Έκτακτη σύσκεψη Κικίλια με επιτροπή λοιμωξιολόγων σήμερα το μεσημέρι

Με αντικείμενο την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, συνεδριάζει, σήμερα, Δευτέρα 13 Ιούλη και ώρα 12μ., η επιτροπή λοιμωξιολόγων, υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Η συνεδρίαση έρχεται ύστερα από την έξαρση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες 24 ώρες ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει καθημερινά αυξημένα κρούσματα, καθώς από τις 6 Ιουλίου τα εντοπισμένα περιστατικά μολύνσεων κυμαίνονται από 27 έως και 60 ημερησίως, με πολλά εξ αυτών να εντοπίζονται στις πύλες εσόδου της χώρας.

Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τα μη ιχνηλατίσημα κρούσματα, τα αποκαλούμενα και ως «ορφανά», στα οποία δεν μπορεί να γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών και ειδοποίησης των πολιτών για πιθανή έκθεση στον κορονοϊό.

Παπαθανάσης: Ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια

Στο μεταξύ, χθες, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική ζώνη του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιοριστικών μέτρων για τα πανηγύρια.

«Τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στον δρόμο», τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι εάν διαπιστωθούν αυτές τις ημέρες παραβάσεις, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε εστίες διάδοσης του κορονοϊού, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Ο υφυπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλούν τα πανηγύρια εάν δεν τηρούνται τα μέτρα και παραδέχτηκε πως είναι δύσκολος ο πλήρης έλεγχος της εφαρμογής τους.

Γώγος: Πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κορονοϊού

Απαράδεκτα φαινόμενα χαρακτήρισε τις εικόνες συνωστισμού από τα πανηγύρια ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στην Παθολογική κλινική του ΠΓΝ Πατρών – Ρίο, Χαράλαμπος Γώγος. «Πρέπει να αποκλειστούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ. «Μια χρονιά μπορεί να κυλήσει και χωρίς πανηγύρια ή εκδηλώσεις», πρόσθεσε. Παράλληλα, ο καθηγητής ανέφερε πως, πλέουμε ήδη πάνω στο δεύτερο κύμα κορονοϊού, συμπληρώνοντας πως, βασικό πρόβλημα είναι οι συμπεριφορές μας, τονίζοντας πάνω σε αυτό πως δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα όπως οι μάσκες προστασίας.