3.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΠΕ «Η Αθηνά»: Για τις εχθρικές με το δημόσιο σχολείο και νηπιαγωγείο αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής Γαλατσίου

Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβολίου Γαλατσίου απαξιώνει τη δίχρονη προσχολική αγωγή και υποβαθμίζει συνολικά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πρόσφατα

Tην Πέμπτη 26 Ιούνη, πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Γαλατσίου έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

Η σύγκληση και η συνεδρίαση του ΔΣ ήταν αποτέλεσμα της αποφασιστικής δράσης του Συλλόγου μας, της Ένωσης γονέων και φορέων του Γαλατσίου που απαίτησαν μια δημόσια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος και οι Κυβερνήσεις πολιτεύτηκαν στο θέμα αυτό κι εξέφρασαν την εναντίωσή τους στη δρομολόγηση μέτρων που υποβαθμίζουν τόσο το Νηπιαγωγείο όσο και το Δημοτικό Σχολείο.

Η συνεδρίαση, που κατακλύστηκε από συναδέλφους των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής, από φορείς και συλλογικότητες γονέων και πολίτες του Γαλατσίου που διεκδίκησαν και πήραν το λόγο, ανέδειξε την απαίτηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνικής πλειοψηφίας για ένα δίχρονο δημόσιο νηπιαγωγείο και μια εκπαίδευση ποιότητας για όλα τα νήπια 4-6 ετών που διαβιούν στο Γαλάτσι, ενώ το εισηγητικό σημείωμα της Δημοτικής Αρχής που διακινήθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους, αοριστολογούσε για την τριετή αδράνεια και καλούσε σε πολιτική απόφαση για την επίταξη χώρων από Σχολεία και χρήση ακατάλληλων χώρων σε Νηπιαγωγεία όπως τελευταία στιγμή υπέδειξε η Α’ Διεύθυνση.

Aπό την πλευρά του Συλλόγου Αθηνά και των εκπροσώπων του, τέθηκαν :

  • Οι σοβαρές ευθύνες τόσο του Δήμου όσο και των Κυβερνήσεων για τη μηδενική πρόοδο που υπήρξε σε χώρους στέγασης, υποδομές και εκπαιδευτικό προσωπικό για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τα τρία χρόνια που πέρασαν από τη θεσμοθέτησή της.

  • Το γεγονός ότι ακόμα και τη φετινή χρονιά, που είναι χρονιά της πλήρους εφαρμογής σε όλους τους Δήμους, δεν προβλέφτηκε ούτε μισό ευρώ στον προϋπολογισμό για υποδομές και διορισμούς νηπιαγωγών, ενώ ο Δήμος Γαλατσίου, αγνόησε για τρίτη χρονιά την υποχρέωση του να εξασφαλίσει, είτε με σχέδιο ανέγερσης είτε με προσωρινή ενοικίαση, περί τις 11-15 αίθουσες που απαιτούνται για να φοιτήσει με ασφάλεια και ποιότητα στο δημόσιο νηπιαγωγείο το σύνολο των νηπίων 4-6 και με χαρακτηριστικότερη των επιλογών και των προτεραιοτήτων του Δήμου Γαλατσίου την αγορά οικοπέδου για την ανέγερση παιδικών σταθμών, την ώρα που τίποτα δεν προωθήθηκε για το Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

  • Η μεθόδευση της Α’ Διεύθυνσης ΠΕ Αθηνών να αξιοποιήσει κατ’ εντολή του Υπουργείου Παιδείας τον άθλιο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα (από 22 στους 25), να προβεί σε εκτεταμένη επιχείρηση μετακινήσεων των νηπίων και προνηπίων που εγγράφηκαν (αγνοώντας ότι με ευθύνη του Δήμου και του Υπουργείου μεγάλο μέρος των μαθητών 4-6 ετών δεν έχει εγγραφεί εσκεμμένα παρά την υποχρεωτικότητα του νόμου) και να εισηγηθεί στο Δήμο την επίταξη αναγκαίων αιθουσών από Δημοτικά σχολεία, για να κλείσει με τους χειρότερους όρους ευτελισμού και απαξίωσης το κεφάλαιο της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο Γαλάτσι. Η μεθόδευση αυτή επιχειρεί να ξελασπώσει το Δήμο και τις Κυβερνήσεις και να παγιώσει πληθωρικά τμήματα στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, ώστε να εξευρεθούν (όπως-όπως κι όπως να΄ναι) χώροι από τα Δημοτικά σχολεία που τάχα θα “υλοποιήσουν” μια μόνο κατ’ ευφημισμό, δίχρονη προσχολική αγωγή.

  • Η καταγγελία της ακραίας αυθαιρεσίας του Δήμου Γαλατσίου και της Α΄ Διεύθυνσης να επιταχθούν χώροι που χρησιμοποιούνται για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των σχολικών μονάδων, μια επιλογή που υποβαθμίζει την εκπαίδευση τόσο των νηπίων όσο και των μαθητών των Δημοτικών σχολείων, αφού τα Δημοτικά στερούνται δια παντός αναγκαίους χώρους και εμποδίζεται αμετάκλητα η ανάπτυξη του μαθητικού δυναμικού που διαβιεί εντός των ορίων τους, ενώ εγείρονται και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, από την κοινή συνύπαρξη, είσοδο, αποχώρηση και προαυλισμό νηπίων και μαθητών του Δημοτικού, λόγω του υπάρχοντος σχεδιασμού των κτιριακών υποδομών.

Απαιτήσαμε :

  • Την πλήρη εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο Δήμο Γαλατσίου και καλέσαμε το Δήμο να προβεί σε ενημέρωση όλων των κατοίκων για την υποχρεωτικότητα εγγραφής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο όλων των παιδιών από 4-6 ετών και να φροντίσει για την παράταση των εγγραφών, ώστε να αποτυπωθεί ο πραγματικός αριθμός νηπίων και προνηπίων.

  • Αμέσως μετά να προβεί ο Δήμος σε ενοικιάσεις και διαμορφώσεις χώρων-ως παραρτήματα με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν σε κάθε νηπιαγωγείο και κάθε περιοχή. Ταυτόχρονα και χωρίς καμιά καθυστέρηση να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, η δέσμευση χώρων και το πρόγραμμα ανέγερσης και ίδρυσης νέων νηπιαγωγείων. Να αναζητηθεί και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, να λυθούν άμεσα όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα στην εξασφάλιση και απόδοση οικοπέδων για ανέγερση σχολικών κτιρίων. Αναδείξαμε συνάμα την ανάγκη για μαζικούς διορισμούς νηπιαγωγών – εδώ και τώρα, όπως και του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού σε κάθε νηπιαγωγείο.

Σε παράλληλες και αντίστοιχες τοποθετήσεις, διατυπώσεις και αιτήματα με το Σύλλογο μας, προχώρησαν οι εκπρόσωποι γονέων, φορέων, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί που πήραν το λόγο.

Ύστερα από τις τοποθετήσεις των δημοτικών παρατάξεων, ο Δήμαρχος αγνοώντας το άρωμα Παιδείας που αναδύθηκε και κυριάρχησε στην αίθουσα, επέμεινε μέχρι τέλους, στη μοναδική συνεδρίαση που έγινε εδώ και τρία χρόνια, στη νομιμοποίηση των πολιτικών του επιλογών με τις οποίες πορεύτηκε όλο αυτό το διάστημα, που είναι εχθρικές με το Δημόσιο Σχολείο και Νηπιαγωγείο. Αποκαλύπτοντας τη μεθόδευση της Α’ Διεύθυνσης και του Υπουργείου για τορπιλισμό της πραγματικής και ποιοτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης , ζήτησε την αποδοχή της πρότασης για επίταξη χώρων και της στημένης εισήγησης της Α’ Διεύθυνσης, πρόταση που υπερψηφίστηκε από τη δημοτική πλειοψηφία, στην οποία συμμετέχουν και τέσσερις εκπαιδευτικοί, χωρίς αντιρρήσεις.

Εμείς σαν Σύλλογος ξεκαθαρίζουμε ακόμα μια φορά προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν συμβιβαζόμαστε με μια τέτοια εξέλιξη και δε θα συναινέσουμε σε μία απόφαση της Δημοτικής Αρχής που όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την Προσχολική Αγωγή, αλλά υποβαθμίζει όλη την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στο Γαλάτσι. Η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση δε χαρίστηκε αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε την υλοποίησή της με όρους που της αρμόζουν στο 2020, κόντρα στο λόμπι των δημάρχων που την εχθρεύονται και στο Υπουργείο Παιδείας που οδηγεί συνολικά την Παιδεία στον εκπαιδευτικό μεσαίωνα.

Καλούμε τους συναδέλφους των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων, τους συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων να συνεχίσουμε τη συλλογική δράση για την πραγματική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, την αντίσταση στα σχέδια υπονόμευσης αλλά και τις αντιεκπαιδευτικές λύσεις, που αποφασίζονται. Η μάχη για το δημόσιο σχολείο συνεχίζεται!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις