22.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Επισημάνσεις για το ενιαίο ειδοποιητήριο e-ΕΦΚΑ

Από τον Ανδρέα Κουτσολάμπρο, πρόεδρο Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων

Πρόσφατα

Αναρτήθηκαν τα ενιαία ειδοποιητήρια e-ΕΦΚΑ, τα οποία περιλαμβάνουν και την εισφορά ΕΤΕΑΕΠ:

1. Προθεσμία πληρωμής μέχρι 15.9.2020, ήτοι μόνο 3 εργάσιμες. Θεωρώ πως ο χρόνος δεν είναι επαρκής για να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι και θα πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση, τουλάχιστον μέχρι τέλους της επόμενης βδομάδας. Ενώ από το πρωί η πλατφόρμα παρουσιάζει προβλήματα καθυστερήσεων στη φόρτωση.

2. Η πληρωμή γίνεται με τον νέο Κωδικό Πληρωμής του ΕΦΚΑ (που λήγει σε 3) και από εδώ και πέρα δεν θα εκδίδεται μηνιαίο ειδοποιητήριο ΕΤΕΑΕΠ.

3. Η ένταξη των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ στο ενιαίο ειδοποιητήριο θα έχει πολλαπλά οφέλη, λόγω της μείωση της γραφειοκρατίας και των τραπεζικών χρεώσεων, ενώ σημαντική διευκόλυνση για τους δικηγόρους είναι η δυνατότητα συμψηφισμού των κρατήσεων των γραμματίων και με τις εισφορές επικουρικής και πρόνοιας. Σαφώς θα βελτιωθούν/λυθούν και τα τεράστια προβλήματα και λάθη της πλατφόρμας του ΕΤΕΑΕΠ.

4. Φυσικά, όπως ήδη έχουμε επισημάνει, δε λείπουν οι περιπτώσεις λαθών στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που έχουν να κάνουν με τις καθυστερήσεις στο σύστημα εξοφλήσεων εντός του 2020, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να έχουν χάσει τις εκπτώσεις, ενώ δεν λείπουν λάθη και στους συμψηφισμούς των γραμματίων των δικηγόρων.

5. Δική μου συμβουλή, πάντα πληρώνουμε αυτό που βλέπουμε και αναμένουμε την τυχόν διόρθωση σε επόμενο/α ειδοποιητήριο/α. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις περιπτώσεις ακύρωσης γραμματίων δικηγόρων, καθόσον εκεί δημιουργείται χρέωση (αντί για πίστωση) στη μερίδα του ασφαλισμένου.

6. Τα αναδρομικά συνεχίζουμε να τα πληρώνουμε ακόμη στην πλατφόρμα του ΕΤΕΑΕΠ με τον παλιό κωδικό, ενώ αναμένεται νέα εκκαθάριση με διασταύρωση των στοιχείων. Το σύνολο των εμμίσθων, μετακλητών, ειδικών συμβούλων, παράλληλα ασφαλισμένων κλπ εμφανίζονται ως οφειλέτες, ενώ δεν οφείλουν ΕΤΕΑΕΠ, αφού τους έχει γίνει κράτηση επί των αποδοχών τους. Επίσης αναμένονται νέες εκκαθαρίσεις σε περιπτώσεις διακοπής δραστηριότητας, αλλαγής συλλόγου κλπ. Όσοι έχουν τη δυνατότητα και δεν επιθυμούν να ασχοληθούν πάλι με την πλατφόρμα, πληρώνουν με μια καταβολή των σύνολο των υπολειπομένων δόσεων και ξεχνούν το ΕΤΕΑΕΠ.

7. Δικηγόροι Αθηνών, Συμβολαιογράφοι, και Μηχανικοί θα δουν εισφορά επιπλέον 68 ευρώ (ήτοι 42 επικουρική και 26 εφάπαξ, εφόσον δεν έχουν επιλέξει ανώτερη Α.Κ.). Λοιποί δικηγόροι θα δουν επιπλέον εισφορά μόνο 42 ευρώ για την επικουρική. Υγειονομικοί και Δικαστικοί Επιμελητές έχουν μόνο εφάπαξ άρα 26 ευρώ. Νέοι πενταετίας θα δουν 68 ή 42 αντίστοιχα να προστίθενται στα 136 ευρώ του ΕΦΚΑ.

8. Δυστυχώς ακόμη καθυστερούν τα ειδοποιητήρια της παράλληλης ασφάλισης και όσων ασφαλισμένων δεν έχουν αναρτηθεί από την αρχή του έτους.

9. Δρομολογείται η εκκαθάριση 2019 με πιθανότητα να γίνει εντός τρέχοντος μηνός.

10. Το ειδοποιητήριο όπως θα δείτε είναι εμπλουτισμένο με τις επιλεγμένες ασφαλιστικές κατηγορίες καθώς και με ένα μήνυμα, που καλό είναι να διαβαστεί.

11. Έμμισθοι δικηγόροι, μηχανικοί, λοιποί μισθωτοί, μετακλητοί, επιστημονικοί συνεργάτες με ανοιχτά βιβλία, δεν πληρώνουν ΕΤΕΑΕΠ, περιμένουν την εκκαθάριση που θα λάβει υπόψη τις κρατήσεις της έμμισθης, ενώ λογικά δεν βλέπουν ειδοποιητήριο ΕΦΚΑ (λαμβάνουν μήνυμα αναμένεται διασταύρωση στοιχείων μισθωτής). Όσοι ξεκίνησαν έμμισθη απασχόληση εντός του 2020 και μέχρι το σύστημα να δει τις κρατήσεις μέσω των ΑΠΔ καλό θα είναι να μην πληρώνουν ειδοποιητήριο, από την έναρξη μισθωτής απασχόλησης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις