Τοσονίδου: «Πρωταθλητές» στην παραπληροφόρηση η κυβέρνηση, στα «fake news» ο κ. Κοντοζαμάνης

Στον «Αθήνα 9,84» και στην εκπομπή «Τι τρέχει;», με το δημοσιογράφο, Γιάννη Λαυράνο, μίλησε, την Τετάρτη 18 Αυγούστου, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ «Ασκληπιείου» και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, Δέσποινα Τοσονίδου.

Εξήγησε και υπερασπίστηκε την καταγγελία της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών για αποσιώπηση κρουσμάτων από την κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει το τουριστικό κεφάλαιο, αντέκρουσε τη δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, που τη χαρακτήρισε «fake news» και ανάξια σχολιασμού, και αποδόμησε τη δήλωσή του περί 6.000 προσλήψεων στην υγεία, από το Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, για το αν είναι η πραγματική εικόνα που παρουσίασε με την ενίσχυση του ΕΣΥ ο υφυπουργός Υγείας, με 6.000 προσλήψεις, 1.000 και πλέον μόνιμους γιατρούς κτλ., η Δέσποινα Τοσονίδου απαντά: «Η πραγματικότητα είναι ότι ο Κοντοζαμάνης εξελίσσεται σε πρωταθλητή των fake news». Και με βάση τις δηλώσεις του, την Τρίτη 18 Αυγούστου, το πρώτο fake news είναι ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί λένε ψέματα, σε σχέση με την καταγγελία που έκαναν και την αποσιώπηση κρουσμάτων, και το δεύτερο fake news ότι όλοι οι υγειονομικοί που επιστρέψουν από την άδεια κάνουν τεστ, κάτι το οποίο δεν είναι αλήθεια, είναι ψευδές.

Τον παραπληροφορούν, λοιπόν, σε σχέση με τα παραπάνω, τον παραπληροφορούν και σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας, συνέχισε η Δέσποινα Τοσονίδου και διευκρίνισε: Με τα δικά μας στοιχεία, έγιναν 4.500 προσλήψεις, κατά βάση με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί κτλ., σε ένα σύστημα υγείας όπου υπάρχουν 5.000 κενά σε γιατρούς και 25.000 κενά σε νοσηλευτές, παρασκευαστές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

«Αλλά κι αν δεχθούμε ως αλήθεια, που δεν είναι, τις προσλήψεις που ισχυρίζεται ο υφυπουργός Υγείας, το πώς γίνεται, σε συνθήκες σοβαρότατης υγειονομικής κρίσης να επαίρεται μια κυβέρνηση, ότι καλύπτει τα 30.000 κενά με 6.000 προσλήψεις συμβασιούχων, αυτό μόνον ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κοντοζαμάνης μπορούν να μας το πούν. Κανένας άλλος», υπογράμμισε.

ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Όπως επισήμανε η Δέσποινα Τοσονίδου, η ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε αποσιώπηση κρουσμάτων, δηλαδή ότι οι ανακοινώσεις κυβέρνησης, υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ δεν αντανακλούν την πραγματική κατανομή των κρουσμάτων ανά περιοχή. Κι αυτό το αποδεικνύει το παράδειγμα της Πάρου και της Αντίπαρου, όπου ξαφνικά επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα και δεν είχε ενημερωθεί κανείς, τοπική κοινωνία, τουρίστες, ευπαθείς ομάδες που εργάζονται ή ζουν εκεί, για υγειονομικό κίνδυνο. Κι αυτό σημαίνει, μαζί με όλα τα άλλα που δεν έχει κάνει η κυβέρνηση για τη δημόσια υγεία, υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα και παραπληροφόρηση από την πλευρά της, και δεν είναι η μόνη. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, «εσείς δηλαδή λέτε ότι ήξεραν και δεν ανακοίνωναν», η Δ. Τοσονίδου απαντά: «Βεβαίως».

Όπως αποκαλύπτει, με έγγραφο από τις 16-7-2020, έδωσαν εντολή στους γιατρούς που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας να σταματήσουν να ενημερώνουν τις τοπικές κοινωνίες, σε σχέση με τα κρούσματα. Δηλαδή, να παραβούν τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και να γίνουν επίορκοι. Και αυτό είναι πολύ σοβαρό. Εμείς ως ΟΕΝΓΕ είχαμε υποχρέωση να ενημερώσουμε το λαό και τους συναδέλφους μας, να τους καλέσουμε να μη γίνουν επίορκοι αλλά να καλέσουμε και την κυβέρνηση να σταματά σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο.

«Γιατί εμείς, ξέρετε,», υπογραμμίζει η Δέσποινα Τοσονίδου, «στα μόνα συμφέροντα που είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε είναι τα εργατικά και η υγεία των συναδέλφων μας, καθώς και η υγεία του λαού μας, γιατί αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι και δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοεπιχειρηματιών ή εφοπλιστών. Όπως κάνει η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική στην υγεία που υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα, κι όχι τα συμφέροντα και την υγεία του λαού μας και των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».


Στο παρακάτω ηχητικό, μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΓΝ «Ασκληπιείου» και μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, Δέσποινα Τοσονίδου, από το 40’ λεπτό και μετά.