Υπ. Μεταφορών: Ανακαλούνται οι άδειες των εργαζομένων στα ΜΜΜ για να πυκνώσουν τα δρομολόγια

Η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ για τις χρονοαποστάσεις το μήνα Αύγουστο

Ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής ο Γ’

Όπως έγραψε το ΜΕΤΑ, σε σχετική ανακοίνωσή του και με αφορμή τις απειλές εκ μέρους κυβέρνησης κατά των πολιτών με διοικητικά πρόστιμα λόγω των φαινομένων συγχρωτισμού στα Μέσα Μεταφοράς, το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών λειτουργεί με σχεδόν μηδενικές εφεδρείες σε οχήματα αλλά και σε προσωπικό, και για αυτό η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη οδηγών στα ΜΜΜ και στην ενίσχυση και στελέχωση των συνεργείων συντήρησής τους, καθώς και την ανανέωση του στόλου, για να μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες λόγω του κορονοϊού και να μην παρατηρούνται φαινόμενα συγχωτισμού.

Αντ’ αυτού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σε ανάκληση των αδειών των εργαζομένων, προκειμένου να αυξήσει τα δρομολόγια και να εκλείψουν τα φαινόμενα συνωστισμού. Έτσι, από χθες το βράδυ, ξεκίνησε η ανάκληση αδειών του προσωπικού σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ. Όπως αναφέρει το υπουργείο, «οι εικόνες των τελευταίων ημερών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μάς προβληματίζουν όλους και τα παράπονα πολιτών είναι δικαιολογημένα», ενώ ο υπουργός, Κώστας Καραμανλής, «είναι σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων και τους έχει ζητήσει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για να συντομεύσουν κατά πολύ οι χρονοαποστάσεις».

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα άμεσα μέτρα που ελήφθησαν είναι τα εξής:

– Από χθες το βράδυ ξεκίνησε ήδη ανάκληση αδειών του προσωπικού. Οι άδειες σε ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ θα περιοριστούν στο 20% κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου.

– Οι φορείς θα εκτελούν από το Σάββατο 1η Αυγούστου ειδικό προσαρμοσμένο πρόγραμμα ώστε να αυξηθούν οι συχνότητες στους συρμούς, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ και να διευκολυνθεί στο μέγιστο δυνατό η μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

– Εντός της ημέρας ο ΟΑΣΑ θα εκδώσει ανακοίνωση με τις νέες χρονοαποστάσεις που θα ισχύουν για τον Αύγουστο.

Το υπουργείο υπενθυμίζει «ότι πρέπει πάντα να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης -ιδίως η χρήση μάσκας- και οι οδηγίες των ειδικών» και αναφέρει πως «παρά τις δυσκολίες, οι θερινές άδειες κινούνται ήδη στο μισό της περσινής περιόδου και οι συχνότητες, πέραν των όποιων μεμονωμένων περιστατικών, είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σταθερά βελτιωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».

Μόνο που ξεχνά το υπουργείο πως η περσινή περίοδος δεν είχε την πανδημία του κορονοϊού και τις αυξημένες ανάγκες για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όπως επίσης και τις πρόσφατες απειλές του υπουργού Μεταφορών κατά των πολιτών, με διοικητικά πρόστιμα, επειδή παρατηρείται συγχρωτισμός και πληρότητα άνω του 65% στα ΜΜΜ, φαινόμενα που είναι αποτέλεσμα της δικής του ανεπάρκειας και πολιτικής διορατικότητας.


Η ανακοίνωση του ΟΑΣΑ για τις χρονοαποστάσεις το μήνα Αύγουστο

Στην εφαρμογή ειδικού προγράμματος δρομολογίων στα συγκοινωνιακά μέσα του Οργανισμού, προχωρά ο ΟΑΣΑ για το μήνα Αύγουστο.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 και με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών, ενισχύεται από αύριο η συχνότητα των δρομολογίων στις γραμμές των θυγατρικών εταιρειών του Οργανισμού (ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ).

Ειδικότερα, κατά τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα 6 λεπτά και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα 7 λεπτά.

Αντίστοιχα, στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, βάσει του νέου προγραμματισμού, θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων. Εφόσον, χρειαστεί, θα υπάρξουν πρόσθετες παρεμβάσεις, ανάλογα με τη διαμόρφωση των αναγκών.

Για την απρόσκοπτη εφαρμογή του έκτακτου προγράμματος των δρομολογίων, το ποσοστό του συνολικού αριθμού οδηγών του Οργανισμού που θα κάνουν χρήση της θερινής άδειας τον Αύγουστο, δεν θα υπερβεί το 20%.

Το επιβατικό κοινό καλείται να τηρεί τις αναγκαίες αποστάσεις, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενου συνωστισμού.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική.

Στις περιπτώσεις που το επιβατικό κοινό εξυπηρετείται σε αυτόματα μηχανήματα ή εκδοτήρια, συνιστάται η χρήση χρεωστικών / πιστωτικών καρτών.

Η χρήση των ανελκυστήρων απαγορεύεται, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Τέλος, σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχει παραταθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.