Συνδικαλισμός εξωδίκων και δικαστηρίων ερήμην των εργαζομένων ή συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις με συμμετοχή των εργαζομένων;

Αγωνιστική Προοπτική στα ΗΜΜΕ

Συναδέλφισσες, – φοι… Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα sites και τον τύπο, ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ προχώρησε στην αποστολή εξωδίκου προς τη Διοίκηση της ΕΡΤ και τους πολιτικούς της προϊστάμενους, ύστερα από εξουσιοδότηση του Μικτού Συμβουλίου. Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι οι εκπρόσωποι της παράταξης μας δεν έχουν λάβει μέρος σε καμία συνεδρίαση του ΔΣ ή του Μικτού Συμβουλίου της ΠΟΣΠΕΡΤ, με θέμα τέτοιο εξώδικο, ούτε έγινε ποτέ τέτοια, ή σχετική ψηφοφορία, ούτε συζητήθηκε έγκριση δαπάνης.

Επίσης θέλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι το διορισμένο ΔΣ του ΠΑΣΥΜΗΤΕ, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, έχει αποστείλει εξώδικο προς τη Διοίκηση της ΕΡΤ, με το οποίο διαμαρτύρεται και αγανακτεί επειδή η ΕΡΤ δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση του ΠΣΥΠΕΡΤ, για υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ στην ΕΡΤ. Καταγγέλλουν δηλ. τη Διοίκηση της ΕΡΤ επειδή – όπως είχε υποχρέωση – συμμορφώθηκε με την απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 15 του Νόμου 1264 και δεν προσήλθε σε διαπραγμάτευση με ένα μόνο Σωματείο που εκπροσωπεί ένα κλάδο, για τη ΣΣΕ που αφορά όλους τους εργαζόμενους !

Όπως όλοι γνωρίζουμε και θυμόμαστε πολύ καλά, σε αυτή την Επιτροπή προσέφυγαν, από κοινού η ΠΟΣΠΕΡΤ και ο ΠΣΥΠΕΡΤ, ( 22 / 3 / 2019 ), ζητώντας να αποκλειστούν τα πρωτοβάθμια σωματεία από τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Επιχειρησιακής ΣΣΕ. Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα τους και αποφάσισε ότι αρμόδια για τη σύναψη ΣΣΕ είναι τα σωματεία ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ΕΕΕΡΤ και ΣΕΚΟΧΕΡΤ. Οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2019 με τη συμμετοχή όλων των πρωτοβάθμιων Σωματείων της ΕΡΤ.

ΠΟΣΠΕΡΤ και ΠΣΥΠΕΡΤ ξαναπήγαν στα δικαστήρια για να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις και να ακυρώσουν την απόφαση της Επιτροπής του αρθ. 15 όπου και πάλι απέτυχαν.

Στη συνέχεια αποφάσισαν ότι κάνουν να το κάνουν εν κρυπτώ. Γι’ αυτό (10/12/2019), την επομένη κιόλας της ομόφωνης απόφασης του ΔΣ του ΠΑΣΥΜΗΤΕ, για τις εκλογές του Συλλόγου, πήγαν πάλι στα δικαστήρια και με μεθοδεύσεις, ερήμην των μελών και των συναδέλφων, έριξαν το εκλεγμένο ΔΣ και μπλόκαραν τις εκλογές και τη ΣΣΕ.

Αυτή είναι η λειτουργία τους και η αντίληψή τους για το συνδικάτο. Απομόνωσαν τη συνδικαλιστική δράση στα δικηγορικά γραφεία και αντικατέστησαν τις διεκδικήσεις μας με εξώδικα και δικόγραφα. Λειτουργούν αντιδημοκρατικά με προσωπικές επιλογές και αποφάσεις, με τους εργαζόμενους στη γωνία και με μοναδικό τους στόχο τη συνδιοίκηση .

Συναδέλφισσες , – φοι

Τα προβλήματα συσσωρεύονται και διογκώνονται κυρίως με ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο χωρίς αναπτυξιακό μοντέλο και χωρίς μέλλον για τους εργαζόμενους, αλλά και την πρόταση ενός χαοτικού και δυσλειτουργικού οργανογράμματος στην ΕΡΤ3. Είναι ξεκάθαρη η αντίθεση μας σε αυτό το Σχέδιο και το ίδιο ξεκάθαρη η υποστήριξη των προτάσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ3, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην απόφαση της ΓΣ για το οργανόγραμμα.

Η Διοίκηση συνεχίζει … κι αυτοί μειδιούν χαιρέκακα με την αναστολή, ακόμα και την ακύρωση ώριμων και δίκαιων διεκδικήσεων, με την επιβάρυνση των εργασιακών συνθηκών, με τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της θέσης και του ρόλου της ΕΡΤ.

Κρατούν τον Τεχνικό κλάδο και τους εργαζόμενους ομήρους και τον ΠΑΣΥΜΗΤΕ στο γύψο. Συνεχίζουν να παραβιάζουν την εντολή του δικαστηρίου, που τους δίνει εξουσιοδότηση μόνο για εκλογές, συνεχίζουν να παραβιάζουν βάναυσα το καταστατικό και την ΓΣ των μελών που με συντριπτική ψηφοφορία αποφάσισε άμεσα εκλογές!


ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΤ3

Στη γενική συνέλευση των τεχνικών της ΕΡΤ3 (23/6), με θέμα την εισήγηση της διοίκησης για το νέο οργανόγραμμα της ΕΡΤ3, έγιναν κάποιες διαπιστώσεις και πάρθηκαν ορισμένες αποφάσεις.

Απορρίπτεται σχεδόν ομόφωνα το προτεινόμενο οργανόγραμμα. Η εισήγηση της διοίκησης της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα οργανόγραμμα, που είναι συγκεντρωτικό, χαώδες και δυσλειτουργικό, για τους παρακάτω λόγους:

 • Είναι συγκεντρωτικό επειδή κυρίως ενοποιεί εξουσίες και αρμοδιότητες στη θέση του διευθυντή παραγωγής και τεχνικής λειτουργίας. Αν προσθέσουμε και την έλλειψη ελέγχου, ο κίνδυνος αυθαιρεσιών και λαθών που θα εκθέτουν την ΕΡΤ3, είναι ορατός. Ποιός εγγυάται ότι οι προμήθειες σε τεχνικό εξοπλισμό, οι αναθέσεις παραγωγών σε ιδιώτες και οι ενοικιάσεις εξωτερικών συνεργείων θα γίνονται με αδιάβλητο τρόπο και χωρίς σπατάλη δημόσιου χρήματος;

 • Αγνοεί παντελώς τμήματα και ειδικότητες, πολύ κρίσιμες στη λειτουργία ενός ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, ενώ δημιουργεί επικαλύψεις σε διαφορετικά τμήματα. Τσουβαλιάζονται εργαζόμενοι και ειδικότητες σε τμήματα με στόχους, την εντατικοποίηση της εργασίας στην κατεύθυνση «όλοι τα κάνουν όλα» και τον περιορισμό των προϊσταμένων. Δε λαμβάνεται υπόψη η τεράστια εξειδίκευση που απαιτείται για την παραγωγή ενός τεχνικά άρτιου τηλεοπτικού προϊόντος. Το εργαστήριο με το μοντάζ και τους τεχνικούς των studios αποτελούν ένα τμήμα, το master και οι μεταδόσεις άλλο, οι ηλεκτρολόγοι μαζί με τους εργαζόμενους στο πρώην τμήμα πληροφορικής, τους ψυκτικούς και τους υδραυλικούς βρίσκονται στο τμήμα υποδομών και δικτύων, ενώ εν έτη 2020 και σε μια εταιρία του μεγέθους της ΕΡΤ απουσιάζει η πληροφορική. Το κυριότερο και πιο εξόφθαλμο είναι η παντελής απουσία του τμήματος των τεχνικών της ΡΟΗΣ προγράμματος. Να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ για τεχνικό εξοπλισμό που αφορά στη ροή προγράμματος, ενώ το οργανόγραμμα δεν την προβλέπει, ούτε καν την αναφέρει. Είναι γνωστό ότι αν ο οποιοσδήποτε θέλει να μετατρέψει ένα πανελλαδικό κανάλι σε ανταποκριτικό γραφείο, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να εξαφανίσει τη ροή προγράμματος.

 • Δεν λειτουργεί πληθωριστικά και με στόχο την ανάπτυξη της ΕΡΤ3, ενώ αντίθετα, μάλλον φαίνεται να τη συρρικνώνει. Η έλλειψη βασικών στόχων και συγκεκριμένων στρατηγικών σε συνάρτηση με την κατάργηση της εσωτερικής παραγωγής προγράμματος (πέραν της ενημερωτικής), αλλά και τη συρρίκνωση όλου του παραγωγικού δυναμικού όπως περιγράφεται στο προτεινόμενο οργανόγραμμα οδηγεί στη συρρίκνωση της ίδιας της ΕΡΤ3. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να ζητήσουμε την απόσυρσή του.

Βάση των παραπάνω προτείνουμε, να ξαναγραφεί, λαμβάνοντας υπόψη τους εργαζόμενους, αλλά και το οργανόγραμμα που υπάρχει στην υπόλοιπη ΕΡΤ, ενώ ζητάμε να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω άξονες:

 • Δημιουργία δύο διακριτών υποδιευθύνσεων: Μια υποδιεύθυνση προγράμματος και μια τεχνικής λειτουργίας, οι οποίες θα πρέπει να συνεργάζονται και να αλληλοελέγχονται για το βέλτιστο αποτέλεσμα.

 • Η διάθεση των τεχνικών μέσων πρέπει να γίνεται από την υποδιεύθυνση τεχνικής λειτουργίας μέχρι το σημείο εξάντλησης των εσωτερικών δυνατοτήτων.

 • Όχι σύμπτυξη άσχετων ειδικοτήτων μεταξύ τους.

 • Πρέπει να δημιουργηθούν τμήματα που θα περιλαμβάνουν τις διαφορετικές ειδικότητες ακόμη και αν δεν ορίζονται για αυτά προϊστάμενοι. Εναλλακτικά, τα τμήματα που ενοποιούν διαφορετικές ειδικότητες θα πρέπει να ορίζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να τις περιλαμβάνουν. Για παράδειγμα, το τμήμα θαλάμων πρέπει να ονομάζεται τμήμα «θαλάμων μοντάζ και εργαστηρίου τηλεόρασης». Πρέπει να δημιουργηθούν σε αυτό τρεις ομάδες έργου ή τομείς ευθύνης, για τους οποίους θα περιγράφονται ακριβώς και ανεξάρτητα τα καθήκοντά τους.

 • Τμήμα ραδιοφωνίας που θα υπάγεται στις τεχνικές υπηρεσίες.

 • Πρόβλεψη για εσωτερικές παραγωγές πέραν της ενημέρωσης.

Στο περιθώριο της συνέλευσης τέλος έγιναν δύο επισημάνσεις:

 • Η απουσία του Τοπικού Παραρτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ, δυσκολεύει την ενοποίηση και το συντονισμό των διαφόρων ειδικοτήτων για κοινή αντίδραση στις πολιτικές της διοίκησης.

 • Η διάσπαση του ΠΑΣΥΜΗΤΕ και η διορισμένη διοίκησή του, είναι εμπόδιο στη δημοκρατική λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του συλλόγου.