέφερε και στην ομιλία του, στο  «Thessaloniki Helexpo Forum» και αργότερα σε δηλώσεις και συνεντεύξεις του, για στήριξη του δημόσιου τομέα και των εργαζομένων, στο σύνολό τους, δεν είναι ικανά να διαγράψουν τα «έργα και ημέραι» της διακυβέρνησής του, που συνετέλεσαν στην αποδυνάμωση του Δημοσίου, στην απαξίωσή του, στην ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων κτλ.

Ενδεικτικά, από την ομιλία του:

  • «Χρειαζόμαστε μια πιο αποτελεσματική διοίκηση. Όχι ένα δημόσιο των επιτελικών ημετέρων», είπε, ανάμεσα στα άλλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια: η «αξιολόγηση» Βερναρδάκη και η απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη, τι ακριβώς εξυπηρετούσαν; Ρητορική η ερώτηση.
  • «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αξιόπιστο καθολικό κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει ασφάλεια σε κάθε δύσκολη συγκυρία», ανέφερε επίσης. Προφανής η προσπάθειά του να ξεχαστούν ο νόμος Γαβρόγλου για την Παιδεία, ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, η εργασιακή ομηρία χιλιάδων εργαζομένων σε κοινωνικές δομές, όπως τα ΚΔΑΠ, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα ΚΗΦΗ, οι επικουρικοί στα νοσοκομεία, οι χιλιάδες άλλοι συμβασιούχοι στους δήμους και σε δημόσιες υπηρεσίες, που διατήρησε επί διακυβέρνησής του, το χτύπημα που έδινε, με την πρώτη ευκαιρία, στη μόνιμη και σταθερή εργασία.
  • «Χρειαζόμαστε ένα ολιστικό σχέδιο για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που γεννήθηκαν τον 21ου αιώνα. Ένα σχέδιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους… ένα σχέδιο σοβαρό για τον επαναπατρισμό νέων επιστημόνων», σημείωσε αναφερόμενος στη νέα γενιά, φέρνοντας εκ νέου στις μνήμες όλων όσοι τον άκουγαν το «brain drain», που επί των ημερών του πλησίασε το μισό εκατομμύριο.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις