Μαγιορκίνης: Χρήση μάσκας ίσον με «μικρή θυσία για αγαπημένους μας και οικονομία»

Δεν είναι ευχάριστη η χρήση μάσκας για κανέναν, δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, από το Υπουργείο Υγείας, αναφερόμενος στις μάσκες και το κύμα αμφισβήτησης για τη χρήση τους, ιδιαίτερα στα σχολεία.

«Οι επιστημονικές αποδείξεις, όμως, «όπως συρρέουν αναβαθμίζουν την αποτελεσματικότητα τους στον έλεγχο της πανδημίας. Το βλέπουμε στην υποχώρηση που υπάρχει στο πανδημικό μας κύμα», τόνισε και προσέθεσε: «Η μάσκα έχει εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας… Σε κανέναν δεν αρέσει αλλά είναι μια μικρή θυσία για να προστατευθούν οι αγαπημένοι μας, αλλά και η οικονομία».

Δίνοντας επιδημιολογικά στοιχεία για την εξέλιξη του κορονοϊού και της νόσου COVID-19 στην πατρίδα μας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι μειώνονται πλέον τα κρούσματα στις ηλικίες κάτω των 40 ετών, σε αντίθεση με το καλοκαίρι που η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι μεγάλη η διασπορά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Καταγράφεται υποχώρηση σε όσους είναι κάτω των 40. Άρα έχουμε μερικώς επιτυχία σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Είναι προφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων».

Να σημειωθεί ότι όλο τον Αύγουστο ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 39 έτη, γεγονός το οποίο είχε θέσει τις υγειονομικές αρχές σε συναγερμό και είχε ενεργοποιήσει σειρά μέτρων για τη μείωση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 σε μικρότερες ηλικίες.