ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Εκτός επιτυχόντων το 40% των επικουρικών (αποτελέσματα 2Κ/2019)

Είχαμε τονίσει ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ακόμα και οι κλειστές προκηρύξεις με αυξημένη μοριοδότηση δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση την μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες στην υγεία για πολλά χρόνια.

Η έκδοση του μεγαλύτερου μέρους των προσωρινών πινάκων της προκήρυξης 2Κ (εκκρεμεί ένας μικρός αριθμός Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση που είχαμε κάνει από την πρώτη στιγμή.

Από μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με ειδική εμπειρία πάνω από 18 μήνες στις τρεις κατηγορίες προσεγγίζει το 70%. Όμως αυτό το ποσοστό είναι ακόμα μικρότερο. Με μια πρώτη εκτίμηση πέφτει στο 60%, μιας και αιτήσεις στην προκήρυξη κατέθεσαν και επικουρικοί παλαιότερων περιόδων οι οποίοι μπορεί στο χρόνο που εκδόθηκε η προκήρυξη να μην υπηρετούσαν στο σύστημα,  κατείχαν όμως από το παρελθόν χρόνο ειδικής εμπειρίας.

Όλα αυτά συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ένα ποσοστό γύρω στο 40% των παρατασιούχων επικουρικών είναι εκτός λίστας επιτυχόντων και απολύονται, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που ισχύουν, με την έκδοση των οριστικών πινάκων .

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων, τα χειρότερα αποτελέσματα για τους παρατασιούχους επικουρικούς είναι στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ), ακολουθεί η τεχνολογική εκπαίδευση (ΤΕ) και τέλος η δευτεροβάθμια (ΔΕ) εκπαίδευση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, όσοι υποστήριζαν ότι μέσω της κλειστής προκήρυξης με αυξημένη μοριοδότηση διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, καλό θα είναι να απολογηθούν σε αυτούς τους εργαζόμενους.

Πολύ περισσότερο όταν ακόμα και σήμερα επιμένουν σε αυτή τη θέση κλείνοντας το μάτι σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων που είναι με συμβάσεις όπως οι νέοι επικουρικοί, οι προσληφθέντες μέσω ΟΑΕΔ καθώς και οι συμβασιούχοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες λέγοντας τους ότι αυτή είναι η μοναδική λύση.

Στην γραμμή των μοριοδοτήσεων κινείται  η ηγεσία του υπ. Υγείας που τάζει εξασφάλιση μέρους των συμβασιούχων ενώ στην γραμμή αυτή κινείται όπως και παλαιότερα και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί τους συμβασιούχους να μην τσιμπάνε στις διάφορες υποσχέσεις ούτε να εγκλωβιστούν σε μια προσπάθεια παράτασης των συμβάσεων.

Να επιμείνουν στην θέση που πρώτο πρόβαλε το ΜΕΤΑ Υγειονομικών και στην συνέχεια ακολούθησαν αρκετοί στο υγειονομικό κίνημα για μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις μιας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Να απαιτήσουν να σταματήσει η ομηρία και να καταργηθεί ο θεσμός των συμβασιούχων για την κάλυψη των αναγκών στην υγεία και τα λειτουργικά κενά να καλύπτονται πλέον από μόνιμο προσωπικό.

Να απαιτήσουν από τα Σωματεία να οργανώσουν αυτόν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για να σταματήσει η ομηρία τώρα και να αποτραπούν οι απολύσεις.