25.7 C
Athens
Πέμπτη, 17 Απριλίου, 2025

Περιφερειακός Άρτας: Αναζητείται ο υπεύθυνος για το αίμα και τα κάγκελα… μπαλκονιού ως «σύστημα αναχαίτισης οχημάτων»

Πρόσφατα

Την Κυριακή 13 Σεπτέμβρη, ένα 19χρονος, ο Βαγγέλης Δραγατάκης, βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα που συνέβη εντός του ιστού της πόλης της Άρτας, στο λεγόμενο «περιφερειακό», στο ύψος του Κάστρου, γεγονός που συγκλόνισε την πόλη και τους ανθρώπους. Χρειάστηκε να παρέμβει η πυροσβεστική υπηρεσία προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τα κάγκελα του πεζοδρομίου.

«Χωρίς να θέλουμε να προκαταβάλλουμε και να κάνουμε τον δικαστή, από όσα έχουν μέχρι στιγμής δει το φως της δημοσιότητας, τα κάγκελα που υπάρχουν στο πεζοδρόμιο έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Και δεν είναι η πρώτη φορά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή Άρτας», η οποία και εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βαγγέλη Δραγατάκη, αλλά και σε όλους τους δικούς του και τους φίλους του. «Τα λόγια είναι λίγα μπροστά σε αυτό το τραγικό γεγονός», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ρωτά, με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός: «τελικά ο περιφερειακός δρόμος που περνά μέσα από την πόλη της Άρτας, είναι εθνικό οδικό δίκτυο ή δρόμος πόλης; Ποιος είναι υπεύθυνος για τον δρόμο αυτό; Ο Δήμος, η Περιφέρεια, το Υπουργείο; Ποιος τον συντηρεί; Ποιος αποφασίζει για τον δρόμο αυτό; Ποιος είναι ο υπεύθυνος για την σήμανση; Ποιος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια οδηγών και πεζών; Ποιος έχει αποφασίσει να βάλει κάγκελα (μπαλκονιού) στα πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά του δρόμου; Ποιος τα συντηρεί; Ποιος αποφάσισε ότι ΔΕΝ πρέπει να μπουν μπάρες και να ακολουθηθεί η νομοθεσία και οι προδιαγραφές για αυτές; Είναι τα κάγκελα που υπάρχουν στον δρόμο αυτό, συστήματα αναχαίτισης οχημάτων; Το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 1317 και οι αντίστοιχες οδηγίες για Οδικές Μελέτες εφαρμόζονται, έστω αναλογικά;»

Στις 16/9/2020, ο Δήμος Αρταίων, με ανακοίνωση του, μας έλυσε μερικές από τις απορίες αυτές, σημειώνει και παραθέτει απόσπασμα από την ανακοίνωση: «Αναφορικά με τα όσα ισχύουν για τους όρους ασφάλειας της Περιφερειακής Οδού και συγκεκριμένα στο τμήμα εντός σχεδίου πόλεως Άρτας, ο Δήμος οφείλει να συντηρεί και να προβαίνει σε ενέργειες που διασφαλίζουν την κυκλοφορία και την ασφάλεια των πεζών και των οδηγών. Δεδομένου ότι η Περιφερειακή Οδός, διέρχεται της πόλης της Άρτας, όπου το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας είναι 50 Km/h, δεν απαιτείται σύμφωνα με το νομοθέτη η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και επιτρέπεται η χρήση κιγκλιδωμάτων για την προστασία των πεζών από την διέλευση των οχημάτων».

Και μπορεί να είναι αληθής ο ισχυρισμός της Δημοτικής Αρχής, ότι «Δεδομένου ότι η Περιφερειακή Οδός, διέρχεται της πόλης της Άρτας, όπου το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας είναι 50 km/h, δεν απαιτείται σύμφωνα με το νομοθέτη η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας», σημειώνει η «Ριζοσπαστική Δημοτική Αλλαγή Άρτας», αλλά «δεν προκύπτει από κανένα σημείο της ΟΜΟΕ-ΣΑΟ, ούτε των σχετικών εγκυκλίων που την αφορούν, η συνέχεια του ισχυρισμού της Δημοτικής Αρχής, δηλαδή ότι «επιτρέπεται η χρήση κιγκλιδωμάτων για την προστασία των πεζών από την διέλευση των οχημάτων». Επιπλέον αυτό που «δεν απαιτείται», κάνοντας χρήση μιας πινακίδας με ένδειξη 50χλμ/ώρα, «ΔΕΝ απαγορεύεται κιόλας, ειδικά όταν κάποιος προνοήσει να προφυλάξει τους χρήστες των κοινοχρήστων μιας πόλης. Και όταν κάτι “δεν απαιτείται”, δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται” κάτι άλλο άνευ όρων. Τα κάγκελα που υπάρχουν σε μεγάλο μήκος του συγκεκριμένου δρόμου είναι απλά κάγκελα, σαν αυτά που τοποθετούνται σε μπαλκόνια και αυλές. Στην αντίστοιχη νομοθεσία τα κιγκλιδώματα των οδών αναφέρονται σαν “πρόσθετες κατασκευές”».

Κατά την άποψη της «Ριζοσπαστικής Δημοτικής Αλλαγής Άρτας» αλλά και με βάση τη νομοθεσία, η τοποθέτηση απλού κιγκλιδώματος, χωρίς μελέτη αντοχής σε πρόσκρουση, χωρίς πιστοποιητικά αντοχής δημιουργεί νέα πηγή κινδύνου, γιατί «δεν επιτρέπεται οι πρόσθετες κατασκευές να αποτελούν κίνδυνο για τους επιβαίνοντες σε όχημα ή για τρίτους»,( παράγρ. 3.7., ΟΜΟΕ-ΣΑΟ), η οποία δεν προϋπήρχε και η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με τον σκοπό ύπαρξης της ΟΜΟΕ-ΣΑΟ, που είναι «η προστασία των επιβαινόντων από τις συνέπειες λόγω της εκτροπής του οχήματος από το οδόστρωμα, π.χ. λόγω πτώσης ή πρόσκρουσης σε εμπόδιο παραπλεύρως της οδού, αλλά και με την δικανική επιχειρηματολογία περί «πρόσφορης αιτίας για την επέλευση του ζημιογόνου αποτελέσματος». Να υπενθυμίσουμε ότι προστατευτικά κιγκλιδώματα με τέτοιες προδιαγραφές ( ΟΜΟΕ-ΣΑΟ) υπάρχουν και χρησιμοποιούνται στις γέφυρες του οδικού δικτύου, πίσω από τα στηθαία ασφαλείας. Η κατασκευή των οδών και η ασφάλιση αυτών γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε η ίδια η οδός να μπορεί να «συγχωρέσει» τυχόν λάθη, να μπορεί να προστατεύει όσο γίνεται περισσότερο. Γίνεται με κριτήριο να μειώσει το ζημιογόνο αποτέλεσμα και όχι να το αυξήσει.

«Εμείς», καταλήγει, «ως Δημοτική Παράταξη κοινοποιούμε σε όλους την αντίστοιχη οδηγία του Υπουργείου και την αντίστοιχη εγκύκλιο εφαρμογής, και δηλώνουμε ότι θα φέρουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων. Καλούμε την Δημοτική αρχή να δώσει πειστικές απαντήσεις. Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να απομακρυνθούν όλα τα κάγκελα του περιφερειακού δρόμου, να γίνουν αντίστοιχες μελέτες και αν προκύψει ανάγκη για χρήση συστημάτων αναχαίτισης οχημάτων, αυτό να γίνει με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τις αντίστοιχες οδηγίες και την πρόνοια για το κοινό καλό. Ήδη θρηνούμε πολλούς νεκρούς! Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλους».


  • Στο μεταξύ, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο τροχαία δυστυχήματα χθες στην Άρτα. Ένας 19χρονος που εργαζόταν ως διανομέας σε εστιατόριο της πόλης, εν ώρα εργασίας οδηγούσε μηχανάκι με κατεύθυνση προς τη Φιλοθέη, και, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, παρασύρθηκε από αγροτικό αυτοκίνητο. Μηχανάκι οδηγούσε και ο 39χρονος που τραυματίστηκε θανάσιμα το πρωί στην Ανέζα, όταν συγκρούστηκε με αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε 78χρονος άντρας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις