Κείμενο Υπογραφών: Για την απαράδεκτη στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ απέναντι στους συμβασιούχους

Η «κομματική» ηγεσία (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) της ΠΟΕΔΗΝ πρέπει να καταλάβει
ότι η Ομοσπονδία δεν είναι παράρτημα του υπουργείου υγείας
και ότι τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν είναι τσιφλίκια της

Ενώ όλοι γνωρίζουν:

-Την άθλια ως τώρα στάση της κυβέρνησης της ΝΔ και των υπουργών υγείας για χιλιάδες συναδέλφους μας συμβασιούχους στα νοσοκομεία. Συνεχή ψέματα, “δεσμεύσεις” που αθετούνται, προσπάθεια διαχωρισμού σε διάφορες ομάδες για να διασπάσει και να περιορίσει τη δυναμική του κινήματος (άλλα τάζει στους ΟΑΕΔίτες, άλλα στους καινούριους επικουρικούς, άλλα στους παλιούς, άλλα στους νοσηλευτές, άλλα στους διοικητικούς, άλλα στους φύλακες και πάει λέγοντας). Τους βαφτίζει “ήρωες” όταν τους έχει ανάγκη αλλά τους αντιμετωπίζει ως “παρακατιανούς” εργαζόμενους με μισά δικαιώματα όταν διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αυτή η κυβέρνηση που μέσα σε μια νύχτα νομοθέτησε δεκάδες έκτακτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που παραβιάζει στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα – ακόμα και το Σύνταγμα – όταν είναι να διασώσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και να καταστείλει τους αγώνες, θεωρεί αντισυνταγματική τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην υγεία!  Αντισυνταγματικές είναι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, όπως γίνεται, όχι μόνο στο χώρο της υγείας, αλλά συνολικά στο δημόσιο. Είναι λοιπόν στο χέρι των κυβερνήσεων η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και απαιτεί πολιτική βούληση. Είναι όμως αδιάλλακτοι γιατί θέλουν τον εργαζόμενο όμηρο, αναλώσιμο, να παρακαλά διαρκώς τους βουλευτές και τους κομματάρχες για μια δουλίτσα, μέσα στην κόλαση της ανεργίας. Γιατί ετοιμάζουν τις ΣΔΙΤ, την άλωση του δημοσίου από τους μεγαλοϊδιώτες, οι οποίοι αποστρέφονται τη μόνιμη δουλειά.

-Τη «συμπολιτευόμενη»  αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά να διατυπώσει το αίτημα του κινήματος για ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ, παρά ζητάει “ειδική μοριοδότηση”. Θυμίζουμε ότι ως κυβέρνηση διατήρησε και διεύρυνε το θεσμό των επικουρικών, των ΟΑΕΔιτών και των ΣΟΧ, που “έδιωξε” τους εργολάβους αλά καρτ.

-Η “μοριοδότηση” είναι μια απάτη. Οδηγεί την πλειοψηφία των συμβασιούχων στην ανεργία. Αυτό έδειξε ο διαγωνισμός της 2Κ στα Νοσοκομεία ανάλογη ήταν και η εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ όχι απλά συντάσσεται με αυτές τις πολιτικές αλλά ανοίγει ανοιχτό μέτωπο με τους συμβασιούχους συναδέλφους.

Με αλλεπάλληλα έγγραφα (13/2, 24/6 και 15/7) επιχειρεί να αποκλείσει την εγγραφή των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στα σωματεία των νοσοκομείων και την συμμετοχή τους στις εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, παραβιάζοντας τα καταστατικά των Σωματείων, που ορίζουν ότι τα μέλη τους έχουν ισότιμα δικαιώματα όσον αφορά το «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Δεν διστάζει – σαν τον χειρότερο εργοδότη – να προσφεύγει στα αστικά δικαστήρια ενάντια στη συνδικαλιστική οργάνωση των συμβασιούχων συναδέλφων και τις δημοκρατικές αρχαιρεσίες των σωματείων.

Στρέφεται ενάντια στα ίδια τα σωματεία της βάσης της, τον μοναδικό αιμοδότη του οργανωμένου υγειονομικού κινήματος.

Υπονομεύει ανοικτά τον αγώνα των συμβασιούχων για μονιμοποίηση σε μια κρίσιμη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και την επιστροφή των εργολάβων.

Δεν θέλουν τη μονιμότητα των συμβασιούχων γιατί νοιάζονται για τη δική τους «μονιμότητα» στις καρέκλες του γραφειοκρατικού, υποταγμένου, κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Είναι πάνω από 15.000 οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργολαβικοί) που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις δημόσιες μονάδες Υγείας και αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Οι συμβασιούχοι είναι ισότιμοι συνάδελφοι μας, στήριξαν και στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας κάθε μέρα, πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας,

Δεν είναι επικουρίες των μόνιμων για να ξεκουραστούν, όπως ισχυρίζονται οι Γιαννάκοι και οι Παπαναστάσηδες, αναμασώντας την επιχειρηματολογία των Υπουργών Υγείας, ούτε είναι κομπάρσοι στο τσίρκο της για να τους μοιράζει μπαλόνια, να τους χωρίζει σε ΟΑΕΔίτες, επικουρικούς, ΙΔΟΧ.

Δεν είναι καιρός όμως μόνο για διαπιστώσεις. Αυτές έχουν βγει από καιρό!

Είναι καιρός για δράση!

  • Nα γίνουν οι συμβασιούχοι ισότιμα μέλη και με πλήρη δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όλα τα Σωματεία
  • Μόνιμη δουλειά για όλους, δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας για όλους. Κατάργηση όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων
  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΩΡΑ. Με νόμο που θα έχει γενική ισχύ και άμεση εφαρμογή και κάλυψη όλων των αναγκών με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία
  • Συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων των Νοσοκομείων τώρα για να σπάσει το πραξικόπημα της διασπαστικής, συμβιβασμένης ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Υπογραφές

Αμπελογιάννη Βάσω Γραμματέας του Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Άρτας και μέλος του Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ

Αντωνόπουλος Τάσος Πρόεδρος Σωματείου  Εργαζομένων Λαϊκού Νοσοκομείου και μέλος των Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ και της ΑΔΕΔΥ

Βουγέλλης Στρατής Πρώην Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας

Βουτσινά Βάσω Πρώην Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Κεφαλονιάς

Γαρδικλής Δημήτρης Γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ασκληπιείου

Γκούμπλιας Δημήτρης μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ

Κόνιαρης Χρήστος μέλος  Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑ και μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ

Κοσμοπούλου Όλγα μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας – ΔΑ

Κουρμουλάκης Γιάννης μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ

Κραβαρίτης Νίκος αναπληρωτής Γραμματέας του Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων Αττικού

Μαλίνογλου Νίκος μέλος του Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σισμανόγλειο

Μανουσάκης Γιώργος Πρώην πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Αγ. Νικολάου και πρώην μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ

Μερμίγκης Στέλιος μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου

Μηνδρινός Ντίνος Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Βόλου

Μπέκος Χρήστος Πρώην Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Τρικάλων

Ορφανός Νίκος Γραμματέας Σωματείου  Εργαζομένων Λαϊκού Νοσοκομείου και μέλος του Γ.Σ. της ΠΟΕΔΗΝ

Παναρέτου Λευτέρης Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ

Πασχάλη Βιβή μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός

Ρίζος Μιχάλης Πρόεδρος Σωματείου  Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου και μέλος της Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ

Σαλωνίδης Θεοφύλακτος ΔΣ  Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ

Τοσονίδου Δέσποινα Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων  Νοσοκομείου Ασκληπιείου και μέλος της ΕΕ της ΟΕΝΓΕ

Τσολάκης Γιάννης Μέλος του Δ.Σ. του  Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Νίκαιας – ΔΑ

Η συγκέντρωση των υπογραφών συνεχίζεται