ΣΥΠΑ: «Εργαλείο» εργοδοτικού μηχανισμού οι γνωμοδοτήσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

Να μην επιτρέψουμε να τσαλαπατούνται και να αξιοποιούνται κατά το δοκούν από την Περιφερειακή Αρχή ως εργαλείο, για να στήσει εργοδοτικό μηχανισμό

Με μια νέα αντεργατική επιλογή απαντάει η Περιφερειακή Αρχή σε αιτήματα εργαζομένων, που αφορούν τη χορήγηση αδειών υπηρεσιακής εκπαίδευσης και «μετακινήσεων» σε υπηρεσίες άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Παρά τις θετικές γνωμοδοτήσεις (ομόφωνες ή κατά πλειοψηφία) του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για τα ζητήματα αυτά, δεν εκδίδονται αντίστοιχα θετικές αποφάσεις από την Περιφερειακή Αρχή, δεν προχωρούν και δεν υλοποιούνται όλες οι αποφάσεις…

Χρησιμοποιούνται άλλα μέτρα κι άλλα σταθμά για ίδιες ή ανάλογες υποθέσεις εργαζομένων, ικανοποιώντας βέβαια πάραυτα τα αιτήματα των ημετέρων (πχ μετακινήσεις, που εισηγούνται Γενικοί Διευθυντές, Αντιπεριφερειάρχες και άλλα πολιτικά-κυβερνητικά πρόσωπα).

Αξιοποιούνται αντιρρήσεις και σκοπιμότητες Διευθυντών, Γενικών Διευθυντών, Αντιπεριφερειαρχών για να ακυρωθούν θετικές γνωμοδοτήσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, για να μπουν εμπόδια στην μεταπτυχιακή εκπαίδευση εργαζομένων και στη μετακίνησή τους σε υπηρεσία, που επιθυμούν. Αξιοποιούνται αυτά τα «τσαλιμάκια» και τα εκκρεμή αιτήματα για να υποχρεώσουν συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα, να χτυπήσουν πόρτες και να παρακαλέσουν…, προσπαθώντας να τους οδηγήσουν με αυτό τον τρόπο στο άρμα του εργοδοτικού μηχανισμού…

Αξιοποιούνται κατά το δοκούν υπαρκτά και ανύπαρκτα προβλήματα των υπηρεσιών για να δικαιολογηθούν οι σκόπιμες διακρίσεις, η ανισοτιμία και να δοθεί νομιμοφάνεια στις αντεργατικές αρνητικές αποφάσεις τους. Την ίδια ώρα, που μπαίνουν εμπόδια σε αιτήματα συναδέλφων, υπογράφονται αποφάσεις για άλλους, προκειμένου να υπερ-στελεχώσουν γραφεία Αντιπεριφερειαρχών κλπ.

  • Είναι η πρώτη Περιφερειακή Αρχή, που χρησιμοποιεί κατά γράμμα το αντεργατικό της δικαίωμα να μην «δεσμεύεται» από τις θετικές γνωμοδοτήσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

  • Τσαλαπατά τις γνωμοδοτήσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και εκδίδει αποφάσεις που δεν ευθυγραμμίζονται με αυτές, προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι είναι στην «διακριτική της ευχέρεια» να το κάνει, ακόμα στις περιπτώσεις, που ο Υπαλληλικός Κώδικας απαιτεί την «σύμφωνη γνώμη του» (εκπαιδευτικές άδειες, μετακινήσεις σε υπηρεσία άλλης Π.Ε.).

  • Δείχνει αδιαφορία για τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζομένων να «μετακινηθούν» σε άλλες υπηρεσίες, οδηγώντας τους με αυτόν τον τρόπο στο να προτιμήσουν να μεταταχθούν ή να αποσπαστούν σε άλλους φορείς του δημοσίου, όπως έγινε με αρκετούς συναδέλφους το τελευταίο διάστημα, οξύνοντας παραπέρα το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών. Κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι πίσω από κάθε αίτημα συναδέλφου για «μετακίνηση» σε άλλη υπηρεσία κρύβονται οικογενειακές και προσωπικές δυσκολίες (από την απόσταση, την φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων κλπ), κρύβονται απαξιωτικές και αυταρχικές συμπεριφορές υπηρεσιακών στελεχών, συνεχείς δυσλειτουργίες των υπηρεσιών κλπ.

  • Καταπατά κάθε έννοια «χρηστής διοίκησης» με αλλοπρόσαλλες αποφάσεις, που βγαίνουν μετά από πολλούς μήνες, ακόμα και χρόνο και που διαπνέονται από πλήθος διακρίσεων απέναντι στους υπαλλήλους. Αποφάσεις, που περνάνε από «πεντακόσια κύματα» για να φτάσουν στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ξεπερνώντας στις περισσότερες των περιπτώσεων κάθε έννοια του «εύλογου χρονικού διαστήματος», όπως ορίζεται…

  • Αρνείται να δώσει εκπαιδευτική άδεια να συνεχίσουν συνάδελφοι τις σπουδές τους, σπουδές για τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει δίδακτρα, δεδομένου ότι αρκετοί βρίσκονται στο μέσον των μεταπτυχιακών τους σπουδών κι έχουν καταναλώσει την κανονική τους άδεια, περιμένοντας την σχετική απόφαση προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα, να μελετούν κλπ, τσαλαπατώντας με αυτόν τον τρόπο την λεγόμενη «αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του υπαλλήλου προς την διοίκηση». Έτσι, με αυτό τον τρόπο, παριστάνοντας πως αγνοεί τις αυξημένες υποχρεώσεις κάθε μεταπτυχιακού, κάνει λάστιχο τους υπαλλήλους και ουσιαστικά τους απαγορεύει να συνεχίσουν τις σπουδές τους, ανατρέποντας στην πράξη την υποχρέωση της διοίκησης να στηρίζει κάθε πρωτοβουλία για την δια βίου μάθηση, αθετώντας την αρχική σχετική απόφασή της και καθιστώντας την προσχηματική. Ιδιαίτερα μάλιστα αναφορικά με τις γυναίκες εργαζόμενες, καθιστά, με τον τρόπο αυτό, ανεδαφική κάθε επίφαση για προάσπιση της ισότητας των φύλων.

  • Δημιουργεί δύο ταχυτήτων μεταπτυχιακούς φοιτητές – υπαλλήλους. Αυτούς που διευκολύνονται να τα βγάλουν πέρα (δουλειά, σπουδές, οικογενειακές υποχρεώσεις κλπ) με ευμενέστερες συνθήκες κι αυτούς που τους προστίθενται επιπλέον εμπόδια.

  • Από την μια το κράτος μοριοδοτεί την επιμόρφωση και την εκπαιδευτική εξέλιξη των υπαλλήλων σε όλες τις πλευρές της υπηρεσιακής εξέλιξής τους, καλώντας τους μάλιστα να την πληρώσουν ακριβά με τα διάφορα δίδακτρα, βιβλία κ.α, κι απ’ την άλλη βάζει εμπόδια κάθε είδους, σε όσους θέλει. Έτσι έχει «λυμένα τα χέρια του», να δίνει περισσότερα εφόδια σε όποιον θέλει, να προωθεί σε θέσεις ευθύνης όποιον θέλει…, όπου θέλει…

  • Αντί να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό, αντί να αξιοποιήσει τις εργασίες και τις διατριβές των υπαλλήλων επιλέγει τον δρόμο της ανισοτιμίας, των διακρίσεων και των σκοπιμοτήτων.

Σκοπιμοτήτων, που μέρα με την μέρα γίνονται πιο ορατές σε όλους τους εργαζόμενους με αναθέσεις σε θέσεις ευθύνης δικών της πολιτικών παιδιών, με προσπάθεια αξιοποίησης εργαζομένων των οποίων ικανοποιεί τα αιτήματά τους, προκειμένου να φτιάξει εργοδοτικό μηχανισμό, με προσπάθεια να συγκροτήσει εργοδοτικό ψηφοδέλτιο για τις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες (εκλογή αιρετών στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου κλπ).

Γι αυτό και κρατά αυτή τη στάση στα παραπάνω ζητήματα που έχουν θετικές γνωμοδοτήσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Θέλει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο να είναι ένα όργανο, που θα κάνει τα χατίρια της Περιφερειακής Αρχής, θα ευθυγραμμίζεται και θα επικυρώνει τις δικές της προειλημμένες αποφάσεις και θα αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους σε σκοπιμότητες και αντεργατικές επιλογές.

Μόνο που οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις, έχουν βγάλει συμπεράσματα κι έχουν γυρίσει την πλάτη τους. Ξέρουν πια να ξεχωρίζουν τον λύκο ακόμα κι όταν είναι ντυμένος πρόβατο. Ξέρουν ότι όλα τα δικαιώματα να κατάκτησαν με αγώνες κι όχι σκύβοντας το κεφάλι…

Να υπογραφούν τώρα όλες οι εκκρεμείς Αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, που έχουν θετικές γνωμοδοτήσεις.

Δεν κάνουμε πίσω από κεκτημένες διαδικασίες, που θέλει να ανατρέψει η σημερινή Περιφερειακή Αρχή.