META | Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ: Να βρεθούμε σε ενωτική – αγωνιστική πορεία

Ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές

Ο φετινός Σεπτέμβρης μπορεί να εξελιχθεί σ’ έναν «Μαύρο Σεπτέμβρη», αλλά και σε δύσκολο Φθινόπωρο και πολύ περισσότερο δραματικό Χειμώνα για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Όχι μόνο για την υγεία του λαού μας, αλλά και για την ίδια την επιβίωση του, από την έκρηξη της ανεργίας και την πολιτική μιας κυβέρνησης που στο κέντρο της έχει την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και όχι τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Ταυτόχρονα, την ίδια περίοδο, οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, ούτε θα γίνουν και πάλι τα «εξιλαστήρια» θύματα, προκειμένου να μη θιγούν τα κέρδη του κεφαλαίου και των εργοδοτών τους, όπως έγινε την προηγούμενη δεκαετία. Τώρα έχουν την εμπειρία και γνωρίζουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, βρίσκονται στην ίδια πλευρά, απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις που τις υπηρετούν.

Οι αντιδράσεις όλη την προηγούμενη περίοδο σε τοπικό, επιχειρησιακό και κλαδικό επίπεδο δείχνουν ότι στην περίοδο της πανδημίας τις μάσκες οι εργαζόμενοι τις φοράνε όχι για να φιμωθούν, αλλά για να προστατεύσουν την υγεία τους.

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, όμως, αναδεικνύεται έντονα η απουσία μιας μαχητικής εργατικής και συνδικαλιστικής ηγεσίας που θα έμπαινε μπροστά, να εμπνεύσει τους εργαζόμενους για να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ έχει χάσει οποιοδήποτε εργατικό χαρακτηριστικό! Δεν πρόκειται πλέον απλά για μια εργοδοτική, φιλοκυβερνητική ή ρεφορμιστική ηγεσία με την οποία συγκρουόμαστε και έχουμε αντιθέσεις και διαφορές! Μακάρι να ήταν τα πράγματα έτσι! Πρόκειται για μια κλίκα, ξεκομμένη πλήρως από την εργατική τάξη, που έχει υποταχθεί πλήρως στην εργοδοσία και έχει υπογράψει συμβόλαιο με την κυβέρνηση να βάλει πλάτη για να εφαρμόσει απρόσκοπτα την πολιτική της, αρκεί να της εκχωρήσει το δικαίωμα να ξεκοκαλίζει τα ευρωπαϊκά προγράμματα κατάρτισης, πράγμα που έχει γίνει.

Εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί βρίσκονται σε διακοπές διαρκείας. Συνεδριάζουν τα όργανα μια φορά το εξάμηνο και ούτε, για τα μάτια του κόσμου, δε βγάζουν μια ανακοίνωση στην οποία να κριτικάρουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Έχουν πάρει διαζύγιο από οποιαδήποτε εργατική κινητοποίηση και είναι απλά μυωπικοί παρατηρητές, αφού δε βλέπουν τα βάσανα του λαού μας και το καθημερινό άγχος του άνεργου και του εργαζόμενου, που σήμερα δουλεύουν και αύριο όχι, δεν πληρώνονται και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές κοινωνικές και οικογενειακές του ανάγκες.

Ακόμη και η επανεκλογή της στην ηγεσία και η παραμονή της στο κτήριο της οδού Πατησίων έγινε σε συνέδριο – παρωδία, χωρίς καμιά συζήτηση και με την περιφρούρηση των ΜΑΤ και της αστυνομίας. Για την κατάσταση αυτή, βέβαια, φταίνε και αυτοί που, ενώ δεν άφηναν να γίνει το συνέδριο, με τη συμμετοχή νόθων συνέδρων, στο τέλος νομιμοποίησαν με τη συμμετοχή τους ένα συνέδριο με χειρότερους όρους, από άποψη σύνθεσης και ύπαρξης νόθων συνέδρων και χωρίς καμιά τυπική διαδικασία συζήτησης!

Φέτος λοιπόν αυτοί εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για γίνουν οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ζουν στον κόσμο τους και δεν αισθάνονται το καζάνι που σιγοβράζει και το ανάθεμα στο οποίο τους έχουν στείλει οι εργαζόμενοι, αφού ό,τι ακούν και μαθαίνουν γι’ αυτούς δεν είναι οι αγωνιστικές τους «πρωτοβουλίες», αλλά οι επιδόσεις τους στην εξυπηρέτηση των αντιπάλων τους. Η μετονομασία της σε ΓΣΕΕ Α.Ε ίσως να είναι κάτι που της ταιριάζει.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες των δυσκολιών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού και με μια ΓΣΕΕ, σε πλήρως φιλοκυβερνητικό και εργοδοτικό ρόλο, οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάρουν έναν ενωτικό αγωνιστικό χαρακτήρα. Θα βρεθούμε σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις αλλά να ενωθούμε σε μια ενιαία εργατική διαδήλωση. Οι συγκεντρωμένοι στην Καμάρα, στην πλατεία Βενιζέλου και στην ΧΑΝΘ πρέπει να συγκλίνουν απέναντι στην κυβέρνηση και να διαδηλώσουν ΟΛΟΙ μαζί ενάντια στις νεοφιλελεύθερες αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τις κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες που θα συγκεντρωθούν στην Καμάρα, να πορευτούμε προς τη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, ομοσπονδιών και σωματείων, στο άγαλμα Βενιζέλου, και να ενωθούμε σε μια αγωνιστική πορεία με την συγκέντρωση της ΧΑΝΘ.

Το ΜΕΤΑ, σε κάθε περίπτωση, θα ακολουθήσει αυτή την διαδρομή και σ’ αυτήν καλεί συνδικάτα και εργαζόμενους να συμπορευτούν, το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020, στις 5.30μμ από την Καμάρα στο άγαλμα Βενιζέλου και στην ΧΑΝΘ.


Σεπτέμβρης 2020
Από το ΜΕΤΑ