Στην ανακοίνωση των νέων μέτρων, για την Αττική, που θα ισχύσουν από Δευτέρα 21 Σεπτέμβρη – Κυριακή 4 Οκτώβρη, προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Όπως είπε, υπάρχουν 4.084 θετικά κρούσματα, με τα 2.100 να έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Από αυτά, 966 είναι στο Δήμο Αθηναίων, με επιβεβαρυμένες περιοχές το κέντρο της Αθήνας και κάποιες άλλες.
«Η ανάλυση δείχνει ότι τα θετικά κρούσματα διασπείρονται μεταξύ εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Το 29,07% αφορά σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, το 13,43% σε συνταξιούχους και το 13,27% σε ανέργους. Αυτές είναι οι τρεις μεγάλες ομάδες ατόμων, οι λοιπές είναι σε μονοψήφια ποσοστά», εξήγησε ο υφυπουργός και ζήτησε «από τον κόσμο της εργασίας και τους εργοδότες να συμπράξουν απέναντι στον κοινό εχθρό και να τηρούν τα μέτρα». Επίσης, ζήτησε από τους εργοδότες «να εφαρμόζουν πιστά τα σχετικά μέτρα και πρωτόκολλα, καθώς η ευθύνη τήρηση των μέτρων σε εργασιακών χώρων ανήκει σε αυτούς».
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως οι αναφορές του για τα Μέσα Μεταφοράς αφορούσαν μόνον σε ελέγχους. Μέτρα που θα βοηθήσουν στην εξάλειψη του συγχρωτισμού, στην αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, όπως συχνότερα δρομολόγια κτλ., κουβέντα., προφανώς για να καλύψει τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, που τα… άμεσα μέτρα που ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το 2021 και μετά.
Από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, και έως 4 Οκτωβρίου, λαμβάνονται τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Αττική:
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
- Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
- Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.
- Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
– Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
– Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
– Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. - Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
- Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
– Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
– Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9:00 το πρωί.
– Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας. - Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
- Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.
Μαγιορκίνης: Το επιδημικό φορτίο έχει αυξημένη επιβάρυνση στο κέντρο της Αθήνας
«Τα κρούσματα που καταγράφονται σήμερα οφείλονται κυρίως σε γεγονότα που παρατηρήθηκαν 10 ημέρες πίσω. Η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά και κυρίως στην Αττική συμπίπτει χαρακτηριστικά με την επάνοδο μεγάλου ποσοστού ατόμων που επέστρεψαν από τις άδειες του καλοκαιριού. Αυτή η χρονική συγκυρία έχει μεγάλη σημασία για τα αστικά κέντρα διότι με την επάνοδο των αδειούχων η πληθυσμιακή πυκνότητα αυξάνεται σημαντικά», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Αυτή τη στιγμή, το επιδημικό φορτίο έχει αυξημένη επιβάρυνση στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας», συμπλήρωσε και υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «την τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα υγείας, που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης». Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τρίτη για την Αττική, ανέφερε πως «αναμένεται να φανεί εντός περίπου 10-14 ημέρες», ενώ για την μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων αναμένεται να χρειαστεί παραπάνω, περίπου 20-30 ημέρες.
Παράλληλα, προέτρεψε κι αυτός τους ηλικιωμένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, σημειώνοντας πως ενισχύονται οι συστάσεις σε όλους όσοι είναι πάνω από 65 ετών, «να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές στις ελάχιστες δυνατές» και επανέλαβε ότι η χρήση της μάσκας αποτελεί ένα από τα αποτελεσματικότερα μέτρα επιβράδυνσης της πανδημίας.
Σχετικά με το εμβόλιο της Moderna είπε ότι προχωράει η 3η φάση κλινικής δοκιμής σε 25 χιλ. εθελοντές. Στόχος είπε ότι είναι 30 χιλ. Εθελοντές. Τέλος σε ότι αφορά τη Λέσβο και το νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ είπε ότι έχουν γίνει περισσότερα από 4.500 τεστ κι έχουν εντοπιστεί 187 θετικά κρούσματα και συνεχίζονται, ενώ γίνονται τεστ και στην κοινότητα του νησιού.