Χρυσοχοΐδης: Στον εισαγγελέα, αναρτήσεις με θεωρίες συνωμοσίας για τον κορονοϊό

Στη Δικαιοσύνη, παραπέμπονται, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφορές που αφορούν σε «θεωρίες συνωμοσίας» για τον κορονοϊό, οι οποίες αναρτήθηκαν τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο, σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι συγκεκριμένες αναρτήσεις αναφέρουν ότι η Covid-19 είναι «παραμύθι» επί της ουσίας και εκτός των άλλων παροτρύνουν τον κόσμο να αρνείται να δεχτεί πρόστιμα και κυρώσεις και να μην εφαρμόζει τα μέτρα για περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

«Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για θεωρίες συνομωσίας, θα πάρουμε όλα τα μέτρα να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υλικό αναρτήσεων στο διαδίκτυο προς ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση. Το υλικό ήδη εστάλη στον εισαγγελέα ο οποίος θα το αξιολογήσει και πιθανόν να διατάξει προκαταρκτική εξέταση.

«Θα πάρουμε όλα τα νόμιμα μέτρα ώστε να μην απειληθεί η δημόσια υγεία από παραπληροφόρηση ή θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ο κορονοϊός δεν προσφέρεται για εκκλήσεις ανυπακοής ή για σενάρια συνωμοσίας», είπε ο υπουργός και προσέθεσε: «Σε κάθε ενέργεια, σε κάθε πράξη μας, να κυριαρχεί η ευθύνη και η συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας. Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας υγείας, από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές».


Προφανώς, στο κάδρο για την «ευθύνη», τη «συναίσθηση των συνεπειών για τους συμπολίτες μας» και τη «δημιουργία εστιών κινδύνου της δημόσιας από ανεύθυνες κοινωνικά συμπεριφορές», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βάζει και την ίδια την κυβέρνηση, που μεταθέτει την πολιτική ευθύνη της στην «ατομική ευθύνη» για να καλύψει ακριβώς αυτό που κατηγορεί: ότι με την κοινωνικά ανεύθυνη συμπεριφορά της, την μη ύπαρξη σχεδίου σε κάθε επίπεδο για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης αύξησης των κρουσμάτων και του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δημιούργησε εστίες κινδύνου για τη δημόσια υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κοινωνικά ανεύθυνης συμπεριφοράς είναι και η ανυπαρξία σχεδιασμού και αντιμετώπισης του κορονοϊού είναι τα Μέσα Μεταφοράς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εστίας διασποράς του ιού, όπως διαφάνηκε και χθες από τη συνάντηση Συντονισμού Αιρετών και ΜΕΤΑ, με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών.