3.5 C
Athens
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Χριστοδούλου: Ελλάδα ανοχύρωτη χώρα (winter is coming)

Ο Πάνος Χριστοδούλου είναι ειδικευόμενος Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής, MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, PGCert Διαχείρισης Κρίσεων στη Δημόσια Υγεία και Ανθρωπιστικής Απάντησης

Πρόσφατα

Δεν είναι κάτι που δε γνωρίζεις αυτό που σου δημιουργεί πρόβλημα. Είναι αυτό που είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις αλλά δεν είναι αλήθεια» Mark Twain

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μη γνωρίζει αρκετά πράγματα. Πόσο ακριβώς θα είναι το ποσοστό της ύφεσης; Θα υπάρξουν νέες ροές μεταναστών και προσφύγων; Θα βρεθούν νέοι επενδυτές; Αυτά είναι και τα θέματα τα οποία απασχολούν τα καλοπληρωμένα δελτία των 8. Όμως όπως σοφά μας προειδοποιεί ο Mark Twain δεν είναι τα πράγματα τα οποία δε γνωρίζουμε αυτά που θα πρέπει να μας προβληματίζουν.

Ας δούμε τι γνωρίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι είναι ισότιμο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η κυβέρνηση γνωρίζει πως η πρόσδεση (κυριολεκτικά) της χώρας στο άρμα του ευρώ την προστατεύει από τις επεκτατικές διαθέσεις της Τουρκίας. Η κυβέρνηση γνωρίζει πως αντιμετώπισε ηρωικά και με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Και σε αυτά τα γεγονότα τα ίδια καλοπληρωμένα δελτία των 8 μας καθησυχάζουνε. Για ακριβώς αυτά τα γεγονότα λοιπόν θα πρέπει να φοβόμαστε.

Γιατί όταν νομίζεις ότι γνωρίζεις μια κατάσταση ή τον τρόπο που την αντιμετώπισες, και ο τρόπος αυτός είναι λάθος, αυτό σημαίνει πως και την επόμενη φορά ο τρόπος που θα κινηθείς θα είναι λάθος. Θα αρκούσε η αναφορά στη θεώρηση των πραγμάτων για την κατάσταση με την Τουρκία για να αποδειχτεί ο παραπάνω συλλογισμός.

Το παραμύθι της ασφάλειας που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η βορειοατλαντική συμμαχία είναι γνωστό εδώ και καιρό. Στην πράξη όμως το μόνο που γίνεται είναι η χώρα να έχει απομυζηθεί από τον ορυκτό πλούτο της, από την εργασιακή δύναμη των κατοίκων της, από την αγροτική παραγωγή, την ίδια στιγμή που η μισή Κύπρος δόθηκε στην Τουρκία, τη σημαία στα Ίμια την πήρε ο αέρας, τα σύνορα στον Έβρο πηγαινοέρχονταν με το ποτάμι και πρόσφατα τα χωρικά ύδατα έγιναν αμφισβητούμενη ζώνη. Αλλά το παραμύθι συνεχίζεται. Τα σύνορά μας είναι σύνορα της ΕΕ.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως όταν ακούμε το δε συντρέχει λόγος ανησυχίας, τότε είναι που πρέπει να φοβόμαστε. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι ανοχύρωτη χώρα μόνο στην εξωτερική της πολιτική, είναι και στην πολιτική υγείας. Επί μήνες τα καλοπληρωμένα και πάλι ΜΜΕ μιλούν για θρίαμβο, για μεσσίες, για νίκες. Σε πολλά άρθρα στο παρελθόν έχει αναλυθεί το πόσο μεγάλα ψέματα ήταν όλα αυτά, πρόσφατα με τη λίστα χρηματισμού των ΜΜΕ αποδείχτηκε και το πώς και το γιατί.

Θα τα αναφέρουμε άλλη μια φορά. Η Ελλάδα διαθέτει 557 κλίνες ΜΕΘ αντί για 3500 που υπαγορεύει η κατανομή με βάση τα πρωτόκολλα της κοινωνικής ιατρικής. Στα νησιά, τα οποία η κυβέρνηση έδωσε βορά στον τουρισμό των all inclusive ξενοδοχειακών μονάδων, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική. 5 κλίνες ΜΕΘ στο Ιόνιο, 24 στο Αιγαίο και 42 στην Κρήτη. Από ότι καταλαβαίνουμε έγινε συγκλονιστική προετοιμασία. Όσον αφορά το μαγείρεμα στα νούμερα.

Το ίδιο συμβαίνει και στο ζήτημα των προσλήψεων και του εξοπλισμού. Έρευνα την οποία πραγματοποίησα σε προηγούμενο άρθρο μου έδειξε ότι έγιναν 250 περίπου προκηρύξεις νέων θέσεων γιατρών αντί για 3000 που είχε προαναγγελθεί. Ένα απλό google search για τη λειτουργία και τον αριθμό των κινητών μονάδων και της νοσηλείας κατ’ οίκο σταματά σε αποτελέσματα αναζήτησης των Μάιο. Ένας κακοπροαίρετος θα μπορούσε να αναφέρει ότι λειτούργησαν παρωδικά για το θεαθήναι και τις κάμερες. Από ερευνητικής άποψης απλά δεν ξέρουμε. Η ίδια έλλειψη στοιχείων υπάρχει και για το ποια νοσοκομεία έχουν εξοπλιστεί με διαγνωστικά τεστ για τον sars cov 2. Τέλος ούτε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ούτε μετά αυτόνομα κέντρα covid όπως αναφέρουν τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σκεφτείτε τώρα ότι όλα αυτά, το πρώτο κύμα έγινε άνοιξη. Αλλά μπροστά μας δεν έχουμε τα λιβάδια της ανάπτυξης που ονειρεύονται οι συγγραφείς των ομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως έλεγαν και ξαναέλεγαν οι βόρειοι φύλακες της γνωστής σειράς Game of thrones, The Winter is coming. Ο χειμώνας έρχεται. Και με το φθινόπωρο και το χειμώνα έρχεται και η εποχιακή γρίπη, η οποία μπορεί να επηρεάσει μέχρι και το 20% του πληθυσμού.

Σκεφτείτε μια κατάσταση λοιπόν στα νοσοκομεία που δεν εξοπλίστηκαν όπως θα έπρεπε, στα επείγοντά τους που δεν είναι αυτόνομης λειτουργίας, να προσέρχονται όσοι έχουν υψηλό πυρετό και βήχα, με το φόβο του αν έχουν γρίπη ή covid 19. Σε ποιον ειδικό χώρο αναμονής θα προσέλθουν; Με ποια διαγνωστικά τεστ θα γίνει ο αποκλεισμός της μιας ή της άλλης νόσου; Υπάρχουν τεστ ταχείας διάγνωσης, υπάρχει μοριακός έλεγχος και πρωτόκολλα διενέργειας τους. Ποια νοσοκομεία είναι εξοπλισμένα επαρκώς με όλα αυτά ώστε να μη μπλοκάρουν τα ΤΕΠ; Ή μήπως θα λειτουργήσουν αυτόνομα κέντρα που δεν υπάρχουν; Ποιοι και πόσοι γιατροί θα αντέξουν αυτή την κατάσταση; Ποιες μονάδες θα κάνουν ιχνηλάτιση στον πληθυσμό; Σε ποιες ΜΕΘ θα καταλήξουν τα σοβαρά περιστατικά;

Βέβαια, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι αυτά είναι υποθετικά σενάρια. Και στη σειρά που αναφέρθηκε προηγουμένως κανένας δεν πίστευε ότι ο χειμώνας θα ερχόταν, μέχρι που είδαν τους white walkers να περνάνε το τοίχος. Εξάλλου το τοίχος άλλοι το φυλάγανε. Αντίστοιχα επειδή η τέχνη μιμείται τη ζωή και εδώ στο πρώτο κύμα άλλοι αντιστάθηκαν και άλλοι έπαιρναν τα εύσημα στα κανάλια.

Όμως η βάση της κοινωνικής ιατρικής είναι η προετοιμασία πάνω σε σενάρια, πόσο μάλλον όταν αυτά επαναλαμβάνονται στην πραγματικότητα. Και δυστυχώς από αυτή την άποψη η Ελλάδα είναι μια ανοχύρωτη υγειονομικά χώρα, με διαλυμένες δομές υγείας, με κακής ποιότητας αρχιτεκτονική πόλεων, με μηδενικής ασφάλειας χώρους εργασίας και με απαρχαιωμένα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και αντί για προετοιμασία στήνεται ένα θέατρο εντυπώσεων.

Παρ’ όλα αυτά η πραγματικότητα υπάρχει άσχετα με τις βουλές των κυβερνήσεων και των καναλαρχών. Και ο χειμώνας θα έρθει. Και δυστυχώς δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξει αυτή τη φορά το τοίχος.

ΥΓ: Καλό είναι όποτε χρησιμοποιούμε την έρευνα ή τα κείμενα ενός ανθρώπου, πόσο μάλλον συναγωνιστή, να κάνουμε και μια παραπομπή σε αυτά.


Βιβλιογραφία:

https://www.iefimerida.gr/ellada/poedin-mono-557-klines-se-meth-anti-gia-3500

http://www.katiousa.gr/apopseis/noumera-i-epelasi-ton-achriston/

https://www.who.int/hac/techguidance/pht/en/

https://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/influenza/seasonal-influenza

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις