Στα «μουλωχτά», η επιχείρηση απολύσεων στους Παιδικούς από το Ζορμπά της Αγίας Παρασκευής

Στις 31 Αυγούστου 2020, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, και η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών (ΠΑΙΣΔΑΠ), Ηλέκτρα Αντωνοπούλου – Πανάγου, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου, υπέστησαν μια ήττα στην απόφασή τους να προχωρήσουν σε 24 απολύσεις εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ. Κι αυτό αποτυπώνεται στην με ΑΔΑ: 9Α7ΡΟΛΘ1-ΝΤΧ απόφαση 72/2020 του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ: Εφτά (07) ψήφοι κατά της εισήγησης της προέδρου (για απολύσεις). Έξι (06) ψήφοι υπέρ της εισήγησης της προέδρου. Την ήττα την κατάφεραν από κοινού, έπειτα από άμεση αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής, το μαζικό και συντονισμένο μέτωπο που σχημάτισαν όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου, μόνιμοι και συμβασιούχοι, οι γονείς (Σύλλογος Γονέων), η τοπική κοινωνία και αλληλέγγυοι.

Την επόμενη ημέρα, αντί ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ να κάτσουν να προβληματιστούν με την κοινωνική κατακραυγή και απόρριψη, να παραδεχθούν το λάθος και το ατόπημά τους, δηλαδή ότι με μια τέτοια απόφαση, με απολύσεις εργαζομένων και λουκέτο σε δομές, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, όπου το ζητούμενο είναι οι περισσότερες αίθουσες και οι νέες προσλήψεις, προκειμένου να διασφαλιστούν οι αποστάσεις και να αποτραπεί ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού στους εργαζομένους, στα παιδιά, στους γονείς τους και κατ’ επέκταση η διασπορά στο δήμο που διοικούν, λειτούργησαν εμμονικά, αυταρχικά και εκδικητικά:

Με νέα πρόσκληση που απέστειλε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των ΠΑΙΣΔΑΠ και σε μια νέα προσπάθεια να περάσουν οι 24 απολύσεις των εργαζομένων, η πρόεδρος των Παιδικών συγκαλεί τακτική συνεδρίαση «διά περιφοράς, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη, από τις 4μμ.-6μμ., και μοναδικό ζήτημα συζήτησης: «Την περί νέου λήψη απόφασης για το θέμα: Λήψη απόφασης για την ανανέωση ή μη των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Η αιτιολογία της νέας συνεδρίασης; «Λόγω ερμηνευτικών προβλημάτων έως και δυσχέρειας και αδυναμίας εκτέλεσης της ήδη ληφθείσας απόφασης του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ 72/2020», δηλαδή του «βατερλώ» του δημάρχου, Βασίλη Ζορμπά, και της προέδρου, Ηλέκτρας Αντωνοπούλου – Πανάγου, που αντιμετώπισαν τη μαζική και δυναμική αντίδραση εργαζομένων και τοπικής κοινωνίας στην απόφασή τους να βάλουν το δήμο σε κίνδυνο κορονοϊού.

Στην απόφαση 72/2020 του Δ.Σ. των ΠΑΙΣΔΑΠ, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, προκειμένου να δικαιολογήσει τις απολύσεις κάνει αναφορά στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣΔΑ οικ.28449/14.09.2016, με θέμα «Ανανέωση ή παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», σύμφωνα με την οποία μπορεί να γίνει απόλυση εργαζόμενου, «με την επίκληση σπουδαίου λόγου». Λέει, όμως και κάτι άλλο η συγκεκριμένη εγκύκλιος: «…στην περίπτωση μη ανανέωσης των συμβάσεων ακολουθείται η εξής διαδικασία: Εάν το πρόγραμμα υλοποιείται από το δήμο, η απόφαση περί μη ανανέωσης λαμβάνεται από το οικείο δημοτικό συμβούλιο με συγκεκριμένη και ρητώς αναγραφόμενη αιτιολογία. Εάν το πρόγραμμα υλοποιείται από ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, την ειδικά αιτιολογημένη απόφαση λαμβάνει το διοικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου, η οποία εγκρίνεται εν συνεχεία από το οικείο δημοτικό συμβούλιο».

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής και διοίκησης Παιδικών προβάλλεται σαν «επίκληση σπουδαίου λόγου» η εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Δήμο Αγίας Παρασκευής. Δηλαδή, όπως έχει γράψει και σε προηγούμενη ανάρτησή του το ErgasiaNET, η εμμονή του δημάρχου Αγίας Παρασκευής στη δίχρονη προσχολική αγωγή και η άρνησή του να πάρει εξαίρεση, όπως άλλοι δήμοι, τη στιγμή μάλιστα που δεν ήταν προετοιμασμένος. Εμμονή που θα την πληρώσουν αρκετά παιδιά που θα πάνε στο νηπιαγωγείο, με τα κοντέινερ που τους ετοίμασε, και οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς με απολύσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση έχει ληφθεί και λέει: καμία απόλυση εργαζομένου. Γιατί δεν παίρνει το δρόμο προς το δημοτικό συμβούλιο Αγίας Παρασκευής, προκειμένου αυτό και να πάρει την τελική απόφαση; Επειδή κι από εκεί η απόφαση θα είναι «καμία απόλυση» με το δεδομένο πως η Δημοτική Αρχή διαθέτει 9 συμβούλους στο 33μελές δημοτικό συμβούλιο;

Και για αυτό επιλέγουν Δημοτική Αρχή και Διοίκηση των Παιδικών τη «μουλωχτή» μέθοδο της «διά περιφοράς, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου», προκειμένου να εκβιάσουν το «ναι» στις απολύσεις και μετά με την επίκληση «αποφάσεων της οικονομικής επιτροπής» ή «γνωμοδότησης της Νομικής Υπηρεσίας» να προχωρήσουν στα αντεργατικά και αντιλαϊκά σχέδιά τους, που βάζουν σε κίνδυνο κορονοϊού το Δήμο Αγίας Παρασκευής και τους όμορους δήμους;

Δε θα αποτελεί έκπληξη, σε ενδεχόμενο διασποράς του κορονοϊού στο δήμο, η γραμμή κυβέρνησης από πλευράς του δημάρχου και της προέδρου των ΠΑΙΣΔΑΠ, δηλαδή η επίκληση της «ατομικής ευθύνης» προκειμένου να αποφύγουν την «πολιτική ευθύνη» τους.

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής και η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ, προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αρνητική απόφαση για το δήμο απόφαση, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής, το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και τους δημότες που τους σταμάτησαν ήδη μια φορά. Είναι δηλωμένη και ξεκάθαρη η απόφασή τους: θα σταθούν και πάλι εμπόδιο προκειμένου να διαφυλάξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων που άμεσα συντελούν στην προστασία και διασφάλιση της υγείας των παιδιών τους, των ιδίων, των οικογενειών τους και του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Γιατί η Δημοτική Αρχή καθώς φαίνεται δεν το πράττει, προκειμένου να ικανοποιήσει τις εμμονές της και της εντολές της κυβέρνησης της ΝΔ.


Προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις: