8 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Μεξικό: Μια συμβολική κατάληψη από γυναίκες αδικαίωτες μες στην κουλτούρα της απόλυτης ατιμωρησίας

Κρατάνε χαρτόνια με φωτογραφίες των παιδιών και των εγγονιών τους, των συζύγων και των πατέρων τους, των μητέρων και των αδελφάδων τους, όλες κι όλοι τους αγνοούμενοι. Αλλά και φωτογραφίες γυναικών που έχασαν τη ζωή τους μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες, θύματα μιας ακραίας έμφυλης βίας. Άνθρωποι αδικαίωτοι μες στην κουλτούρα της απόλυτης ατιμωρησίας.

Είναι γυναίκες που έχουν χάσει τους δικούς τους ανθρώπους και μετέχουν στις Επιτροπές Συγγενών και μαζί τους φεμινιστικές συλλογικότητες όπως η «Ούτε Μία Λιγότερη», που έπειτα από πολυήμερες κινητοποιήσεις κατέλαβαν την έδρα της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CNDH) στην Πόλη του Μεξικού.

Οι πρώτες ζητούν τη διαλεύκανση των εξαφανίσεων και τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης των πολύχρονων αναζητήσεών τους σε ομαδικούς τάφους, που τώρα κινδυνεύει με περικοπές. Οι δεύτερες απαιτούν άμεσα μέτρα για να δοθεί τέλος στην ολοένα αυξανόμενη βία κατά των γυναικών. Κοινός τους παρονομαστής είναι το αίτημα για σεβασμό και δικαιοσύνη, η μάχη κατά της ατιμωρησίας και η οργή κατά των Αρχών που ολιγωρούν και αδιαφορούν απέναντι σε αποτρόπαια συστηματικά εγκλήματα αφήνοντας τις καταγγελίες τους να στοιβάζονται σε συρτάρια επί χρόνια.

Έμφυλη βία

Στο Μεξικό περισσότεροι από 71.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν μετά το 2006 με την κήρυξη του διαβόητου πολέμου κατά των ναρκωτικών. Οσο για την έμφυλη βία, σύμφωνα με στοιχεία του Συστήματος Δημόσιας Ασφάλειας, φέτος έως τον Ιούλιο καταγράφηκαν 2.240 βίαιοι θάνατοι γυναικών, αύξηση κατά 3,1% από το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, αλλά και κατά 95,6% από το 2015 όταν ξεκίνησε η καταγραφή τους.

Η οργή τους εντάθηκε τη Δευτέρα όταν ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ (AMLO) μίλησε για βία και βανδαλισμούς αντί να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει για να αντιστρέψει αυτή τη δραματική πραγματικότητα, κατηγόρησε πως όλα αυτά υποκινούνται από συντηρητικές δυνάμεις και επέκρινε τις ακτιβίστριες γιατί «βεβήλωσαν» με μπογιές και συνθήματα το πορτρέτο του πρώην προέδρου Μαδέρο, ήρωα της Μεξικανικής Επανάστασης.

Σε απάντηση οι γυναίκες έβγαλαν από το κτίριο πορτρέτα κι άλλων εθναρχών και τα έβαλαν ανάποδα στην είσοδο πλαισιωμένα από συνθήματα για να δηλώσουν, όπως έλεγε μια διαδηλώτρια, ότι ο AMLO ενοχλείται για λάθος λόγους. «Μην εξοργίζεστε γι’ αυτόν τον πίνακα, ο πίνακας δεν αισθάνεται. Οι μανάδες που αναζητούν τις κόρες τους ναι, αισθάνονται».

Μητέρες σαν τη Μάρτα Καστίγιο με τα επτά χαρτόνια των παιδιών και εγγονών της που εξαφανίστηκαν το 2013-2014 στο Ταμαουλίπας και έκτοτε προσπαθεί να μάθει τι απέγιναν. Ο 19χρονος γιος της, Μανουέλ, εξαφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2013 όταν τον απήγαγαν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Την επόμενη χρονιά εξαφανίστηκαν άλλοι τρεις γιοι της, η κόρη της και δυο από τα εγγόνια της. «Τους πήραν όλους από το σπίτι της κόρης μου, ήρθαν ένοπλοι με φορτηγά και τους πήραν».

Πήγε στην Εισαγγελία, αλλά τη φόβισαν: της είπαν πως δεν πρόκειται να τους βρει, πως είναι νεκροί. Δεν επέμεινε. Επειτα γνώρισε άλλες γυναίκες σαν την Ερικα Μαρτίνες, που εδώ και τρία χρόνια μάχεται για να μπει στη φυλακή ο άντρας που κακοποίησε σεξουαλικά την επτάχρονη κόρη της. Μαζί είναι σε αυτήν την κατάληψη -μια πράξη απόγνωσης και αποφασιστικότητας- δηλώνοντας ότι δεν θα φύγουν αν δεν λάβουν κάποιες απαντήσεις ώστε να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη.

Παρόμοια Άρθρα