Αγωνιστική Ενότητα Ανατροπής Συλλόγου ΓΝ Άρτας: Να μη δεχθεί κανείς το «επίδομα Νιάρχου»

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι… Από την προηγούμενη Παρασκευή 26/6/2020, στο Νοσοκομείο έχει «ξεκινήσει» ένα πανηγύρι, με ευθύνη κάποιων συναδέλφων και από το ΔΣ του Συλλόγου, για τη συλλογή αιτήσεων για το περίφημο «μπόνους» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Θα θέλαμε σαν παράταξη και σαν εκλεγμένα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων να πούμε τα εξής:

  • Ουδέποτε έχει πάρει ο Σύλλογος Εργαζομένων απόφαση για συλλογή αιτήσεων για το μπόνους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
  • Η πρωτοβουλία που πάρθηκε από κάποιους συναδέλφους για την συλλογή των αιτήσεων στα γραφεία του Συλλόγου αρχικά, γιατί αυτή την στιγμή ΔΕΝ «μαζεύει» ο Σύλλογος αιτήσεις, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη και την καταδικάζουμε απερίφραστα. Τα συλλογικά εκλεγμένα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζόμενων ΔΕΝ είναι διεκπεραιωτές κυβερνητικών αποφάσεων.
  • Το Υπουργείο Υγείας έχει στείλει οδηγίες για το ποιοι έχουν την ευθύνη για τις διαδικασίες αυτές ( οι διοικήσεις των Νοσοκομείων) και έχει επίσης νομοθετήσει και για το ποιους εργαζόμενους αφορά ( άρθρο 49, ν.4690/2020). Με βάση λοιπόν την αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση, πρωτάκουστη για τα χρονικά του ΕΣΥ, η δωρεά σε χρήμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος , θα δοθεί σε γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό καθαριότητας, που το διάστημα από 25/2/2020 έως και 30/5/2020 έχουν 30 ημέρες τουλάχιστον κανονικής υπηρεσίας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και κλινικές νοσούντων από Covid19. Σε αυτό το σημείο διευκρινίζεται από τις οδηγίες ότι «νοσούντων από covid19» σημαίνει να έχουν διαγνωσθεί οριστικά θετικοί σε covid19 και να νοσηλεύονται. Η διαδικασία «κατάρτισης και ελέγχου» των λιστών είναι αρμοδιότητα των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και των αντίστοιχων Υ.ΠΕ.

Όποιος λοιπόν λέει «μαζέψτε αιτήσεις και πηγαίνετε τες στον Σύλλογο» για να «το πάρετε», λέει ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΨΕΜΑΤΑ: μία γιατί ο Σύλλογος δεν είναι τμήμα της Διοικητικής Υπηρεσίας και άλλη μία γιατί λέει πως «το δικαιούμαστε» με βάση την νομοθετική ρύθμιση. Το γιατί το κάνει βέβαια θα το αποδείξει η ζωή!

Η θέση μας εξ αρχής για το θέμα της δωρεάς σε χρήμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σαν παράταξη ήταν ξεκάθαρη: ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΤΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ!

Γιατί:

Είναι το πρώτο βήμα για να μας μάθουν ότι για την δουλειά μας θα μας πληρώνει ένας ιδιώτης. Μπήκαμε στη μάχη αυτή της πανδημίας με ότι μπορούσαμε, υπό τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, για να μπορέσουμε να περιθάλψουμε τα παιδιά μας, τους γονείς μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας, τους συμπολίτες μας, τους συνανθρώπους μας!

Και μπήκαμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ! Δεν μπήκαμε για να αποφασίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η κυβέρνηση να δίνει μπόνους σε συγκεκριμένους εργαζόμενους και μάλιστα εκεί που παρέχει με δωρεές πάλι τον αντίστοιχο εξοπλισμό! Στην πρώτη γραμμή είναι και οι τραυματιοφορείς, είναι και οι βοηθοί θαλάμου, είναι και οι εργαζόμενοι στα ΤΕΠ, είναι και οι εργαζόμενοι στον εργαστηριακό τομέα, είναι και οι εργαζόμενοι στην πρώτη διαλογή, είναι και οι τραπεζοκόμοι, είναι και οι εργαζόμενοι στην τεχνική υπηρεσία, είναι και οι εργαζόμενοι στην πληροφορική, είναι και οι φύλακες και οι θυρωροί, είναι και οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες, είναι και οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας και στις δομές της Πρωτοβάθμιας, είναι ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι!

Είναι λοιπόν στοχευμένη η «δωρεά» αυτή! Δεν είναι αλτρουισμός και αλληλεγγύη! Είναι μάθημα: ο ιδιώτης θα λέει ποιοι εργαζόμενοι θα παίρνουν μπόνους!

Και η κυβέρνηση άλλο που δεν θέλει! Άλλωστε αυτές ήταν οι διακηρύξεις της εξ΄αρχής για το δημόσιο σύστημα υγείας! Ενώ θα μπορούσε να παρέμβει στον δωροθέτη και να πει ότι ΔΕΝ χρειάζεται δωρεά σε χρήμα για κάποιους εργαζόμενους, όχι μόνο ΔΕΝ το έκανε, αλλά το νομοθέτησε ΑΜΕΣΑ και χωρίς καμιά αλλαγή!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων! Να διεκδικήσουμε την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ μας!
Να παλέψουμε για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας! Να παλέψουμε για ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας! Να παλέψουμε για αύξηση των δαπανών για την υγεία! Να παλέψουμε για μόνιμες και μαζικές προσλήψεις! Να παλέψουμε για δωρεάν δημόσια υγεία για όλους!

Δεν μας πρέπει και δεν μας αξίζει η σημερινή κατάσταση!

Τρίτη 30/6/2020


Για την Αγωνιστική Ενότητα Ανατροπής
Τα εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας
Αμπελογιάννη Βάσω
Λαγός Νίκος