Ξεναγοί: Συγκέντρωση για την αναλγησία της πολιτείας απέναντι στην υποχρεωτική τους ανεργία | Πέμπτη 2 Ιούλη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πέμπτη 2 Ιουλίου, ώρα 12.30μμ., και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας διοργανώνει το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Οι ξεναγοί διαμαρτύρονται για την αναλγησία της πολιτείας απέναντι στην υποχρεωτική τους ανεργία.

Όπως τονίζουν στη σχετική τους ανακοίνωση, όντας μισθωτοί με πολλούς εργοδότες – τα τουριστικά γραφεία- και με σχέση εξαρτημένης εργασίας, παραμένουν άνεργοι από το Μάρτιο του 2020 ως και σήμερα, λόγω καθολικής ακύρωσης των εκδρομών και ανυπαρξίας τουρισμού. Κάνουν, δε, λόγο για «καθολική ανεργία του κλάδου, ο οποίος κινδυνεύει με εξαφάνιση».

Οι ξεναγοί, ζητούν τη στήριξη της Πολιτείας, και, μεταξύ άλλων:

  • Δίμηνη επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο για όλους τους Ξεναγούς, είτε έλαβαν την δίμηνη παράταση του ΟΑΕΔ για Μάρτιο Απρίλιο είτε έλαβαν την αποζημίωση των 800 ευρώ για τους ίδιους μήνες. (Πρόσφατα, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για Μάιο και Ιούνιο, η οποία, όμως, δεν περιλαμβάνει τους Ξεναγούς)

  • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού να συνοδεύεται από ασφαλιστική κάλυψη, ώστε να κατοχυρωθεί η ασφαλιστική ικανότητα των Ξεναγών για το 2021.

  • Η δυνατότητα να υπαχθούν όλοι ανεξαιρέτως οι Ξεναγοί από τον μήνα Ιούλιο σε ειδικό πρόγραμμα ανεργίας του ΟΑΕΔ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

«Χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας ο κλάδος των Ξεναγών, ένας από τους πυλώνες του ελληνικού Τουρισμού, κινδυνεύει να απαξιωθεί και τελικά να εξαφανιστεί».