Κορονοϊός: Όταν οι αριθμοί δείχνουν μια διαφορετική πραγματικότητα

Χ.Κ

Μπορεί η κυβέρνηση αλλά και οι «ει-δικοί» της που έχουν πιάσει στασίδι στα μέσα ενημέρωσης να ισχυρίζονται ότι η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων οφείλεται στα αυξημένα τεστ που πραγματοποιούνται και όχι σε ένα δεύτερο κύμα που φαίνεται καθημερινά να γιγαντώνεται όμως κάποια στοιχεία δείχνουν μια άλλη εικόνα της πραγματικότητας.

Αν κάποιος διαβάσει την εξέλιξη συγκεκριμένων στοιχείων όπως ο αριθμός των νοσηλευόμενων, των διασωληνωμένων και των θανάτων μάλλον θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο covid19 «προελαύνει».

Σήμερα στα μέσα ενημέρωσης ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που αναφέρουν ότι οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα από covid19 είναι 509, γεγονός που δείχνει μια τεράστια αύξηση και διασπορά του ιού.

Όμως το πρόβλημα διαφαίνεται ότι είναι ακόμα μεγαλύτερο αν κάποιος αναγνώσει τα στοιχεία που καθημερινά δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ και πρώτα από όλα εκείνα που δείχνουν αυτούς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι καθώς και αυτά που σχετίζονται με τον αριθμό των θανάτων από covid19.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο αριθμός των διασωληνωμένων στις 14/9/20 έφτασε τους 59, αριθμό που συναντούμε μόνο ανάμεσα στις 27 Μαρτίου μέχρι τις αρχές τις 21 Απριλίου, χρονικό διάστημα που η πανδημία στο πρώτο κύμα ήταν στην κορύφωσή της. Πολύ περισσότερο όταν οι διασωληνωμένοι αυξάνονται δραματικά κάθε μέρα και αν αυτό συνεχιστεί υπάρχει κίνδυνος να προσεγγίζουν σύντομα τους 93 που ήταν ο ακραίος αριθμός στις 5 Απριλίου στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι όλοι και πρώτα από όλα ο ΠΟΥ συνομολογούν ότι την επόμενη περίοδο θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων χωρίς να έχουμε ορατό τρόπο αντιμετώπισης της νόσου. Πολύ περισσότερο όταν την επόμενη περίοδο εκτός από την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα έχουμε και την εκδήλωση της εποχικής γρίπης που απαιτεί αυξημένες νοσηλείες και δεσμεύει μεγάλο αριθμό κλινών ΜΕΘ.

Όμως και τα στοιχεία των θανάτων από covid19 το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι καλύτερα.

Συγκεκριμένα μέσα σε ένα μήνα από τις 14/7 έως τις 14/8 έχουμε 84 θανάτους ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου (δηλαδή μέσα σε 14 μέρες) 44 θανάτους. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι αριθμοί του τελευταίου διαστήματος είναι τεράστιοι λαμβάνοντας υπόψη ότι από τις αρχές της πανδημίας μέχρι το τέλος Ιουνίου είχαμε 192 θανάτους (δηλαδή μέσα σε 4 μήνες). Είναι ξεκάθαρο ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας ο αριθμός των θανάτων σε μηνιαία βάση ήταν σαφώς μικρότερος σε σχέση με τα στοιχεία του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης του ΕΣΥ και αρκείται απλώς σε ευχολόγια και θριαμβολογίες.  Αντίθετα το μόνο που κάνει είναι να παίρνει μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, να περιορίζει εργατικά δικαιώματα και βέβαια συνεχίζει τα «δωράκια» στον ιδιωτικό τομέα υγείας όπως έκανε πρόσφατα με την σκανδαλώδη σύμβαση για τα τεστ σε συγκεκριμένο ιδιώτη.

Οι ωραιοποιήσεις όμως που επιχειρεί η κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας δεν μπορούν να κρύψουν την δεινή πραγματικότητα.

Το Υγειονομικό κίνημα αντί να παρακολουθεί αυτές τις εξελίξεις πρέπει να παρέμβει άμεσα και μαζί με τους εργαζόμενους και το αγωνιστικό τμήμα του εργατικού κινήματος πρέπει τώρα να απαιτήσει την λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την στήριξη του ΕΣΥ προκειμένου να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις σε βάρος της υγείας του λαού μας.