8 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Μύδροι ΟΙΕΛΕ για το ψεύδος Κεραμέως, τη διασφάλιση εργασίας με.. ελεύθερες απολύσεις και τα πιο ευέλικτα ιδιωτικά σχολεία

Για «πλήρη επιβεβαίωση» της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και για «διάλογο – παρωδία όσο και για το τι ετοιμάζεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση» κάνει λόγο η Ομοσπονδία, με αφορμή τη σημερινή της συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την υφυπουργό, Σοφία Ζαχαράκη, και τη Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Σίσσυ Γκίκα. Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ αποχώρησαν από τη συνάντηση, στην οποία επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων, του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων, του Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος και του Πανελληνίου Συλλόγου Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΙΕΛΕ, με τον τίτλο «Ιδιωτικό σχολείο super market και διασφάλιση εργασίας με… ελεύθερες απολύσεις και συμβάσεις ετοιμάζει η Υπουργός Παιδείας – Η ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε το διάλογο-φαρσοκωμωδία για το ρουσφέτι στους σχολάρχες και αποχώρησε», εξηγεί τους λόγους.

Όπως υπογραμμίζει, η Ν. Κεραμέως «σε ένα κρεσέντο υποκρισίας ανακοίνωσε ότι το σφαγιαστικό αυτό νομοθέτημα που τελειώνει το ιδιωτικό σχολείο ως πάροχο κοινωνικού αγαθού και τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό ως λειτουργό της εκπαίδευσης, γίνεται για το καλό του… μαθητή! Είχε μάλιστα το απύθμενο θράσος να πει ότι θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας μας με… ελεύθερες απολύσεις και με ελεύθερες συμβάσεις-λάστιχο(!) και ότι ενώ δεν τίθεται κανένα ζήτημα μεταφοράς μας στο υπουργείο Εργασίας, οι καταγγελίες των συμβάσεων θα γίνονται με βάση το κοινό εργατικό δίκαιο».

Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ, αφού τόνισαν στην υπουργό πως σήμερα «γράφεται η πιο μελανή σελίδα στην ιστορία της εκπαίδευσης, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προτίμησε να πορευτεί με το συμφέρον 100 επιχειρηματιών και όχι με το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον και με το αγαθό της εκπαίδευσης, κατήγγειλαν τον προσχηματικό διάλογο και αποχώρησαν χαρακτηρίζοντας την Υπουργό ως άνθρωπο τακτοποίησης επιχειρηματικών ρουσφετιών και ως “δεύτερο Αρβανιτόπουλο”».

Έπειτα από τις εξελίξεις πραγματοποιήθηκε έκτακτο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ στο χώρο του υπουργείου Παιδείας όπου αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1) Πρόσκληση για άμεση συνάντηση με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ – ΟΛΜΕ, διότι το  νομοθέτημα για την ιδιωτική εκπαίδευση θέτει πρώτα και κύρια σε κίνδυνο τη δημόσια εκπαίδευση, το δημόσιο σχολείο και το σύνολο των μαθητών.

2) Να ζητηθεί η άμεση αντίδραση των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ).

3) Να καταγγελθεί η νομοθέτηση της πλήρους εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης στην Ελλάδα στα διεθνή συνδικάτα της εκπαίδευσης (ETUCE, Education International) και να ζητηθεί η συνδρομή τους για την προστασία του αγαθού της παιδείας και των μαθητών.

4) Λίγο πριν την έναρξη του σχολικού έτους να συγκληθούν έκτακτες συνελεύσεις, για να αποφασιστούν κινητοποιήσεις και να χαραχθεί η δύσκολη πορεία του κλάδου το επόμενο διάστημα.

«Δεν φοβηθήκαμε ούτε το 2010, ούτε το 2013 , δεν θα φοβηθούμε ούτε τώρα. Το δίκιο είναι με το μέρος μας, εμείς υπερασπιζόμαστε το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, το δημόσιο συμφέρον, το καλό της κοινωνίας, τα δικαιώματα των αδύναμων και των μη προνομιούχων. Όλοι μαζί ενωμένοι θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά», σημειώνει στη σχετική της ανακοίνωση η ΟΙΕΛΕ

Η ανακοίνωση και το ψεύδος Κεραμέως

Στην ανακοίνωση για τη συνάντηση υπό τον τίτλο «Πιο ευέλικτα, πιο αυτόνομα ιδιωτικά σχολεία, στο πλαίσιο της συνολικής μας μεταρρύθμισης  για ένα σύγχρονο και καινοτόμο σχολείο», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας ανάμεσα στα άλλα, στοχεύοντας την ΟΙΕΛΕ: «Είναι λυπηρό ότι στο γόνιμο αυτό διάλογο μόνο ένας φορέας επέλεξε επί της ουσίας να μην συμμετάσχει: η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό στέρησε από τους εκπαιδευτικούς που εκπροσωπεί τη δυνατότητα να καταθέσουν απόψεις και προτάσεις, να συνεισφέρουν στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου της ιδιωτικής εκπαίδευσης και του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών. Οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ αποχώρησαν από το τραπέζι των συνομιλιών, αμέσως μόλις έφτασαν στο Υπουργείο. Δεν θέλησαν καν να ακούσουν τις θέσεις της ηγεσίας, να συζητήσουν από κοινού για τον ύψιστο στόχο: τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης για κάθε μαθητή. Η πόρτα του Υπουργείου, όμως, είναι πάντοτε ανοιχτή».

Η ανταπάντηση ΟΙΕΛΕ

Η ανταπάντηση δεν άργησε να έρθει από την ΟΙΕΛΕ, με νέα ανακοίνωση και τίτλο: «Παραπλάνησης και κοροϊδίας συνέχεια από την Υπουργό Παιδείας: Η ΟΙΕΛΕ αποχώρησε λόγω των τερατωδών δηλώσεων της Υπουργού για διασφάλιση εργασίας με …απολύσεις που αποδεικνύουν το βαθμό του σεβασμού της στη νοημοσύνη των εκπαιδευτικών»:

Με κατάπληξη οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Υπουργού Παιδείας με την ΟΙΕΛΕ διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου που αυτή εξέδωσε. Με έναν προκλητικό τίτλο παραπλανά τους πολίτες λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας αποχώρησαν με το που… έφτασαν στο Υπουργείο Παιδείας. Δυστυχώς το ψεύδος και η επικοινωνιακή τακτική περισσεύει…

Η πραγματικότητα είναι αυτή που περιγράφεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Ζητήθηκε από την Υπουργό να αποσαφηνιστεί η θέση της για τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο νέο νομοσχέδιο. Μόλις η Υπουργός μας γνωστοποίησε ότι διασφαλίζει την εργασία μας με …ελεύθερες απολύσεις και παραδέχθηκε κυνικά ότι οι αορίστου χρόνου συμβάσεις θα καταγγέλλονται με βάση το κοινό εργατικό δίκαιο (δηλ. ότι οι εργασιακές μας σχέσεις μεταφέρονται στο Υπουργείο Εργασίας), ήταν μονόδρομος η αποχώρησή μας, διότι ετίθετο πλέον ζήτημα αξιοπρέπειας. Θα αποτελούσε ασέβεια σε κάθε συνάδελφο να παραμείνουμε σε μια αίθουσα όπου η Υπουργός Παιδείας ανακοινώνει σε εργαζόμενους ότι είναι προς όφελός τους να απολύονται χωρίς κανένα έλεγχο, να γίνει το ωράριό τους και οι συμβάσεις τους λάστιχο, να εργάζονται εκτός ωραρίου χωρίς αμοιβή, να αποτελούν είλωτα του αφέντη-σχολάρχη. Ούτε φίλια κομματική οργάνωση θα άντεχε έναν τέτοιο ορυμαγδό υποκρισίας και κυνισμού.

Θα περιμέναμε από ένα πολιτικό πρόσωπο περισσότερη ειλικρίνεια και πολιτικό θάρρος και λιγότερο θράσος.

Παρόμοια Άρθρα