Μέχρι τις 25 Αυγούστου, σε καραντίνα το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ Χίου μετά τα δύο κρούσματα κορονοϊού

ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 51240/2020 Λήψη μέτρων κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου - ΒΙΑΛ για το χρονικό διάστημα από 13.8.2020 έως και 25.8.2020 (ΦΕΚ 3400Β/13.08.2020)

ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 51240/2020 Λήψη μέτρων κατά της εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου – ΒΙΑΛ για το χρονικό διάστημα από 13.8.2020 έως και 25.8.2020 (ΦΕΚ 3400Β/13.08.2020)

Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό, τίθεται το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο, από Πέμπτη 13 Αυγούστου μέχρι και τις 25 Αυγούστου, με κοινή απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Για το χρονικό διάστημα μέχρι και τις 25 Αυγούστου, απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχυμένη παρουσία στον χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ΄ όλο το 24ωρο. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των πάσης φύσεως προγραμμάτων ΜΚΟ εντός της δομής, καθώς και η λειτουργία του γραφείου της Υπηρεσίας Ασύλου.

Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά τον εντοπισμό θετικού στον κορονοϊό, άνδρα ηλικίας 35 ετών, ο οποίος διαμένει -χωρίς οικογένεια- στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης «ΒΙΑΛ» στη Χίο, καθώς και σε εργαζόμενη της δομής (υπάλληλο του EASO). Ο άνδρας με καταγωγή από την Υεμένη, ο οποίος εμφάνισε ήπια συμπτώματα, νοσηλεύεται σε εμπύρετη κατάσταση στο Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο».

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρίσκεται στον χώρο διενεργεί ιχνηλάτηση των επαφών, με τα οποία έχουν έρθει σε επαφή τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και του προσωπικού της δομής. Η εν εξελίξει ιχνηλάτηση θα συνεχιστεί στο ΚΥΤ με στόχο την πλήρη αποτύπωση και καταγραφή της επίπτωσης της νόσου στους υπόλοιπους διαμένοντες, καθώς και στους εργαζόμενους της δομής.

Σύμφωνα με το astraparis.gr, την ανησυχία του για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που απασχολούνται σε όλους τους τομείς στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ μετά την εμφάνιση θετικού κρούσματος, εκφράζει με επιστολή του προς το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Εργατικό Κέντρο.

Το Εργατικό Κέντρο Χίου, ζητά οι εργαζόμενοι να υποβληθούν σε τεστ και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο για την ασφάλεια της υγείας τους δωρεάν από τον ΕΟΔΥ ή το Νοσοκομείο Χίου και να ενημερωθεί σχετικά με «τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα ληφθούν στο εξής έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ (ΒΙΑΛ) να προσέρχονται με ασφάλεια στην εργασία τους».

Στο μεταξύ, θετικός στον κορονοϊό διαγνώστηκε ένας από τους 55 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν χθες στη παραλία των Μυστεγνών της ανατολικής Λέσβου. Στο σύνολό τους, οι νεοαφιχθέντες έχουν τεθεί σε απομόνωση στη δομή καραντίνας του Καρά Τεπέ, ενώ από τον ΕΟΔΥ ελήφθησαν δείγματα από όλους.

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την εμφάνιση της νόσου μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει συνολικά 48 άτομα. Από αυτά, 28 διαγνώσθηκαν μεταξύ των νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, ενώ οι υπόλοιλοι 20 είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, εκ των οποίων οι δύο κατέληξαν.

Κρούσμα σε δομή στη Σίνδο Θεσσαλονίκης

Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, εργαζόμενος σε ξενοδοχείο που χρησιμοποιείται ως ξενώνας φιλοξενίας προσφύγων. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι υγειονομικές αρχές και τέθηκε σε καραντίνα η δομή.