Ξήλωμα στα παγκάκια της πλατείας Βικτωρίας η «λύση Μπακογιάννη» για τους άστεγους πρόσφυγες

Μία αντικοινωνική, μη λύση, για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Βικτωρίας, θύματα των μαζικών εξώσεων και της απουσίας σχεδίου των αρμόδιων αρχών, βρήκε ο Δήμος Αθηναίων, που ξήλωσε παγκάκια στον συγκεκριμένο χώρο, «μετά από αίτημα περίοικων», ώστε να τους απομακρύνει

Φωτογραφία με πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας, στις 16-06-2020

Ενώ οι αντιδράσεις για τον «Μεγάλο Περίπατο» πληθαίνουν, οι πρόσφυγες συνωστίζονται σε ανοικτούς χώρους καθώς δεν υπάρχουν καταλύματα να τους φιλοξενήσουν, μετά τις μαζικές εξώσεις του Ιουνίου και δυνάμεις των ΜΑΤ πραγματοποιούν συχνές επιχειρήσεις με βιαιότητες εναντίον τους, ο δήμος Αθηναίων, υπό τον Κώστα Μπακογιάννη, αποφάσισε να «παρέμβει», ξηλώνοντας παγκάκια από την πλατεία Βικτωρίας.

Σύμφωνα μάλιστα, με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η κίνηση αυτή ήρθε «έπειτα από αίτημα περιοίκων για να μη μένει κόσμος στην πλατεία». Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, περίοικοι τονίζουν ότι «οι πρόσφυγες κάθονται κάτω, δεν παίζουν ρόλο τα παγκάκια» και ζητούν να δοθεί επιτέλους λύση.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το ρεπορτάζ φιλοξενεί και πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, που σχολιάζουν ότι οι πρόσφυγες «άφησαν πίσω τις οικογένειές τους και ήρθαν στην πλατεία για να πιέσουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους»…

Σχολιάζοντας την παρέμβαση, η παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», του Νάσου Ηλιόπουλου, αναφέρει: «Η εργαλειοποίηση από τη δημοτική αρχή του δημόσιου χώρου και της αυξημένης ανάγκης γι’ αυτόν έχει πλέον ξεφύγει από τα στοιχειώδη όρια της πολιτικής αξιοπρέπειας. Το ξήλωμα στα παγκάκια της πλατείας Βικτωρίας, ως μέσο αντιμετώπισης της συγκέντρωσης προσφύγων που προκαλείται από τις κυβερνητικές επιλογές, προκαλεί θλίψη. Θλίψη για το γεγονός ότι ένα πρόβλημα που απαιτεί ουσιαστικές παρεμβάσεις, με αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος και δημιουργία δομών ένταξης για τους άστεγους πρόσφυγες, αντιμετωπίζεται από το Δήμο Αθηναίων με συνταγές τύπου “πονάει χέρι, κόβει χέρι”. Η δημοτική αρχή οφείλει να σεβαστεί τώρα την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να δώσει αξιοπρεπή λύση στο ζήτημα, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.»

Υπενθυμίζεται ότι αστυνομική επιχείρηση, με ξύλο εναντίον οικογενειών προσφύγων, οργανώθηκε το μεσάνυχτα του Σαββάτου στην Πλατεία Βικτωρίας, με τους πρόσφυγες που βρίσκονταν άστεγοι εδώ και μέρες να μεταφέρονται διά της βίας στην Αμυγδαλέζα. Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν τη βιαιότητα των ΜΑΤ.

Το επόμενο βράδυ, η νέα επιχείρηση έγινε υπό την παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη.


Σχετικές αναρτήσεις: