10.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Αττική: Λίστα με μέτρα κατά του κορονοϊού ζήτησε ο Μητσοτάκης | «Στο κόκκινο», κέντρα Αθήνας και Πειραιά, Κηφισιά

Κατάλογο μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Αττική καταρτίζει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. και με αφορμή το γεγονός πως η Αττική εδώ και πολλές εβδομάδες βρίσκεται «στο κόκκινο», όσον αφορά στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ.

Αυτό ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς και το γεγονός ότι ανοίγουμε τα σχολεία και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα και θα έχουμε όπως φαίνεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε κάποιες περιοχές, για παράδειγμα στην Αττική και στην Πέλλα μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση και ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επιτροπή των ειδικών να συντάξουν μια λίστα μέτρων σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο αν χρειαστεί», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί μοντέλο Πόρου ή Ημαθίας για την για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Αλλά και: κυλιόμενο ωράριο, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πράγμα που θα οδηγήσει, όπως ισχυρίζονται από την κυβέρνηση, σε αποσυμφόρηση στα Μέσα Μεταφοράς, περιορισμό των ατόμων στις δημόσιες συναθροίσεις (30 για γάμους, κηδείες, εκδηλώσεις κτλ.), μικρότερος αριθμός ατόμων στο ίδιο τραπέζι στα εστιατόρια ή σε άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν αποκλείεται, βεβαίως, και η υποχρέωση χρήσης μάσκας παντού, και σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους. Οι όποιες ανακοινώνεις, πάντως, θα πρέπει να αναμένονται από την Τρίτη το απόγευμα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι περιοχές της Αττικής που είναι στο «κόκκινο» λόγω κορονοϊού 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι πιο επιβεβαρυμένες περιοχές θεωρούνται το κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, καθώς και η Κηφισιά. Η επιβαρυμένη εικόνα σε ό,τι αφορά το φορτίο στην Αττική αποτυπώνεται και στους αριθμούς, καθώς από τους 501 νοσηλευόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 230 είναι στα πέντε από τα επτά νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική και από τους 54 διασωληνωμένους οι 20 είναι στο «Σωτηρία» και τον «Ευαγγελισμό».

Άνοιγμα σχολείων

«Η συντριπτική πλειονότητα εκπαιδευτικών, μαθητών και των γονιών τους ακολούθησε τις οδηγίες των ειδικών και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τους ευχαριστούμε και συνεχίζουμε. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο, και στη γειτονιά μας», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων.

Κικίλιας: Αν χρειαστεί, και τοπικά μέτρα στην Αττική για την αποτροπής της διασποράς κορονοϊού

Στο ακέραιο, θα πρέπει να τηρηθούν οι οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους καθηγητές και τις οικογένειές τους, επισήμανε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Ερωτηθείς αν η Επιτροπή προσανατολίζεται, αν χρειαστεί, να ζητήσει τοπικά μέτρα σε επίπεδο δήμων στην Αττική, τόνισε: «Να υπενθυμίσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

«Παρακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία τους, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, υπάρχουν προβλήματα. Ανοίγουν σχολεία, κλείνουν σχολεία, γίνεται αναθεώρηση καθημερινά των υγειονομικών κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα. Θα είμαστε προσεκτικοί, υπάρχει task force η οποία έχει δημιουργηθεί για αυτό ακριβώς το σκοπό. Ο ΕΟΔΥ είναι εδώ, οι επιστήμονές μας είναι εδώ, με πολλή αγάπη για τα παιδιά μας», προσέθεσε.

Ο Β. Κικίλιας αναφερόμενος στην περίπτωση που έχουμε κρούσμα σε σχολείο, είτε μαθητή, είτε εκπαιδευτικού, είπε πως η αντιμετώπιση είναι διαφορετική «ανάλογα με το αν είναι ένα κρούσμα, δύο ή τρία κρούσματα, αν είναι συγγενικά μεταξύ τους πρόσωπα ή όχι, αν είναι συρροή ή όχι. Αυτός ο οποίος έχει αναλάβει υπεύθυνος από το σχολικό συγκρότημα, έρχεται σε επαφή με τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και αμέσως ενημερώνεται η task force και πράττουν τα δέοντα».

Μιλώντας για τα κριτήρια του testing και τα rapid tests ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως υπάρχει ένας αλγόριθμος με τον οποίο κάνουμε τα τεστ και εξήγησε: «Η πρώτη προτεραιότητα είναι αυτοί οι οποίοι έχουν συμπτώματα και προϋποθέσεις τέτοιες προκειμένου να εξεταστούν. Μετά είναι ειδικές, ευπαθείς ομάδες, φυσικά οι υγειονομικοί και αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Βέβαια, η επιστήμη τρέχει. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, μία από τις πρώτες στον κόσμο, που χρησιμοποιεί ήδη εδώ και μερικές ημέρες, ξεκινώντας από τη Μόρια, ειδικά αντιγόνα τεστ, rapid test πολύ υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας. Και αυτό ενδεχομένως θα είναι ένα νέο όπλο στη διάγνωση του ιού».

Παρόμοια Άρθρα