8.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

ΕΛΣΤΑΤ και ΟΑΕΔ εμπαίζουν τους άνεργους, Μητσοτάκης και Βρούτσης κομπάζουν πως… αναχαίτισαν τις απολύσεις

Μισό εκατομμύριο (476.358) λιγότερους ανέργους «μέτρησε» η ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο 2020! ΟΑΕΔ: 1.185.013 (24,45%), ΕΛΣΤΑΤ: 708.655 (15,5%). Διαφορά 8,95% μονάδες

Σοκάρουν, σημειώνει η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας & του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για τον Απρίλιο του 2020! Όπως φαίνεται από τον Πίνακα στη σελ. 4 της Έκθεσης του ΟΑΕΔ που παρατίθεται κατωτέρω, το σύνολο εγγεγραμμένων ανέργων για τον Απρίλιο του 2020 ανήλθε σε 1.185.013 ανθρώπους (ποσοστό 24,45%), δηλαδή 1.124.486 αναζητούντες εργασία και 60.527 που δεν αναζητούν εργασία!!

«Το επισήμως αυτό καταγεγραμμένο νούμερο είναι σοκαριστικό», υπογραμμίζει και συμπληρώνει: «Θλιβερή είναι και η διαπίστωση-ομολογία του Οργανισμού στη σελ. 5 της Έκθεσης ότι από τους 1.185.013 ανέργους, επιδοτούνται ΜΟΝΟ 192.411!! Οι υπόλοιποι άνεργοι με τις οικογένειές τους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Πέραν αυτού, δυσάρεστη έκπληξη, επίσης, για άλλη μια φορά, αποτελεί και η απόκλιση των στοιχείων ΟΑΕΔ με τα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)!

Σύμφωνα με τον Πίνακα 1 (σελ. 2) της Έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι τον μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθαν σε 708.655 (ποσοστό 15,54%)!

«Βασισμένη πάνω σε αυτό το ποσοστό του 15,54%, επαίρεται η κυβέρνηση ότι δήθεν απέδωσαν τα μέτρα που εφήρμοσε και φρέναρε τις απολύσεις», υπογραμμίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Αν προσέξουμε όμως καλύτερα στον πίνακα της ΕΛΣΤΑΤ οι άνεργοι διαχωρίζονται από τους «οικονομικά μη ενεργούς», οι οποίοι ανέρχονται σε 3.331.748 ανθρώπους. «Οικονομικά μη ενεργοί» κατά την ΕΛΣΤΑΤ, είναι τα άτομα που δεν εργάζονται, ούτε αναζητούν εργασία και ενώ ΔΕΝ εργάζονται, δεν τους συνυπολογίζει στους ανέργους προκειμένου να φανεί χαμηλότερο το ποσοστό ανεργίας! Έτσι, για τον ίδιο μήνα (Απρίλιος 2020), ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε 476.358 περισσότερους ανέργους από όλους όσους καταμετρά η ΕΛΣΤΑΤ

Η απόκλιση των δύο Οργανισμών, δηλαδή ποσοστό 24,45% για τον ΟΑΕΔ και 15,5% για την ΕΛΣΤΑΤ -που όμως είναι διαφορά 476.358 άνεργων και συνεπώς οικογενειών- είναι προκλητική!

«Το ποσοστό που δημοσιεύει ο ΟΑΕΔ (24,45% επί του ενεργού πληθυσμού) αποτελεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στη μεταπολιτευτική Ελλάδα!! Πολύ περισσότερο που όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι πραγματικοί άνεργοι, όσοι δηλαδή δεν δύνανται να καταγραφούν από τον ΟΑΕΔ λόγω της αδήλωτης- μαύρης εργασίας, αυξάνουν την ανεργία σε δυσθεώρητα ποσοστά. Με τα στοιχεία αυτά αλλά και με παλαιότερες Εκθέσεις του, ο ΟΑΕΔ ουσιαστικά διαψεύδει τόσο την ΕΛΣΤΑΤ όσο και το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση που με περίσσια θράσους διακηρύσσουν ότι έχουν πετύχει …σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα κατά της ανεργίας», τονίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Σχολιάζοντας, τις «επεξηγηματικές σημειώσεις» στη σελίδα 7 της Έκθεσης, επισημαίνει ότι δεν «σώζουν» την αξιοπιστία της κυβέρνησης, ούτε της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία προκειμένου να αναδείξει μείωση της ανεργίας, εντάσσει στην Έκθεσή της και νέους όρους όπως «εποχική προσαρμογή», ενώ δεν παραλείπει να επαναπροσδιορίζει έννοιες-ορισμούς και να επικαλείται ως «νομικό της πλαίσιο» Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 1998!!

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, έχουν πρώτο τους μέλημα την αποπληρωμή των δόσεων στους δανειστές και όχι τις οικογένειες των 1.185.013 ανέργων! Κατά τα άλλα, μετά το τέλος της καραντίνας και υπό την απειλή νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας, ολοκληρώνεται η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και καταργούνται θεσμοί δεκαετιών από το Εργατικό, Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό Δίκαιο, γεγονός που οδηγεί σε βίαιη φτωχοποίηση τον λαό μας και ολόκληρη την κοινωνία για πολλά ακόμη χρόνια», καταλήγει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Παρόμοια Άρθρα