15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σωματείο «Θριάσιου»: Η κυβέρνηση «προσάρμοσε» την υγεία του λαού στα κεφάλαια του Τουρισμού και των Μεταφορών

Πρόσφατα

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 – που οφείλεται κυρίως στο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ “προσάρμοσε” τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως του Τουρισμού και των Μεταφορών, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα προληπτικά μέτρα – επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης της επιδημίας ταυτόχρονα με την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό, υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα δεκάδες κρούσματα που καταγράφονται σε μαζικούς εργασιακούς χώρους, λόγω της ανυπαρξίας ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, που αντιμετωπίζονται “ως περιττό κόστος” για την εργοδοσία, που έχει εξασφαλίσει την πλήρη κυβερνητική ανοχή και στήριξη.

Εκτός από την έλλειψη Μέσων Ατομικής Προστασίας – μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, που πολλές φορές αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους οι εργαζόμενοι – σπάνιοι είναι οι προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι των εργαζομένων. Ακόμη σπανιότερη είναι η λήψη συλλογικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων, π.χ. στην οργάνωση της παραγωγής και στη χωροθέτηση των θέσεων εργασίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας ή οι ανάγκες για υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας “καλύπτονται” προσχηματικά μέσω ΕΞΥΠΠ.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου, οι επιβάτες στοιβάζονται κυριολεκτικά ενώ λείπουν τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Προαστιακού στο σταθμό της Μαγούλας, που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείο και δεκάδων άλλων επιχειρήσεων της περιοχής, όπου, όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω των αραιών δρομολογίων, δεκάδες επιβάτες “στριμώχνονται” ακόμη και όρθιοι στα βαγόνια.

Επικίνδυνη είναι η κατάσταση και στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και πρόνοιας, όχι μόνο λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, ακόμα και σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, αλλά και της μη λήψης αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για την προστασία της υγείας νοσηλευομένων και ασθενών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ψυχιατρική κλινική του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, που έχει 19 κρεβάτια αλλά φτάνει να νοσηλεύει μέχρι 38 ασθενείς. Ψυχιατρικοί ασθενείς, που πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, στοιβάζονται σε ράντζα που απέχουν λιγότερο από μισό μέτρο μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος για την υγεία τη δική τους, των εργαζομένων και των υπόλοιπων ασθενών του νοσοκομείου.

Απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μας και το γεγονός ότι μόνο στο 1ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου έχουν νοσήσει περισσότεροι από 30 υγειονομικοί, η κυβέρνηση αρνείται να γίνεται προληπτικός μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 όλων των εργαζομένων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες – που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται, ανάλογα με το βαθμό έκθεσης κάθε εργαζόμενου αλλά και την επαφή του με ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες – αλλά και όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.

Ενδεικτικό της απαράδεκτης κατάστασης είναι ότι στις περισσότερες δημόσιες μονάδες υγείας, δεν εφαρμόσθηκε ούτε η απόφαση για μοριακό έλεγχο όσων εργαζομένων επέστρεψαν από κανονική άδεια. Αλλού αποκλείσθηκαν από τον έλεγχο όσοι δεν είχαν συμπτώματα, αλλού ο έλεγχος εξαρτιόταν από τις απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο.

Ενώ λόγω της έλλειψης αντιδραστηρίων και του μικρού αριθμού διαθέσιμων μηχανημάτων για τον μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, η έκδοση των αποτελεσμάτων αργεί ακόμη και 5 μέρες, με αρνητικές συνέπειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Στις περισσότερες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας και οι Επιτροπές Λοιμώξεων είναι υποστελεχωμένες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές αυξημένες ανάγκες. Για παράδειγμα, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, που είναι νοσοκομείο αναφοράς, υπάρχει μόνο μία λοιμωξιολόγος.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η μεγάλη έλλειψη υγειονομικού υλικού, ακόμα και Μέσων Ατομικής Προστασίας, π.χ. μάσκες και γάντια, που δίνει την ευκαιρία για φαινόμενα κερδοσκοπίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον υπερτριπλασιασμό της τιμής των γαντιών.

Αναδεικνύονται, για άλλη μια φορά, οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που απέρριπταν το αίτημα μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ώστε η προμήθεια του αναγκαίου υλικού να μην εξαρτάται, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον «πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά» όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί «θωράκισης του ΕΣΥ», η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, ασθενείς και εργαζόμενοι, είναι ότι οι δημόσιες μονάδες υγείας και, πρώτα από όλα, τα νοσοκομεία αναφοράς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική εξάπλωση της επιδημίας.

Αντί για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να προσπαθεί να μεταφέρει τις δικές της τεράστιες ευθύνες, είτε «κουνώντας το δάκτυλο» στις λαϊκές οικογένειες, που πληρώνουν με αυξανόμενη ανεργία και φτώχεια τις συνέπειες της νέας κρίσης, είτε «πετσοκοβόντας» τις άδειες των εργαζομένων, όπως έγινε στο προσωπικό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και σχεδιάζεται και για το προσωπικό των δημόσιων μονάδων υγείας.

Ξεκαθαρίζουμε ότι για την πρόληψη της επέκτασης της επιδημίας απαιτείται να γίνεται μαζικός προληπτικός έλεγχο των τουριστών στις χώρες προέλευσης και κατά την είσοδο στην Ελλάδα με ταυτόχρονη μείωση της επιτρεπόμενης πληρότητας στα πλοία και τα αεροπλάνα.

Απαιτείται να σταματήσει η διαρκής ενίσχυση, από όλες τις κυβερνήσεις, των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, όπου και η επιδημία αξιοποιήθηκε για κερδοσκοπία, με τα διαγνωστικά τεστ και τον διπλασιασμό στην αποζημίωση των κλινών ΜΕΘ και να ακυρωθούν τα νέα κυβερνητικά σχέδια για επέκταση της επιχειρηματικής δράσης με τις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Σχεδιασμούς που υπηρετεί και ο πρόσφατος νόμος για την ίδρυση του ΟΔΙΠΥ Α.Ε.

Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι απέναντι μας, εκτός από τον «αόρατο», έχουμε και τον ορατό εχθρό, το καπιταλιστικό σύστημα, όπου ακόμα και η αντιμετώπιση της επιδημίας, για τις λαϊκές οικογένειες αποτελεί “ατομική ευθύνη” ενώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους, γίνεται πηγή κερδοφορίας ή ευκαιρία για να «ξεφορτωθούν» όσα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει.

Ζητάμε να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

– να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, με προτεραιότητα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Δωρεάν χορήγηση των αναγκαίων Μέσων Ατομικής Προστασίας. Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος των εργαζομένων με επιβάρυνση της εργοδοσίας.

– να γίνουν κατεπείγουσες προσλήψεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για να αυξηθούν τα δρομολόγια. Να πυκνώσουν τα δρομολόγια του Προαστιακού στο σταθμό της Μαγούλας, που εξυπηρετεί τη μετακίνηση στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και τις δεκάδες επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής. Να επαναλειτουργήσει λεωφορειακή γραμμής που να συνδέει το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο με το κέντρο της Αθήνας και σταθμούς του ΜΕΤΡΟ.

– να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους

– να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.

– να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους

– να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για την διενέργεια της εξέτασης για SARS-COV-2.

– να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας και να στελεχωθούν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στις μονάδες υγείας και πρόνοιας

– να ενισχυθούν άμεσα το ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις