7.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

ΕΑΠ: Ενημερωτικό σημείωμα των αιρετών στο ΠΥΣΔΕ Αν. Αττικής

Από τον Άκη Σωτηρόπουλο, τακτικό αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ και τον Πάνο Μιχαλόπουλο, αναπληρωματικό μέλος του ΠΥΣΔΕ – εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι την Πέμπτη 10/9/2020 ολοκληρώθηκαν οι υπηρεσιακές μεταβολές των μονίμων εκπαιδευτικών (λειτουργικές υπεραριθμίες, συμπληρώσεις ωραρίου, διάθεση ΠΥΣΔΕ και αποσπάσεις εντός και εκτός ΠΥΣΔΕ). Θυμίζουμε ότι το ΠΥΣΔΕ δεν επικύρωσε τις προσωρινές τοποθετήσεις που είχε κάνει ο προηγούμενος διευθυντής εκπαίδευσης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου και αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία από την αρχή. Είναι ενδεικτικό ότι οι νέες αιτήσεις που έλαβε το ΠΥΣΔΕ από συναδέλφους που δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως τον Αύγουστο , ήταν περίπου 200 κι αυτό αποδεικνύει πόσο σωστό ήταν το αίτημα όλου του εκπαιδευτικού κινήματος να μην γίνουν μέσα στο κατακαλόκαιρο οι τοποθετήσεις αυτές , προκειμένου να αποφευχθεί η άδικη και άνιση μεταχείριση των συναδέλφων. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι τόσο η απόφαση του συμβουλίου να μην συνεδριάσει τον Αύγουστο με τα σχολεία κλειστά και τους συναδέλφους σε άδεια, όσο και η απόφαση να μην επικυρώσει τις τοποθετήσεις που έκανε ο προηγούμενος δ/ντής εκπ/σης , δείχνουν ότι όταν υπάρχει πολιτικά οργανωμένη αντίδραση απέναντι σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και παραβίασης τόσο του θεσμικού πλαισίου όσο και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, μπορούν να επιτευχθούν μικρές ή μεγάλες νίκες.

Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα μετά τις τοποθετήσεις είναι ότι η Ανατολική Αττική είναι μια περιοχή που αντιμετωπίζει εκρηκτικό πρόβλημα κενών , απότοκο της δεκαετούς αδιοριστίας αλλά και της άρνησης του υπουργείου να καλύψει όλα τα κενά με μια φάση αναπληρωτών. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Στον κλάδο των φιλολόγων (ΠΕ02) μετά τις τοποθετήσεις απομένουν 87 περίπου κενά (57 στην Α περιοχή και 30 στη Β). Έχουν προσληφθεί μόλις 54 αναπληρωτές (36 στην Α περιοχή και 18 στη Β) κι επομένως η χρονιά ξεκινά με περισσότερα από 30 κενά φιλολόγων. Αντίστοιχη εικόνα ισχύει και στους μαθηματικούς , όπου μετά τις τοποθετήσεις απομένουν 99 κενά (59 στην Α περιοχή και 40 στη Β) κι έχουν προσληφθεί 65 αναπληρωτές (35 στην Α και 30 στη Β). Δηλαδή η χρονιά ξεκινά με 34 μαθηματικούς λιγότερους απ’ όσους χρειάζονται για να λειτουργήσουν όλα τα σχολεία της Διεύθυνσης. Τέλος , και ο κλάδος ΠΕ04 επιβεβαιώνει την αρνητική κατάσταση, καθώς από 73 κενά που απομένουν στη Διεύθυνση (42 στην Α και 31 στη Β) θα καλυφθούν μόνο 56 (33 στην Α και 23 στη Β). Η ίδια κατάσταση ισχύει και στους άλλους κλάδους. Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αυτά τα κενά δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνάδελφοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ζήτησαν άδεια λόγω covid. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι η κατάσταση θα είναι εκρηκτική στα σχολεία από το πρώτο κιόλας κουδούνι , καθώς αποκαλύπτεται η πραγματική αδυναμία του υπουργείου να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και επαρκές προσωπικό. Η υγεία και η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών δεν εξασφαλίζονται ούτε με τις δωρεάν μάσκες (που ακόμη δεν έχουν φτάσει στα σχολεία ) ούτε με τα παγουρίνα του ιδρύματος Λασκαρίδη. Χρειάζονται τμήματα των 15 μαθητών, προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών , προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων και συνεχή τεστ σε όλο τον μαθητικό και εκπαιδευτικό πληθυσμό. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στη β φάση των αναπληρωτών , προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά με αναπληρωτές πλήρους ωραρίου και πλήρους απασχόλησης και να μην προβεί σε προσλήψεις αναπληρωτών με τρίμηνη σύμβαση , μετά την απαράδεκτη σχετική νομοθετική ρύθμιση, που εισάγει όρους γαλέρας στην εκπαίδευση. Καλούμε , επίσης, την Διεύθυνση β/θμιας εκπαίδευσης Αν. Αττικής να δώσει στους αναπληρωτές όλα τα κενά, τόσο της γενικής , όσο και της ειδικής αγωγής (παράλληλες – ΣΜΕΑΕ) και να μην κάνει χρήση της τελευταίας υπουργικής απόφασης για ιεράρχηση των κενών. Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε την απόκρυψη των κενών.

Παρόμοια Άρθρα