Από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης 26 Ιούνη, όταν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, και ένα 1 κρούσμα κορονοϊού στη Σύρο (πλέον σήμερα είναι 4 επιβεβαιωμένα), ουδείς ήξερε από τους ντόπιους «ταγούς» κάτι. Κανείς. Ούτε η Δημοτική Αρχή, ούτε η Περιφερειακή Αρχή, ούτε η διοίκηση του ΓΝ Σύρου. Δε γνώριζαν για ασθενή που βρέθηκε θετικός στη νόσο COVID-19, ο οποίος δεν είχε φύγει τον τελευταίο καιρό από το νησί και δεν είχε έρθει σε επαφή με κάποιο γνωστό κρούσμα. Μάλιστα, εκείνες τις ημέρες, υπήρχε έντονη φημολογία και για άλλα κρούσματα στο νησί, και συγκεκριμένα στο Ναυπηγείο Νεωρίου της Σύρου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εκείνη την ημέρα, λίγο μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Λεονταρίτης και με αφορμή τη φημολογία ότι υπάρχουν κι άλλα κρούσματα κορονοϊού στο νησί (που τελικά υπάρχουν), προχώρησε σε δήλωση, στην οποία δήλωνε «ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ, ως υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας, ότι μέχρι και αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ουδεμία επίσημη ανακοίνωση για οποιοδήποτε ιατρικό περιστατικό». Έγραφε τότε το syrostoday.gr ότι επικοινώνησε με το ΓΝ Σύρου και «σύμφωνα με την ενημέρωση της υγειονομικής μονάδας, κανένα θετικό κρούσμα δεν έχει διαχειριστεί το νοσοκομείο, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει 10 αρνητικά δείγματα». Σε ανάρτησή της, η «Κοινή Γνώμη» των Κυκλάδων ανέφερε πως «στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας της, με τον Διοικητή του ΓΝ Σύρου, Μιχάλη Ζουλουφό, αναφέρθηκε πως δεν νοσηλεύεται κανένας πολίτης με COVID-19, όλα τα αποτελέσματα των εργαστηριακών τεστ που ελήφθησαν σήμερα ήταν αρνητικά κι ως εκ τούτου, η πληροφόρηση του ΕΟΔΥ δεν αποκλείεται να προήλθε από κάποια γραμμή αναφοράς πέραν του Νοσοκομείου».
Οι φήμες που υπήρχαν για κρούσμα και εντός του Ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου χαρακτηρίστηκαν ως παραπληροφόρηση, και μάλιστα από τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων. Αλλά τελικά ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση μέσω της ΟΝΕΧ, της εταιρείας που έχει στην κατοχή της το Ναυπηγείο, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ ρίχνει το βάρος της ευθύνης στους πολίτες, επειδή ανησυχούν για την υγεία τους και για τα μέτρα προστασίας, άμεσα τους κατηγορεί για ρατσισμό, επειδή το κρούσμα είναι ξένος πολίτης, αλλά και για εργασιακό ρατσισμό απέναντι στην εταιρεία και ουσιαστικά θέλει όχι απλώς «σιγή νεκροταφείου» αλλά… σιγή κορονοϊού στον εργασιακό της χώρο. «Όσοι οραματίζονται την κρίση κορονοϊού για να ικανοποιήσουν τα ρατσιστικά ένστικτα τους θα βρουν απέναντι τους κάθε νομοταγή και δημοκρατικό κάτοικο της χώρας. Η αρχή της ισότητας, των μη διακρίσεων, της προστασίας της ατομικότητας και των προσωπικών δεδομένων προστατεύονται συνταγματικά, ευρωπαϊκά αλλά και μέσα από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Η πρωτοφανής πρόσφατη ανάδειξη – δημοσιοποίηση όχι μόνο της “γεωγραφικής προέλευσης” κρουσμάτων αλλά και της “εργασιακής” ή θα πρέπει να γίνει απαιτητή καθολικά για κάθε κρούσμα της επικράτειας ή να σταματήσει να γίνεται διακριτικά και ρατσιστικά τόσο ως προς τα πληρώματα πλοίων άλλων χωρών όσο και ως προς τους βιομηχανικούς εργάτες των ναυπηγείων μας. Ας μείνουμε όλοι λοιπόν ενωμένοι ως κοινωνία, μακριά από τέτοιες πρακτικές και διακρίσεις και απορρίπτοντας την προσβολή της ατομικότητας και ισότητας από όπου και αν αυτή προέρχεται», λέει ανάμεσα στα άλλα η ΟΝΕΧ.
Μάλιστα, η εταιρεία μας ζητά να μη μιλάμε επειδή… ανοίξαμε και περιμένουμε ως χώρα τους τουρίστες. «Η Χώρα έχει ανοίξει τα σύνορα της, το νησί της Σύρου υποδέχεται τουρισμό και πλέον η ζωή έχει επιστρέψει σε μια νέα κανονικότητα που όλοι οφείλουμε να ακολουθήσουμε ως πολίτες κι επισκέπτες της Χώρας, ακολουθώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας», λέει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της και εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: μήπως η σιωπή ή η άγνοια, το υγειονομικό ρίσκο και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και τους Συριανούς είναι το αντίτιμο για το «κελεπούρι» του χρήματος, του τουρισμού, της ανάπτυξης και των επενδύσεων;