Πρόσφυγες: Στην πλ. Βικτωρίας, πρώτα τα ΜΑΤ τους… φόρτωσαν με ξύλο και μετά σε κλούβες για την Αμυγδαλέζα

Συλλήψεις αλληλέγγυων

Φωτογραφία με πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας, στις 16-06-2020

Βίαιη αστυνομική επιχείρηση διεξήχθη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στην πλατεία Βικτώριας, για την απομάκρυνση προσφύγων οι οποίοι καταφθάνουν συνεχώς από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μετά την άρση του γεωγραφικού περιορισμού για όλους όσοι έχει εγκριθεί η αίτηση ασύλου. Έχουν λάβει, δηλαδή, την μπλε σφραγίδα στο τρίπτυχό τους και μετακινούνται με ιδία έξοδα.

Όπως αναφέρει το pontiki.gr, σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά, ζητήθηκε από τους πρόσφυγες να επιβιβαστούν σε λεωφορεία που βρίσκονταν στο σημείο με προορισμό την Αμυγδαλέζα. Όταν οι τελευταίοι αρνήθηκαν, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση των ΜΑΤ για την απομάκρυνση από την πλατεία και επιβίβασή τους στα λεωφορεία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές αλληλέγγυων που βρίσκονταν στο σημείο, κάποιες εκ των οποίων μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, αφού πήραν γύρω στα 10 άτομα, από τα οποία κάποια αφέθηκαν αμέσως ελεύθερα, η μεταγωγική κλούβα αποχώρησε, και στο σημείο παρέμειναν οι κλούβες των διμοιριών, που μετακινήθηκαν μπροστά στο κτήριο του ΟΤΕ.

Μετά από λίγη ώρα, όμως, και καθώς οι πρόσφυγες είχαν ηρεμήσει, και ο αλληλέγγυος κόσμος αποχωρούσε, διμοιρίες ΜΑΤ εμφανίστηκαν από όλες τις μεριές της πλατείας και επιτέθηκαν σε όλον τον κόσμο, πιάνοντας πάνω από 20 άτομα από τους γύρω δρόμους αδιακρίτως, χτυπώντας τα και τραβώντας τα στις κλούβες.

Την ίδια ώρα άλλες διμοιρίες ΜΑΤ μπήκαν στην πλατεία, χτυπήσαν και προσπάθησαν να διώξουν τον κόσμο που ήταν εκεί προς τους δρόμους 3ης Σεπτεμβρίου και Πατησίων, με μοναδικό σκοπό να εκκενώσουν την πλατεία. Οι πρόσφυγες έφυγαν χτυπημένοι/ες χωρίς τα πράγματά τους σε διάφορους δρόμους στο κέντρο.

Τελικώς, συνολικά έγιναν 22 προσαγωγές, που έχουν μεταφερθεί στο ΑΤ Κυψέλης. Μεταξύ αυτών ένα άτομο που του έχει βγει ο ώμος, και μία γυναίκα που χωρίστηκε από τα παιδιά της, που παρέμειναν στην πλατεία.

Φωτογραφία με πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας, στις 16-06-2020

Να σημειωθεί πως πέραν της συνεχούς ροής από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Μητσοτάκης και Μηταράκης επιδεινώνουν την κατάσταση με το κύμα εξώσεων από διαμερίσματα προσφύγων στους οποίους είχε παρασχεθεί στέγη με προγράμματα του ΟΗΕ. Ο αριθμός των ανθρώπων που αναμένεται να βρεθούν στον δρόμο ξεπερνά τις 11.000, εκ των οποίων μόνο λίγοι θα μπορέσουν να βρουν εκ νέου στέγη με το διάδοχα προγράμματα, όπως το «Εστία 2» και το «Ήλιος».

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ