Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 1.000 νυν και πρώην μέλη καταγγέλλουν την οργάνωση για «θεσμικό ρατσισμό»

Σε εσωτερικό έγγραφο της διεθνούς ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα, 1.000 πρώην και νυν στελέχη της Οργάνωσης την κατηγορούν για θεσμικό ρατσισμό και ενίσχυση της αποικιοκρατίας και της λευκής υπεροχής

Με μια εσωτερική δήλωση, 1.000 πρώην και νυν μέλη του προσωπικού της διεθνους Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», υπέγραψαν μια κοινή δήλωση με την οποία κατηγορούν την Οργάνωση για «θεσμικό ρατσισμό», ενίσχυση αποικιοκρατικής λογικής και προώθηση της λευκής υπεροχής.

Οι ΓΧΣ, αποτελούν έναν εκ των μεγαλύτερων ανθρωπιστικών οργανισμών στον κόσμο. Μάλιστα το 1999 τους απονεμήθηκε το Νόμπελ ειρήνης. Η ΜΚΟ παρέχει ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε άτομα από φτωχότερες χώρες και εμπόλεμες ζώνες.

Η δήλωση κατηγορεί τη διοίκηση των ΓΧΣ, ότι δεν κατανοεί την έκταση του ρατσισμού, ο οποίος και διαιωνίζεται από τις πολιτικές της οργάνωσης, σε σχέση με τις πρακτικές προσλήψεων, την εργασιακή κουλτούρα εντός της Οργάνωσης αλλά και τα προγράμματα απανθρωποποίησης, τα οποία και διευθύνονται από «προνομιούχα λευκή μειονότητα» στελεχών της Οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον «Guardian», μέσω της επιστολής η οποία απευθύνεται τόσο στους συναδέλφους των 1.000 υπογραφόντων όσο και στα διευθυντικά στελέχη της ΜΚΟ, ζητάται να διοενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα, προκειμένου να εξεταστεί ο ρατσισμός εντός των ΓΧΣ και να δρομολογηθεί μια επείγουσα και ριζική μεταρρύθμιση, για να σταματήσει η επί δεκαετιών «εξουσία και πατερναλισμός».

Ανάμεσα σε όσους υπογράφουν τη δήλωση, συμπεριλαμβάνονται ο Javid Abdelmoneim, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου των ΓΧΣ στη Βρετανία, τον Agnes Musonda, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου στη Νότια Αφρική και τον Florian Westphal, διευθύνοντα σύμβουλο των ΓΧΣ Γερμανίας.

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τον Javid Abdelmoneim, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου των MSF UK, τον Agnes Musonda, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου στη νότια Αφρική και τον Florian Westphal, διευθύνοντα σύμβουλο των MSF Germany.

Ο Χρήστος Χρήστου, διεθνής πρόεδρος των ΓΧΣ, χαιρέτισε τη δήλωση ως «καταλύτη» για την επίσπευση μιας σειράς αλλαγών που έχουν ήδη προγραμματιστεί για τη ΜΚΟ. Όπως είπε συγκεκριμένα, «το βλέπω ως ευκαιρία που έχει προκύψει από ένα τραγικό γεγονός».

Η εσωτερική δήλωση ήρθε μετά από εβδομάδες εσωτερικών συζητήσεων αναφορικά με το κίνημα Black Lives Matter. Αφορμή στάθηκε μια ανακοίνωση των ΓΧΣ Ιταλίας, στην οποία αναφερόταν ότι όποιος επιθυμεί να εμπλακεί στο έργο της Οργάνωσης, θα πρέπει να υποστηρίζει το αφήγημα «All Lives Matter», (όλες οι ζωές μετράνε). Το εν λό9γω αφρήγημα αποτέλεσε «απάντηση» στο κίνημα που αντιτίθεται στον ρατσισμό κατά των μαύρων πολιτών στις ΗΠΑ και αποτελεί κυρίως δημιούργημα αντιδραστικών λευκών πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το μέγεθος του ρατσισμού που υφίστανται οι Αφροαμερικανοί.

Τοπικότητα για τους εργαζόμενους αλλά όχι για τη διοίκηση

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το 2019 απασχολούσαν περί τους 65.000 εργαζόμενους. Ένα ποσοστό κοντά στο 90% αποτέλεσε εργαζόμενους από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται τα παραρτήματα της Οργάνωσης. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες από τις δραστηριότητές της διευθύνονται από ευρωπαίους ανώτερους διευθυντές από πέντε επιχειρησιακά κέντρα στη Δυτική Ευρώπη, με εξαίρεση μόνο ένα, το οποίο άνοιξε πέρυσι στη Σενεγάλη.

Η Padma Priya, πρώην διευθύντρια Τύπου των ΓΧΣ στο Δελχί, που έφυγε το 2018, δήλωσε ότι ο περιστασιακός ρατσισμός ήταν «πραγματικότητα για ανθρώπους σαν εμένα κάθε μέρα» και πρόσθεσε ότι «υπήρχε μια συνεχής αίσθηση ότι χρειάζονται το εθνικό προσωπικό για να συνεχίζουν να κινούνται τα πράγματα, αλλά διαφορετικά όπως είπε το αφήγημα ήταν ότι “είμαστε καλύτεροι από αυτούς”». «Ήταν κουραστικό», είπε.

Ένας εκ των υπαλλήλων φέρεται να δήλωσε πως υπήρχε μια «σχεδόν ασφυκτική» νοοτροπία λευκών σωτήρων στην Οργάνωση.