test
24.8 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΑΡΑΓΕΣ: Δεν πραγματοποιήθηκε η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, κρυπτόμενη η πλειοψηφία

Πρόσφατα

Η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ δεν έχει συνέλθει από το Φεβρουάριο, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος δοκιμάζεται από τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει η πανδημία, αλλά και την κοινή ομολογία ότι τα κρατικά μέτρα στήριξης ήταν ανεπαρκέστατα. Μισθωτοί υφίστανται μειώσεις και απολύσεις, αυταπασχολούμενοι μένουν χωρίς εισόδημα και αντιμετωπίζουν και τις δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού λόγω μέτρων lockdown, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς μέτρα προστασίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες ενώ διαρρέονται φήμες για νέες μειώσεις στους μισθούς τους. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση είχαμε ζητήσει από τις αρχές Μαΐου να συνεδριάσει ηλεκτρονικά η Αντιπροσωπεία.

Η ηγεσία του ΤΕΕ προφανώς κώφευε, επιχειρώντας να περάσει χρόνος ώστε να ξεχαστεί η ξεδιάντροπη συναίνεση που επέδειξε, όταν αρχικά δεν διεκδίκησε καμιά στήριξη για τους μηχανικούς, και στη συνέχεια επικρότησε τα αδιανόητα «σεμινάρια» με τα ιστορικά πλέον «σκόιλ ελικικου».

Σαν να μην έφτανε αυτό, το τελευταίο διάστημα επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα, και να αλλάξει αιφνιδιαστικά τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, κάτι που απετράπη από την άμεση και μαζική αντίδραση των φοιτητών πολυτεχνικών σχολών και παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Η προσπάθεια αυτή, πέραν του ότι αδιαφορεί για τη συγκυρία επιχειρεί να συνεχίσει την πορεία προς το να γίνει το ΤΕΕ γενικευμένος πιστοποιητής κάθε τεχνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αποσυνδέοντας ουσιαστικά την κτήση του πτυχίου από την πρόσβαση στα επαγγελματικά δικαιώματα.

Έτσι, και στην κλήση που έγινε για να συνεδριάσει η ΑΤΕΕ στις 11-12 Ιουλίου, το θέμα της αλλαγής των εξετάσεων ήρθε ως 4ο θέμα. Υπήρξε ξανά μαζική κινητοποίηση από φοιτητές του ΕΜΠ, για να αποτραπεί η αλλαγή. Όμως, έτσι κι αλλιώς, η απαρτία δεν επετεύχθη, αφού η συντριπτική πλειονότητα των μελών των παρατάξεων της πλειοψηφίας ΔΚΜ και ΔΗΣΥΜ δεν εμφανίστηκαν στο κτίριο του Ευγενίδειου. Εάν τους ενδιέφερε να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου, θα προσέρχονταν στη συνεδρίαση, και θα απέσυραν το θέμα της αλλαγής των εξετάσεων από την Ημερήσια Διάταξη. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν, καθώς μετά θα έπρεπε να συζητήσουν για τα φλέγοντα ζητήματα των συναδέλφων, και όχι για το πώς θα θέσουν περισσότερα εμπόδια για την είσοδο των νέων συναδέλφων στο επάγγελμα.

Έτσι, ελλείψει απαρτίας, η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε, και μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετό καιρό μέχρι να δεηθεί ο Γ. Στασινός να τοποθετηθεί ενώπιον της Κεντρικής Αντιπροσωπείας για όσα έκανε την περίοδο του lockdown, αλλά και το τι προτίθεται να κάνει στις επόμενες φάσεις που οι μηχανικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο γύρο κρίσης. Δυστυχώς για εμάς η συνεχής επαφή του με την Κυβέρνηση της ΝΔ, μόνο σε βάρος των εργαζομένων, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος μπορεί να στραφεί.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις