Στη Λέσβο, αυτές τις ημέρες εκτυλίσσεται ένα ακόμη «success story» της κυβέρνησης, το προσφυγικό και η διαχείρισή του, σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού, διαχείριση που πληρώνουν οι πρόσφυγες που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και η τοπική κοινωνία με κυβερνητικούς εκβιασμούς, αλλά και με τα ΜΑΤ: σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, επιβιβάστηκαν από την πύλη Ε2 του λιμανιού του Πειραιά, στο πλοίο της γραμμής, και κατευθύνονται προς το νησί της Μυτιλήνης. Σε όποιου το μυαλό έρχονται… μνήμες Φεβρουαρίου, όπου η αστυνομική βία, προς πάσα κατεύθυνση, ντόπιους και πρόσφυγες, ήταν στο καθημερινό «μενού», σωστά του έρχεται.
Οι δηλώσεις – υπενθύμιση κυβερνητικών, όπως του Στέλιου Πέτσα, ή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπροσώπου της χώρα μας, Μαργαρίτη Σχοινά, που επισκέφθηκε σήμερα τη Μυτιλήνη, ότι «εδώ και έξι μήνες η Μόρια είχε 25.000 ανθρώπους και τώρα έχει 12.000. Είχε 1.200 ανήλικους ασυνόδευτους και τώρα δεν έχει κανέναν» δείχνουν τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του: ένας απρόσωπος αριθμός, κάτι που το νιώθουμε κι εμείς, μέσα από την εφαρμογή των μνημονιακών, των μεταμνημονιακών και των κορονοϊκών πολιτικών.
Υπάρχουν, όπως και δηλώσεις, όπως του υπουργού Ανάπτυξης, Αδώνιδος Γεωργιάδη, που ζήτησε απελάσεις και οι οποίες ξαναφέρνουν στην επιφάνεια την ακροδεξιά ατζέντα της ΝΔ. Ήδη, ακούγονται οι πρώτοι ψίθυροι του μίσους, και θα φροντίζουν τα συστημικά ΜΜΕ, για μια ακόμη φορά, να ποτίσουν με εθνικιστικό δηλητήριο το λαό, ή τουλάχιστον ένα τμήμα του, για να μπουν στο στόχαστρο οι άμαχοι ανυπεράσπιστοι άνθρωποι από τον κάθε αβελτήρονα πολεμοκάπηλο. Άσε που είναι και μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση, την ώρα που η προσοχή μας θα είναι αλλού, θα έχει αποσπαστεί από το… εθνικό φρόνημα, να περάσει και άλλα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, να κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με την Τουρκία (σ.σ.: ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη το ομολόγησε πως το έκανε, αλλά… την τελευταία στιγμή ο Ερντογάν πεθύμησε σουτζούκ λουκούμ κι έφυγε).
Οι περιστάσεις, για ακόμη μια φορά, σε αυτή τη χώρα είναι έκτακτες και θα δοκιμαστούν εκ νέου οι αρχές της Δημοκρατίας, του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης. Κι από την άλλη πλευρά, αυτή της κυβέρνησης:
Ούτε λόγος για το γεγονός ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν «Μόριες», η χώρα μας, μαζί με εμάς και τους πρόσφυγες, έχει γίνει αποθήκη ψυχών, η καταστροφή της Μόριας είναι αποτέλεσμα των «Δουβλίνων» της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας (18 Μαρτίου 2016), της Ευρώπης – φρούριο δηλαδή. Να καταργηθούν οι επαίσχυντες συμφωνίες, να τους δοθούν έγγραφα και να ανοίξουν τα σύνορα, για να πάνε οι άνθρωποι όπου θέλουν.
Τσιμουδιά για το γεγονός ότι προτιμήθηκε ο εγκλεισμός των προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου αποστάσεις και μέτρα κατά του κορονοϊού δεν υπάρχει περίπτωση να τηρηθούν. Κι αυτό, προκειμένου να μη στραπατσάρει το σκληρό της αντιπροσφυγικό προφίλ και χάσει τα ακροδεξιό ακροατήριο. Άλλωστε το προσφυγικό ήταν ένα από τα θέματα που εκμεταλλεύθηκε για να κερδίσει την εξουσία, και μόλις την κέρδισε το μετέτρεψε σε «μεταναστευτικό», σε… στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά τη χώρα, όπου, στην πλειονότητά τους δήμαρχοι προσκείμενοι στη ΝΔ, με τη σειρά τους το εκμεταλλεύθηκαν, έκαναν «επανάσταση», τύπου Παναγόπουλου της ΓΣΕΕ κτλ.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία η σημερινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «οι άνθρωποι αυτοί κάπου πρέπει να στεγαστούν. Και φυσικά, η προσωρινή στέγασή τους δεν σημαίνει ότι μας αποπροσανατολίζει από το βασικό μας στόχο την αποσυμφόρηση και την κατασκευή μιας κλειστής, ελεγχόμενης, δομής» (ψηφοθηρία ακόμη και πάνω στα καμένα).
Και επειδή ο… διάολος κρύβεται στην λεπτομέρεια, ούτε λόγος πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι φτωχοί, οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί έχουν καταστρέψει τις χώρες τους, χαρακτηρίζονται από πολλούς «Ελληναράδες» σαν «λαθρομετανάστες» και κατηγορούνται πως ήρθαν να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας (ο πνιγμός ανθρώπων στο Αιγαίο ή ο θάνατος από κρύο στη Μόρια… είναι τω όντι πολιτισμός), να μας κάνουν μουσουλμάνους κτλ. Μη φανεί παράξενο αν επανέλθουν στον πολιτικό λόγο και στην καθημερινότητά μας οι όροι «ασύμμετρη απειλή», «εισβολή», «ψέκασε τον πούστη» κ.ο.κ. Το εξοργιστικό σε αυτήν την περίπτωση είναι πως –αν παρατηρήσει κάποιος- θα διαπιστώσει δύο πράγματα: το πρώτο αφορά στη σωματοδομή και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του «Ελληναρά» που δεν είναι ελληνικά και το δεύτερο στο επώνυμό του, το οποίο μπορεί να προέρχεται από τουρκική λέξη, σλαβική κτλ.
Και πότε είναι από κυβέρνηση, ακροδεξιά στοιχεία και τα συμπαρομαρτούντα «πολιτικά δοχεία» είναι «welcome refugees», δεν είναι «λαθρομετάστες»; Πότε δεν αλλοιώνουν τον πολιτισμό μας; Πότε δεν είναι μαύροι, Αφρικανοί, μουσουλμάνοι, «βρομιάρηδες», «απολίτιστοι» κτλ; Όταν έχουν πετροδόλαρα και «golden visa», κοινώς επενδυτές, είναι του κεφαλαίου, στο οποίο οι κυβερνητικοί γίνονται «χαλί» για να πατήσει. Κι ας είναι μαύρο το πόδι.
Αφωνία και για το γεγονός πως οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν και θα μείνουν, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε δεν αρέσει, και άρα θα πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό πλαίσιο στο προσφυγικό, μια άλλη ματιά, ανθρωπιστική κι όχι εισπρακτική, ώστε να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Δεν είναι εύκολο, η αλήθεια είναι, λόγω διαφορετικής κουλτούρας, αλλά η Ιστορία έχει αποδείξει ένα πράγμα: πως η ανθρωπότητα προχώρησε μέσα από τα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, μέσα από την ανάμειξη διαφορετικών πολιτισμών και ανθρώπων.
Με τους πρόσφυγες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαία, λαός, κοινωνία έχουμε κοινά ταξικά συμφέροντα. Δεν είναι οι πρόσφυγες οι εχθροί μας. Ούτε για τους πρόσφυγες είμαστε εμείς οι εχθροί. Είναι όλοι εκείνοι που έχουν υποταχθεί πλήρως στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών, προκειμένου να αυξήσουν την κερδοφορία τους και τις σφαίρες επιρροής τους, πατώντας κυριολεκτικά επί πτωμάτων, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ και προηγουμένως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η διαχρονική πολιτική τους που έκανε τη χώρα μας συνοριοφύλακα της Ευρώπης-φρούριο, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγέτες της, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Εχθρός μας είναι το κεφάλαιο, οι ιμπεριαλιστές και τα κουτσαβάκια τους και ό,τι δημιουργούν: πόλεμο, φασισμό, ρατσισμό, φτώχεια, κοινωνική ανισότητα, προσφυγικές ροές, φαγωμάρα μεταξύ μας. Όχι οι πρόσφυγες.
Εχθρός μας είναι όλοι αυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν πως μας αξίζει η κακομοιριά και η πενία, όλοι εκείνοι -για να μεταφέρω στο σήμερα τη φράση του Άρη Βελουχιώτη– που φορούν κλακ και μπακαλιαράκια. Όχι οι πρόσφυγες.
Αλήθεια, σκεφθείτε: Τι μπορούμε να περιμένουμε από δαύτους;
Δεν πρέπει, λοιπόν, να είναι το ρατσιστικό μίσος και η βία η απάντησή μας, απέναντι σε ό,τι συμβαίνει στη Μόρια και σε κάθε «Μόρια». Στους κατατρεγμένους, «η αλληλεγγύη και αντίσταση είναι η απάντησή μας», όπως χαρακτηριστικά γράψουν στο κοινό τους κάλεσμα αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές και αριστερές οργανώσεις που καλούν, την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, και ώρα 7μμ., σε «Πορεία αλληλεγγύης και διεκδίκησης: Είμαστε με τους πρόσφυγες / μετανάστ(ρι)ες», που θα ξεκινήσει από την πλατεία Βικτωρίας.
Πρόσφυγες στο έλεος της μοίρας τους, κάτοικοι στο έλεος των κυβερνητικών εκβιασμών
Πηγή: efsyn.gr
Την ίδια στιγμή, αποκλεισμένοι σε διάφορα σημεία του νησιού, χωρίς σκηνές, προστασία ακόμη και φαγητό και νερό, χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να βρουν καταφύγιο για ακόμη μια νύχτα στην Λέσβο. Έπειτα και τις σημερινές αναζωπυρώσεις, ο χώρος του ΚΥΤ της Μόριας έχει καταστραφεί εξ ολοκλήρου, κάτι που επιβεβαίωσαν μέσω ΑΜΠΕ και πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με αποτέλεσμα η κατάσταση στο νησί να είναι εκρηκτική.
Από τη μία πλευρά, στον Καρά Τεπέ, όπου έχει κατευθυνθεί το μεγαλύτερο μέρος των αστέγων. Όπως αναφέρει η «Εφ.Συν», πρόσφυγες και μετανάστες είναι αντιμέτωποι με μπλόκα της αστυνομίας και από την άλλη, στην Αγιάσο με μπλόκα ομάδων κατοίκων, ανάμεσά τους και ακροδεξιά στοιχεία του νησιού, οι οποίοι επιχειρούν να εμποδίσουν όχι μόνο πρόσφυγες, αλλά και υλικό (σκηνές κ.λπ.) να περάσει. Τις ενέργειες κατοίκων στηρίζουν και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, συνεχίζει η «Εφ.Συν», χιλιάδες άνθρωποι να βρίσκονται σε αναζήτηση τροφής και καθαρού νερού, χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και μικρά παιδιά γεμίζουν μπουκάλια και ό,τι άλλο βρουν από τις βρύσες που υπάρχουν στον καμένο χώρο της Μόριας. Η νύχτα αναμένεται δραματική καθώς οι περισσότεροι θα κοιμηθούν στους ελαιώνες με μοναδική προστασία ό,τι μπόρεσαν να σώσουν από τις πυρκαγιές ή ό,τι έχουν βρει σε παρακείμενους χώρους.
Την ίδια στιγμή, στο Σίγρι, έχει καταπλεύσει πλοίο που προοριζόταν για τη στέγαση περίπου 1.000 – 1.500 ατόμων από ευάλωτες ομάδες, όμως προς το παρόν δεν έχει επιβιβαστεί κανείς και δύσκολα θα αλλάξει κάτι απόψε. Και σε αυτό το σημείο συγκεντρώθηκαν ορισμένοι κάτοικοι διαμαρτυρόμενοι για τα όσα συμβαίνουν.
Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει μεγαλύτερη στροφή προς τα ακροδεξιά επιδεικνύοντας τιμωρητική διάθεση απέναντι σε χιλιάδες ταλαιπωρημένους και άστεγους ανθρώπους με τον Άδωνι Γεωργιάδη να δίνει τον τόνο από χθες το βράδυ και τον Στέλιο Πέτσα να το κάνει σήμερα επίσημη γραμμή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι «κάποιοι δε σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή».
Σε ίδιο ύφος ο κ. Μηταράκης είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δύο μέτωπα, το μέτωπο των μεταναστών, οι οποίοι εκβιάζουν για να φύγουν, και δυστυχώς δεν υπάρχει η απαραίτητη ευθύνη που χρειάζεται στα δύσκολα από τους τοπικούς άρχοντες συνολικά».
Μετά το χθεσινό «ναυάγιο» στη σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπου οι αιρετοί απέρριψαν τις προτάσεις τα κυβέρνησης για νέα δομή και για χρήση κλειστών στρατοπέδων, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εκτόξευσε, σήμερα, αιχμές.
Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, σημειώνοντας ότι «η αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας».
Την ίδια στιγμή, επαγγελματίες της Λέσβου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με το Επιμελητήριο Λέσβου να στέλνει επιστολή προς τον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι «κάτοικοι και επιχειρήσεις παρακολουθούν χωρίς δυνατότητα αντίδρασης την απαξίωση των περιουσιών και επενδύσεών τους αφού η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση επιτάχυνε το κλίμα αποεπένδυσης».
Το Επιμελητήριο ζητά από τον πρωθυπουργό «πέραν των άμεσων μέτρων που είναι απαραίτητα για την κοινωνική συνοχή αλλά και τη δημιουργία ενός ήρεμου κλίματος και είναι κυρίως η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού» την άμεση θέσπιση ενός γενναίου πακέτου μέτρων ανακούφισης, αποζημιώσεων αλλά και στήριξης των επιχειρήσεων και εργαζομένων της Λέσβου έτσι ώστε η οικονομία του νησιού να μην εγκλωβιστεί εκ νέου σε ένα περιβάλλον εσωστρέφειας και ύφεσης».
Αγνοούνται οι 35 πρόσφυγες με κορονοϊό. Έχασαν και τους 8 που δήλωναν ότι είχαν εντοπίσει
Πηγή: stonisi.gr
Αγνοούνται ακόμα και οι 8 από τους 35 πρόσφυγες, που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό στη Μόρια και είχαν εντοπιστεί, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Έγινε εκκένωση της Μόριας για να μην καούν και χάθηκαν και αυτοί οι οχτώ. Άνοιξαν την δομή καραντίνας, το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό γι αυτό απαιτείται να μπούμε γρήγορα σε νέα δομή προσωρινής φιλοξενίας», ανέφερε.
Μίλησε για μια δύσκολη κατάσταση, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα της κυβέρνησης ήταν η ασφάλεια. «Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Είχαμε τις δεύτερες φωτιές για τις οποίες ο κ. Χρυσοχοϊδης και η ελληνική αστυνομία ψάχνουν τα αίτια», είπε και πρόσθεσε: «Το πρώτο μας μέλημα ήταν η ασφάλεια, εκκενώθηκε δύο φορές η δομή χωρίς να υπάρχει θύμα. Σήμερα λειτούργησε κανονικά η σύττιση, όπως και χθες. Προσπαθούμε με τον κ. Θεοδωρικάκο να βρούμε λύση».
Επίσης, ο υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι με σκηνές, είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών και των ευπαθών ομάδων, υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία χθες απέρριψε κάθε εναλλακτική πρόταση που κάναμε για κοιμηθούν με ασφάλεια αυτοί οι άνθρωποι. Έχουμε συγκεκριμένα σημεία για να ξεκινήσουμε να στήσουμε τις σκηνές. Είναι σημαντικό να υπάρχει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για να μην έχουμε επεισόδια που θα επηρεάσουν την ασφάλεια είτε των κατοίκων, είτε των αιτούντων άσυλο».
Διαβάστε επίσης: