ΥΠΟΙΚ: Στον προϋπολογισμό του 2020 τα αναδρομικά, σταδιακή πληρωμή από το 2021

Σταϊκούρας: Στα μέσα του Οκτωβρίου το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Την εγγραφή της δαπάνης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων στον κρατικό προϋπολογισμό 2020 δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με την εξόφληση να γίνεται σε βάθος πενταετίας, ξεκινώντας από το 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική».

Στόχος είναι, αναφέρει η εφημερίδα, «να μην επιβαρυνθούν ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ (ο οποίος επίσης επέστρεψε σε έλλειμμα), από το 2021 και μετά. Θεωρώντας ότι το 2020 είναι μια χαμένη, δημοσιονομικά, χρονιά, το κόστος, που ανέρχεται σε 3,5-4 δισ. ευρώ, θα εγγραφεί λογιστικά φέτος, αλλά η καταβολή των αναδρομικών, που θα ξεκινήσει από το 2021 και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί σε μία πενταετία, δεν θα επηρεάσει τους προϋπολογισμούς σε δημοσιονομική βάση, αλλά μόνο σε ταμειακή». Φυσικά, σημειώνει η εφημερίδα, «όλα θα εξαρτηθούν» από δύο παράγοντες: την εξέλιξη της πανδημίας κορονοϊού και την «έγκριση των θεσμών».

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές αντιδρούσαν στο ενδεχόμενο δικαίωσης των συνταξιούχων και ζητούσαν μέτρα αντιμετώπισης της επιβάρυνσης που θα προκύψει. Ωστόσο, αναφέρει η εφημερίδα, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται… αισιόδοξα και «θεωρούν ότι οι θεσμοί θα το αποδεχτούν».

Να σημειωθεί, πάντως, πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση – φιέστα της ψηφιακής σύνταξης, αν και είχε προαναγγελθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και στενό του συνεργάτη, δεν έκανε ούτε μια αναφορά για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, οι οποίο τον υποδέχθηκαν… αποδοκιμάζοντάς τον με τη φράση «Ντροπή σου, κύριε πρωθυπουργέ!»

Με πληροφορίες από naftemporiki.gr


Σταϊκούρας: Στα μέσα του Οκτωβρίου το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, για το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και τον κυβερνητικό σχεδιασμό, έπειτα από συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου, «η εκταμίευση θα ξεκινήσει από το 2021, στη βάση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ