15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑΡΕΝ, Πρωτοβουλία ΠΕ: Όλοι και όλες στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο | Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη

Προπύλαια: ώρα, 6.30μμ. | Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή

Πρόσφατα

Σχολεία ασφαλή για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος

Το άνοιγμα των σχολείων στις 14/9 επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο όσα καταγγέλλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για τις ελλείψεις και την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου για το ασφαλές ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Το υπουργείο παιδείας δεν έλαβε κανένα απαιτούμενο μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση, παρόλο που ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, και Σύλλογοι διδασκόντων είχαν επεξεργαστεί και καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις και για τη μείωση του αριθμού των μαθητών και για την καθαριότητα και για την ανάγκη διενέργειας ελέγχων σε όλο τον εκπαιδευτικό και μαθητικό πληθυσμό.

Αντίθετα:

– το ΥΠΑΙΘ επιμένει στην επικίνδυνη πολιτική για την Υγεία και την Παιδεία . Επιμένει στον συνωστισμό 25 και 27 παιδιών στα τμήματα, στη χρήση  ακατάλληλων αιθουσών  (υπόγεια, κοντέινερ, μικρές αίθουσες, ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτίρια κ.ά.)  ,στις  τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, σε διορισμούς – προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο, που δεν καλύπτουν τα τεράστια κενά των σχολείων, και στη μη έγκριση ανάπτυξης υπεράριθμων τμημάτων.

– το φιάσκο των τεράστιων μασκών και των μικροσκοπικών παγουρίνων (που μετά βίας χωρούν ένα ποτήρι νερό) προσγείωσε ανώμαλα την κυβέρνηση και ανέδειξε την ανεπάρκεια των «πολυδιαφημισμένων» μέτρων της. Στη λογική της «διαχείρισης» της πανδημίας χωρίς κανένα κόστος και με βαρύ πυροβολικό την «ατομική ευθύνη», επιχειρεί την απεμπόληση της κρατικής ευθύνης και την μετακύληση  της στις πλάτες των εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται εκτεθειμένοι  μεταξύ της κυβερνητικής αδιαφορίας  και του ανορθολογικού ρεύματος  ενάντια στις μάσκες που βάλλει εναντίον των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο για την κάλυψη του ωραρίου τους, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά μετατρέπονται σε πολυεργαλείο (υγειονομικοί, καθαριστές, διοικητικοί κλπ) αγγίζοντας τα όρια της εξουθένωσης, με την κυβέρνηση να τους καθιστά ουσιαστικά υπεύθυνους για την αποτυχία του ανοίγματος των σχολείων.

– το Υπουργείο χρησιμοποιεί την πανδημία ως χρυσή ευκαιρία για να ισοπεδώσει εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και αντίστοιχα μορφωτικά των μαθητών/τριών. Έτσι , σαν να μην έφτανε ο Αρμαγεδδώνας του καλοκαιριού με την αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, την τράπεζα θεμάτων και την αξιολόγηση , προχωρεί σε νέα επίθεση με την τροπολογία για τους αναπληρωτές τρίμηνης σύμβασης και τη νέα Υ.Α. για την νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η χρόνια εγκατάλειψη του δημόσιου σχολείου από όλες τις κυβερνήσεις ως τώρα, με την εφαρμογή των μνημονίων, των δημοσιονομικών κοφτών και των επιταγών της Ε.Ε,ΟΟΣΑ,ΣΕΒ έχουν φέρει σε αυτή την οριακή κατάσταση τη δημόσια Παιδεία. Εξίσου, ξεκάθαρο όμως είναι πως η κυβέρνηση συνειδητά από το Μάρτιο έως 14/9 δεν πήρε κανένα μέτρο  ενίσχυσης του δημόσιου σχολείου, ενώ ήταν γνωστό το τι θα αντιμετωπίζαμε το Σεπτέμβριο. Επικοινωνιακή πολιτική και χαμόγελα στα καλοταϊσμένα ΜΜΕ, πως όλα είναι καλά, προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη οργή.

Να μετατρέψουμε την οργή σε αγώνα  πριν να είναι αργά για την υγεία των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας, για το δημόσιο σχολείο και την εργασία μας.

Η ΑΡΕΝ και η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ καλούν τους συναδέλφους των σχολείων να μην αποδεχθούν αυτή την κατάσταση, ούτε να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, όπως επιδιώκεται από κυβέρνηση, Δημοτικές αρχές και Υπουργείο να τους φορτώσουν. Χωρίς μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων η πανδημία του κορονοϊού που συνεχώς δυναμώνει, δεν θα μπορέσει να μείνει έξω από τις πύλες των σχολείων.

Τώρα που κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς, πριν ακόμα το πρώτο σχολικό κουδούνι, τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος γίνονται – όχι μόνο – επίκαιρα αλλά και αναγκαία όσο ποτέ!

 – Όλοι οι Σύλλογοι Διδασκόντων με αποφάσεις τους να καταγράψουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με αποδέκτες αυτούς που πρέπει να δώσουν λύσεις : Υπουργείο, Δημοτικές αρχές, Διεύθυνση.-Να συντονίσουν τις διεκδικήσεις τους με τους Συλλόγους Γονέων και τους μαθητές.

– Την Πέμπτη 17/9, καλούμε  σε απογευματινό συλλαλητήριο των ΕΛΜΕ- ΣΕΠΕ- γονέων 6.30μμ στα Προπύλαια .

– Να κηρυχθεί απεργία από ΟΛΜΕ-ΔΟΕ 25/9 με πανελλαδική κινητοποίηση  για την δημόσια παιδεία.

– Να παρθεί τώρα απόφαση για κοινό αγωνιστικό συντονισμό με υγειονομικά σωματεία (ΟΕΝΓΕ,ΠΟΕΔΗΝ) για την προστασία της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Απαιτούμε  ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων:

  • Καθημερινή λειτουργία των σχολείων με ολιγομελή τμήματα. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα – κανένα τμήμα με πάνω από 12-15 μαθητές ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές.
  • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών  με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία για την πλήρη κάλυψη όλων των κενών άμεσα.
  • Εύρεση / διαμόρφωση / χρήση των απαραίτητων δημόσιων χώρων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την αναγκαία επικοινωνία με το οικογενειακό περιβάλλον.
  • Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας ( κατ΄οίκον, πρόσθετη) για τους μαθητές που δεν μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διδασκαλία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.
  • Δωρεάν διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίας στα σχολεία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) με έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.
  • Εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δίχως αστερίσκους. Ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές.
  • Κατάργηση της τροπολογίας ,της ΠΝΠ και της τελευταίας Υ.Α που αφορά στις κάμερες και την “εξ αποστάσεως” εκπαίδευση.
  • Να αποσυρθούν οι άθλιες διατάξεις για τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας αναπληρωτών. Να δοθούν τώρα όλα τα κενά. Να γίνει τώρα η β΄φάση πρόσληψης των αναπληρωτών.
  • Όχι στη μεθόδευση της κατάργησης της υποχρεωτικότητας και της καθολικότητας στην εκπαίδευση, που δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με φυσική παρουσία με όλους τους όρους υγιεινής και ασφαλείας των σχολείων.
  • Να σπάσουν τώρα όλα τα υπεράριθμα τμήματα σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, όλων των τμημάτων β΄ξένης γλώσσας και μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και μαθησιακές δυσκολίες
  • Αναδιάταξη-μείωση της ύλης για τη νέα χρονιά. Όχι στη Τράπεζα Θεμάτων.
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία- έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση των οικογενειών με άνεργους γονείς μαθητών με επίδομα που θα διασφαλίζει ντύσιμο-υπόδηση, σχολικά είδη και σίτιση.
  • Χορήγηση πλήρους άδειας ανατροφής σε όλους/ες τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους χωρίς περιορισμούς.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις