Δέσμη πέντε μέτρων στο ασφαλιστικό σύστημα προτείνει η «επιτροπή Πισσαρίδη», στην ενδιάμεση έκθεση της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και συγκεκριμένα αλλαγές στη δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και αναλογικότερη σχέση ανάμεσα στις παροχές και τις εισφορές στον δημόσιο διανεμητικό πυλώνα ασφάλισης.
Στις βασικές προτάσεις, η μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε πλήρως κεφαλαιοποιητικές, με άμεση εφαρμογή για όλους όσοι εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Επίσης, ενίσχυση του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης. Επαγγελματικά ταμεία και τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια θα παραμείνουν σε εθελοντική βάση, όπως ισχύει, αλλά εξετάζεται η εισαγωγή σημαντικών φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζόμενων σε αυτά.
Η μεταρρύθμιση της επικουρικής, όπως αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης των τεχνοκρατών, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα και με ευρύ πεδίο εφαρμογής (ενδεικτικά, για όλους τους νέους εργαζόμενους και εθελοντικά για όσους παλαιότερους ασφαλισμένους το επιλέξουν).
«Η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού πυλώνα αποτελεί πράξη διαγενεακής αλληλεγγύης και συντείνει στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της οικονομίας στο απώτερο μέλλον. Συμπληρωματικά προς την παραπάνω κατεύθυνση, είναι ιδιαίτερα σημαντική η θέσπιση αποτελεσματικού και αυστηρού κανονιστικού πλαισίου για τα ασφαλιστικά ταμεία στον δεύτερο και τρίτο πυλώνα κατά τα πρότυπα πολλών χωρών της ΕΕ, όπως και η λειτουργία ενός δημόσιου ασφαλιστικού ταμείου στον δεύτερο πυλώνα, με κεφαλαιοποίηση», επισημαίνεται στην έκθεση.
Επιγραμματικά οι προτάσεις της «επιτροπής Πισσαρίδη»
1. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας (ασφαλιστικών εισφορών).
2. Μείωση του ανώτατου ορίου εισοδήματος (πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών) επί του οποίου επιβάλλονται αναλογικές ασφαλιστικές εισφορές για τους μισθωτούς εργαζόμενους, ώστε να προσεγγίσει τους μέσους όρους στην ΕΕ.
3. Αντικατάσταση της ποσοστιαίας εισφοράς υγείας των μισθωτών με ένα σταθερό ποσό ή ένα σύστημα λίγων κλάσεων, όπως ισχύει και με τους αυτοαπασχολούμενους. Εναλλακτικά, διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος αναλογικών εισφορών αλλά με ακόμα πιο χαμηλό πλαφόν ασφαλιστέων αποδοχών υγείας. Το σχετικό κενό θα καλυφθεί από γενικά φορολογικά έσοδα.
4. Αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης με τρόπο που να είναι αναλογιστικά και ουσιαστικά περισσότερο ανταποδοτική.
5. Πληρέστερη μετάβαση συντάξεων σε σύστημα τριών πυλώνων, με μείωση εισφορών και ενισχυμένους βαθμούς ελευθερίας των νοικοκυριών στη διαχείριση.
Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, το πρώην μέλος της «επιτροπής Πισσαρίδη», Πάνος Τσάκογλου, αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης.