Η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το τρόπο πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών αναθέτοντας την αρμοδιότητα και την ευθύνη στα γραφεία Προσωπικού των Δήμων και όχι πλέον στις σχολικές επιτροπές διατυμπανίστηκε ως μεγάλη αλλαγή και βελτίωση για την ποιότητα καθαριότητας που απαιτείται σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας. Όμως, αντί για μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονταν εδώ και πολλά χρόνια στα σχολεία, αντί για δραματική αύξηση των προσλήψεων ώστε να τηρούνται με επάρκεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε ελαχιστοποίηση των προσλήψεων και μάλιστα με ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστριών καθαριστριών.
Οι αυξημένες ανάγκες για καθαριότητα που έχει επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού δεν αντικατοπτρίζονται στις ενέργειες της κυβέρνησης, που μόνο επικοινωνιακά διαχειρίζεται την κατάσταση. Σε μία επιδημιολογικά επιβαρυμένη περίοδο, αποφασίζει το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, και μάλιστα, όπως άλλωστε έχει καταγγελθεί, με λιγότερο προσωπικό.
Παρά το γεγονός ότι ήδη από τον περασμένο Ιούνιο ήταν γνωστό ότι τα σχολεία θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο, η σχετική ενημέρωση έγινε την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ακόμη οι διαδικασίες ελέγχου των φακέλων και η ανακοίνωση των πινάκων κατάταξης, ενώ θα ακολουθήσει και η χρονοβόρα διαδικασία των ενστάσεων (σ.σ.: η εγκύκλιος της μοριοδότησης εκδόθηκε και στάλθηκε μόλις την 21η Αυγούστου – ΦΕΚ 3324Β/2020: Διαδικασία και μοριοδότηση για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών).
Έτσι, λίγες ημέρες πριν από το πρώτο κουδούνι, οι δήμοι της χώρας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες (επανα)πρόσληψης των 9.474 καθαριστριών και καθαριστών… Ελληνίδων και Ελλήνων την ιθαγένεια, καθώς σύμφωνα το ΦΕΚ 3324Β/2020, η εργασιακή τους ικανότητα κρίνεται με… βάση το αίμα που κυλά σε κάθε εργαζόμενη και εργαζόμενο.
Αναφέρεται στα Γενικά Προσόντα Επιλογής, της δικαίως χαρακτηρισθείσας εγκυκλίου ως ρατσιστικής, μέσω της οποίας αποκλείονται εκατοντάδες αλλοδαπές εργαζόμενες και αλλοδαποί εργαζόμενοι, που επί ολόκληρες δεκαετίες προσέφεραν εργασία στα σχολεία της επικράτειας: «Δεκτοί στη διαδικασία επιλογής γίνονται οι υποψήφιοι που είναι: α) Έλληνες πολίτες, β) πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γ) Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ίμβρο και Τένεδο, και ομογενείς εξ Αιγύπτου χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων, κατά το γένος και τη συνείδηση, αποδεικνύεται με άλλους τρόπους». Με τη διευκρίνιση πως: «Για τους υποψηφίους χωρίς ελληνική ιθαγένεια απαιτείται η γνώση της ελληνικής γλώσσας σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των καθηκόντων της οικείας ειδικότητας».
Τα παραπάνω προκαλούν έντονη ανησυχία για το αν και κατά πόσο το προσωπικό καθαριότητας θα είναι εγκαίρως στη θέση του, όπως υπογραμμίζουν πολλά εκπαιδευτικά Σωματεία, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση του απαράδεκτου ρατσιστικού όρου της εγκυκλίου αλλά και περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, με ανακοίνωσή του, έχει καταγγείλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών, που -αντί να προχωρήσουν σε μονιμοποίηση των σχολικών καθαριστριών με την μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου- βαφτίζουν το κρέας ψάρι και προσπαθούν να παρουσιάσουν τις συμβάσεις αυτές ότι είναι σε όφελος των εργαζομένων, αφού… θα υπάρχουν κάποια στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα σε σχέση με τις μεσαιωνικού τύπου συμβάσεις, που ήταν μέχρι τώρα και οι εργαζόμενοι αμείβονταν με βάση τα τετραγωνικά μέτρα και τον αριθμό των αιθουσών (διαβάστε αναλυτικότερα | ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Να γίνουν Αορίστου Χρόνου οι καθαρίστριες των σχολείων).
«Αποτελεί καθαρά ρατσιστική πρακτική το γεγονός ότι αποκλείονται εξαιτίας της ιθαγένειας τους μετανάστριες καθαρίστριες που εργάζονταν για πολλά χρόνια στα σχολεία. Θυμίζουμε ότι στα νοσοκομεία, όταν προσλήφθηκαν από τις διοικήσεις οι καθαρίστριες που εργάζονταν σε εργολάβους, η νομοθεσία πρόβλεψε την εξαίρεση όσων μεταναστριών καθαριστριών εργάζονταν στα συνεργεία και έτσι συνέχισαν να εργάζονται στο νέο καθεστώς», υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, το ΣΕΠΕ «Η Πρόοδος», η οποία αποτυπώνει και την πραγματικότητα, όσον αφορά στην καθαριότητα των σχολείων και τις προσλήψεις του προσωπικού.
Στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, αντί για 65 σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης που ζήτησε ο Δήμος έδωσαν 41 πλήρους και 9 μειωμένου ωραρίου (3 ωρών)! Λαμβάνοντας υπόψη ότι στα γεωγραφικά όρια του Δήμου λειτουργούν τριάντα δύο (32) νηπιαγωγεία -κάποια εξ’ αυτών σε παραρτήματα, είκοσι πέντε (25) δημοτικά σχολεία, έντεκα (11) γυμνάσια και έξι (6) λύκεια, μπορεί κανείς να αναλογιστεί τον όγκο εργασίας και το βεβαρυμμένο πρόγραμμα που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας όλων αυτών των χώρων.
Ανάλογη, είναι η εικόνα και στο Δήμο Πειραιά. Για περισσότερα από 140 σχολεία (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) έδωσαν 114 πλήρους και 25 μειωμένου ωραρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τον ίδιο αριθμό σχολείων στην αρχή της περυσινής χρονιάς είχαν προσληφθεί 141 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης.
«Μπορεί τα σχολεία να τα αφήσαμε πεντακάθαρα, αλλά μεσολάβησαν δυο μήνες, οπότε πρέπει να ξανακαθαριστούν πολύ εντατικά προτού επιστρέψουν τα παιδιά στις αίθουσες. Αν ήθελαν, λοιπόν, να μπουν οι καθαρίστριες την 1η Σεπτεμβρίου στα σχολεία, θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει να βγάλουν την εγκύκλιο τουλάχιστον 15 μέρες νωρίτερα και όχι να αναγκάζονται οι μόνιμες εργαζόμενες να φορτώνονται εκτάκτως επιπλέον σχολεία για να βγει η δουλειά τώρα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος καθαριστριών δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αθήνας – Αττικής, Λεμονιά Πασχαλίδου.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην καθαριότητα τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού. «Η κατάσταση φέτος θα είναι πολύ δύσκολη. Οι προσλήψεις θα γίνουν σε δυο διαφορετικές κατηγορίες: πλήρους και μερικής απασχόλησης. Από τις 9.500 προσλήψεις, δηλαδή, κάποιοι θα υπογράψουν σύμβαση για 6,5 ώρες απασχόλησης, που αντιστοιχούν σε 13 αίθουσες, και οι υπόλοιποι θα είναι με μειωμένο ωράριο 3,5 ωρών».
Για παράδειγμα, στον Δήμο Χαλκιδέων, από τις 146 εργαζόμενες που ήμασταν τον Μάιο, τώρα με πλήρες ωράριο θα είναι οι 113. «Οι υπόλοιπες μέσα στις 3,5 ώρες τι θα πρωτοκάνουν; Θα πηγαίνουν το πρωί να κάνουν γενική; Θα καθαρίζουν ενδιάμεσα στα διαλείμματα θρανία, κουπαστές, πόμολα, τουαλέτες; Ή μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου θα κάνουν πάλι γενική; Είναι πρακτικά αδύνατο να καθαριστεί επαρκώς ένα σχολείο μέσα σε 3,5 ώρες μόνο», τονίζουν.
«Χρειάζονται», υπογραμμίζουν, «επιπλέον προσλήψεις με πλήρες ωράριο. Διαφορετικά θα έχουμε φαινόμενα που εργαζόμενες θα φορτωθούν επιπλέον ώρες δουλειάς χωρίς να τις πληρώνονται ή που θα κινδυνεύουμε τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε αίθουσες που δεν έχουν καθαριστεί σωστά», λέει η Αναστασία Κονοβέση, πρόεδρος καθαριστριών του νομού Ευβοίας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Δήμος Καβάλας, όπου από τις συνολικά 86 καθαρίστριες που θα προσληφθούν, μόλις οι 14 είναι πλήρους απασχόλησης.
Έτερο παράδειγμα απόδειξης της επικοινωνιακής «φούσκας» της κυβέρνησης για αθρόα προσλήψεων σχολικών καθαριστριών και σχολικών καθαριστριών είναι και ο Δήμος Αθήνας, όπου, αντί για πάνω από 500 σχολικές καθαρίστριες που ζητούσαν οι υπηρεσίες, οι προσλήψεις… προσγειώθηκαν στις 264, ενώ περισσότερες από 50 μετανάστριες που δουλεύουν ακόμη και επί 18 ολόκληρα χρόνια στα σχολεία του Δήμου Αθηναίων αποκλείονται από τις τωρινές προσλήψεις λόγω αυτής της παραπάνω ρατσιστικής διάταξης.
Διαβάστε επίσης:
-
Τραγέλαφος στις προσλήψεις σχολικών καθαριστριών: Μετά τα προσόντα, άλλαξαν και τη μοριοδότηση!
-
ΦΕΚ 3324Β/2020: Διαδικασία και μοριοδότηση για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών
-
Υπεγράφη η ΠΥΣ για τις προσλήψεις 9.474 σχολικών καθαριστριών | Οι θέσεις ανά Δήμο
-
ΜΕΤΑ-ΟΤΑ: Να γίνουν Αορίστου Χρόνου οι καθαρίστριες των σχολείων