15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καρά Τεπέ: Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ, το πρωί | Πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο νέο καταυλισμό, το απόγευμα

Πρόσφατα

Νεώτερη ενημέρωση, ώρα 20.30

Το απόγευμα του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου, άρχισε η εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων από τη Μόρια στον προσωρινό καταυλισμό στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ. Ωστόσο, ήδη βρέθηκε το πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού, μετά από ελέγχους που πραγματοποιεί στη δομή ο ΕΟΔΥ. Το σύνολο των εισερχόμενων στο νέο καταυλισμό ελέγχονται υγειονομικά με τα τεστ γρήγορης ανίχνευσης της νόσου, η οποία δίνει αποτελέσματα σε 15 περίπου λεπτά και τα οποία μεταφέρθηκαν χθες στη Λέσβο από τον ΕΟΔΥ. Όσοι βρίσκονται θετικοί στη νόσο, όπως και όσοι ιχνηλατηθούν ως επαφές, οδηγούνται σε χώρο υγειονομικής απομόνωσης που έχει δημιουργηθεί στο νέο καταυλισμό.

Να σημειωθεί ότι χθες βράδυ, στο ΓΝ Μυτιλήνης, διεγνώσθη με κορονοϊό ένα βρέφος και η πρόσφυγας μητέρα του. Το βρέφος θα μεταφερθεί αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Αθήνας, λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και την πιθανότητα να χρειασθεί διασωλήνωση σε παιδική ΜΕΘ που δεν διαθέτει το τοπικό νοσοκομείο.

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Η συγκεκριμένη μητέρα με το άρρωστο παιδί της δεν περιλαμβάνονται στους 35 πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί θετικοί στον κορονοϊό και τους οποίους έχασε… ο υπουργός Μετανάστευσης (αν και έλεγε ότι τους είχε βρει, την πρώτη ημέρα που πήγε στο νησί – εκλογική του περιφέρεια, μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας), ούτε σε αυτούς και αυτές που έχουν χαρακτηρισθεί επαφές τους.

Στον νέο καταυλισμό, από τους 13.000 πρόσφυγες. θα στεγαστούν περί τους 3.000, με πρώτη προτεραιότητα στις οικογένειες και τα μέλη ευάλωτων ομάδων. Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε, επίσης, η διανομή φαγητού στο σύνολο των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στον δρόμο. Στο σημείο βρίσκονται και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.


Καρά Τεπέ: Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ. Ένταση, χημικά και πετροπόλεμος

Φωτογραφία: lesvosnews.ne

Από τις 9 και μισή το πρωί, συνεχίζουν να πραγματοποιούν νέες πορείες διαμαρτυρίες οι χιλιάδες πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ, έξω από το παλαιό πεδίο βολής, όπου στήθηκε ο νέος προσφυγικός καταυλισμός, με κύριο αίτημα να φύγουν από το νησί της Λέσβου. Οι πρόσφυγες, 13.000 τον αριθμό, αρνούνται να μπουν στον καταυλισμό, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 3.000 άτομα. Ωστόσο:

Σύμφωνα με την «Εφ.Συν»: Λίγα λεπτά μετά το μεσημέρι, δέχθηκαν αναίτια επίθεση από τα ΜΑΤ, τα οποία έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης εναντίον των συγκεντρωμένων, που πραγματοποιούσαν νέα ειρηνική διαμαρτυρία. Η κίνηση αυτή των αστυνομικών προκάλεσε χάος. Μικρά παιδιά και γυναίκες με δάκρυα στα μάτια από τα χημικά έτρεχαν για να προφυλαχθούν, ενώ η ατμόσφαιρα στην περιοχή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ασφυκτική. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν γίνει προσαγωγές ενώ στην περιοχή βρίσκονται και δύο ασθενοφόρα.

Σύμφωνα με το News247: Ενώ εξελισσόταν η διαμαρτυρία με τα συνθήματα και τα πλακάτ, χωρίς να έχει γίνει επαφή των αιτούντων άσυλο με τους αστυνομικούς, ο κλοιός των ΜΑΤ άνοιξε και πέρασαν μέσα στο πλήθος άνδρες της ΟΠΚΕ και της ασφάλειας. Κατευθύνθηκαν προς τις σκηνές, καθώς φαινόταν ότι έψαχναν να προσαγάγουν κάποια άτομα. Ενώ έφτασαν ανάμεσα στον κόσμο, προκλήθηκε ένταση και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση βομβίδων κρότου λάμψης. Στη συνέχεια, έσπευσαν και τα ΜΑΤ τα οποία έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ από τις αψιμαχίες μια γυναίκα πρόσφυγας τραυματίστηκε στο κεφάλι (φωτογραφία).

Γυναίκα που τραυματίστηκε κατά τις διαμαρτυρίες των προσφύγων στη Λέσβο | Φωτογραφία: NEWS247

Στο μεταξύ, με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι εργασίες για την τοποθέτηση των σκηνών στον χώρο του πεδίου βολής του Καρά Τεπέ. Σε αυτές, από αργά χθες το απόγευμα, συμμετέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με επιστολή της στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ζητά να μην εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο στήσιμο του καταυλισμού. Διαμαρτυρίες υπάρχουν, επίσης, και από τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΚΥΤ, επειδή συμμετέχουν στη μεταφορά σκηνών με ελικόπτερα και στο στήσιμο σκηνών.

Φωτογραφία: NEWS247

Σχετικές αναρτήσεις:

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις