ΑΜΠΕ: Δεν καλύπτονται δώρα και επικουρικές στο «εφάπαξ και πλήρως τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020»

Η κυβέρνηση, σεβόμενη πλήρως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2 εκατ. συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους, ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια, προσέθεσε. Συγκεκριμένα, όπως είπε, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ:

Η κυβέρνηση σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπογράμμισαν δε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα και για αυτό δεν καλύπτονται τα δώρα και οι επικουρικές. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής, τόνισαν κύκλοι της κυβέρνησης.

Βεβαίως, καμία κουβέντα από τις πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, αναφορικά με τα απανωτά «δώρα», τον πακτωλό κρατικού χρήματος προς το κεφάλαιο (τράπεζες, βιομήχανους, επιχειρηματίες, κλινικάρχες, καναλάρχες κτλ.), το διάστημα της πανδημίας, χρήματα που θα μπορούσαν να καλύψουν ό,τι τώρα ισχυρίζονται. Όπως επίσης και καμία κουβέντα, για το ότι, για παράδειγμα, εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασεις ή οι εποχικοί εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό ακόμη να δουν χρήματα στην τσέπη τους, καθώς οι ημερομηνίες πληρωμής τους έχουν γίνει… κινητή εορτή από το υπουργείο Εργασίας.

Κυβερνητικό σχέδιο βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη

Όσον αφορά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η πρώτη πρώτη δέσμη παρεμβάσεων αφορά τα φορολογικά κίνητρα και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην προσέλκυση ξένων συνταξιούχων, κάτι που -όπως είπε- θα έχει σημαντικό φορολογικό πρόσημο.

Είπε ακόμη ότι η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά, όπως είθισται να γίνεται, δηλαδή με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην απορρόφηση, πελατειακά συμφέροντα. Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης που αποφάσισε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα και έρχονται μαζί με εγκρίσεις, ελέγχους και μνημόνια, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες της συμφωνίας. Εάν προσθέσουμε και τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου η συμφωνία για την Ελλάδα μεταφράζεται σε 72 δισ.., Να θυμίσω ότι υπήρξαμε από τους πρώτους, από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Είχα προσυπογράψει με οκτώ αρχηγούς κρατών επιστολή ζητώντας η Ευρώπη να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα. Πριν από τέσσερις μήνες, το βήμα αυτό θα φάνταζε σε πολλούς ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Κι όμως καταλήξαμε στην επιτυχία των Βρυξελλών. Και εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι, συμπλήρωσε.